Menu

Vijf tips voor je zomervakantie evaluatie

evaluatie zomervakantie n scheiding

Hoe doen we het volgend jaar?

Na een roerig Coronajaar heb je hopelijk een beetje kunnen uitrusten deze zomervakantie. De vakantie is gevierd en het normale leven doet z’n intrede weer.

Heb je plezier gemaakt met je kinderen? Of je nu op je balkonnetje zat, op een Zeeuws strand of op een camping in Frankrijk dat maakt niet uit. Het belangrijkste voor kinderen is echte aandacht van hun vader of moeder en dan is de locatie van ondergeschikt belang.

Misschien ben je in de afgelopen weken tegen wat zaken aangelopen. Had je kind buikpijn van de heimwee naar de andere ouder omdat 3 weken weg te lang is? Vinden je kinderen 2×2 weken naar het buitenland te veel? Willen ze ook tijd hebben om thuis op de bank te hangen?

Evalueer je zomervakantie!

Een aanrader, nu de vakantie nog zo vers in ieders geheugen ligt, is met elkaar te evalueren wat deze zomer goed ging en wat volgend jaar beter kan. Zodat de 6 weken zomervakantie op maat gemaakt is voor jullie situatie. Om je te helpen geef ik je 5 tips.

Zodat de vakantie volgend jaar nog meer ontspannen is. Daar worden zowel jij als je kinderen blij van!

Tip 1, de vakanties anders verdelen 

Kinderen hebben het tegenwoordig heel druk met school, sport, clubjes, alle prikkels van social media, gamen etc. Aan buitenspelen en je gewoon eens vervelen komen ze nauwelijks toe. Wist je dat kinderen heel creatief worden van zich vervelen? Je kunt met de andere ouder afspreken dat jullie om het jaar in de zomervakantie weg gaan. Of dat de een in de meivakantie met de kinderen weg gaat en de ander in de zomervakantie. En het jaar erop dit omdraaien. Scheelt een hoop geld en spreiding van op vakantie gaan is voor kinderen leuker dan alles in die 6 weken gepropt krijgen.

Probeer buiten de lijntjes te denken!

Tip 2, is 3 weken één van de ouders niet zien teveel voor je kind?

Met name bij wat jongere kinderen zie je dat ze het moeilijk vinden om papa of mama 3 weken niet te zien.  Ook voor jou als ouder kan het lastig zijn, 3 weken zonder je kind. Misschien is het nodig dat jullie de 6 weken in meerdere stukken knippen. Dus bijvoorbeeld de eerste 2 weken en week 5 naar papa. Is dit voor jullie situatie geen optie? Maak dan goede afspraken over extra belmomenten. Misschien kan je kind wel met je beeldbellen vanaf de camping in Frankrijk? Wat extra contactmomenten zorgen ervoor dat niemand met buikpijn gaat slapen.

Ook wanneer jullie recent uit elkaar gegaan zijn, kan 3 weken één van de ouders moeten missen teveel zijn voor kinderen. Geef ze tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. 

Tip 3, hoe ging de overdracht dit jaar tussen de vakantie met de ene ouder naar de vakantie met de andere ouder?

Zat het Zeeuwse zand nog tussen de tenen van je kind toen hij alweer vastgegespt werd in een vliegtuigstoel op weg naar Kreta? Hadden jullie afgesproken langs de route de soleil om de kinderen over te laden, de een op de terugweg, de ander op de heenweg? Er zijn ook kinderen die 4 weken in 1 en dezelfde stacaravan/tent in Spanje bivakkeren, 2 weken met papa en 2 weken met mama.

Er is geen goed of fout. Het gaat erom hoe je kind zich eronder voelt. Heeft je kind moeite met veranderingen dan vraagt dat een andere aanpak dan wanneer je een heel flexibel kind hebt. Veel kinderen vinden het prettig om, minstens een aantal dagen, tussen vakantie 1 en vakantie 2 thuis te zijn. Vaak zijn ze vermoeid van laat naar bed gaan en de reis. Even weer het normale ritme doet ze goed. Je moet er zelf toch ook niet aan denken om van hot naar her gesleept te worden zonder rustmomenten?

Tip 4, vond je het zwaar, zo’n vakantie alleen met je kinderen?

Al die “gelukkige” gezinnetjes om je heen? Als je kinderen in bed lagen, alleen voor de tent met je glaasje wijn…

Het valt niet altijd mee, zo’n eenoudergezin zijn… Als je alleen met je kinderen op vakantie gegaan bent, wat knap dat je het avontuur aangegaan bent!

Zag je het dit jaar niet zitten om alleen met je kinderen op vakantie te gaan of viel het je best een beetje zwaar? Er zijn organisaties, zoals Cirkel en Estivant, die vakanties organiseren voor eenoudergezinnen. Je hebt geen kind aan je kinderen en drinkt dat glaasje wijn met mensen die in dezelfde situatie zitten.

Tip 5, goed overleg

Dit hele artikel staat of valt bij goed overleg. Laat de kinderen vertellen wat ze fijn vonden deze zomervakantie en wat ze minder fijn vonden. Neem dit mee in de zomervakantie-evaluatie.

Misschien heb je dit artikel zitten lezen en lachte je wat schamper… Overleggen met mijn ex??? Gaat de communicatie tussen jullie niet zoals je zou willen, ik help je graag. In een vrijblijvend gesprek kunnen we kijken wat ik voor je kan doen. Zodat ook jij, zonder stress en strijd, kunt overleggen met je ex-partner.

Lieve groet,

 Carolien Roobol, scheidingscoach

www.succesvolscheidenrijnmond.nl

06-36054971

Lees ook de andere blogs van Carolien.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier + = 13




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.