Menu

NIBUD Geldplan Scheiden geeft grip op geld na scheiding

geldplan

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis, die grote financiële gevolgen heeft. De ex-partners moeten beiden veel regelen, waardoor het overzicht zoek kan raken. Uit elkaar gaan is een risicofactor voor financiële problemen. Om die te helpen voorkomen, introduceert het Nibud een nieuwe online tool: het geldplan Scheiden

Dit geldplan helpt de inkomsten en uitgaven na scheiding in beeld te krijgen, en wijst de weg naar het vergroten van inkomsten en/of het besparen op uitgaven. Zo ontstaat opnieuw grip op geld en kunnen ex-partners geldproblemen of schulden vermijden. Ex-partners kunnen het apart of samen invullen. 

Wat biedt het geldplan?

  • Een compleet overzicht van inkomsten en uitgaven.
  • Begroting op basis van Nibud-referentiecijfers van vergelijkbare huishoudens.
  • Het geldplan houdt rekening met alimentatiebedragen.
  • Elke invuller krijgt een eigen actieplan met tips en adviezen die bij zijn of haar situatie passen.
  • Relevante achtergrondinformatie bij diverse onderwerpen zoals: wonen, pensioen en het scheidingsproces.

Snelle indicatie of uitgebreide berekening

Het geldplan Scheiden kan op twee manieren worden gestart: met een snelle indicatie of met een uitgebreide berekening. Beide manieren beginnen met het anoniem invullen van enkele vragen over de persoonlijke situatie. Daarna volgt een scherm met het overzicht van inkomsten en uitgaven na de scheiding. 

Het verschil tussen de indicatieve en uitgebreide versie zit in de post alimentatie. Met de indicatieve berekening wordt de kinderalimentatie geschat op basis van de zgn. trema-normen. Dat zijn normen op basis waarvan de rechtbanken de alimentatie berekenen en vaststellen. 

In de uitgebreide berekening kan rekening worden gehouden met een alimentatieberekening die op maat is gemaakt door het advocaat, mediator of het LBIO. 

Samenwerking

Het geldplan Scheiden is gemaakt in samenwerking met het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) en Uitelkaar.nl. Verschillende maatschappelijke partijen hebben vanuit hun specifieke expertise het geldplan Scheiden verrijkt.

geldplan scheiden

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 6 = tweeenveertig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.