Menu

Welke omgangsregeling wil je na de scheiding

1 reactie
omgangsregeling

Een van de dingen die je moet regelen en vastleggen in het ouderschapsplan als je gaat scheiden is de omgangsregeling die je treft voor de minderjarige kinderen. Volgens de Nederlandse wet heeft ieder kind recht op contact met zijn of haar beide ouders. En dat is precies waar het bij een omgangsregeling over gaat. Maar welke vorm kies je? In dit artikel lees je er meer over. 

Voorbeelden omgangsregeling

Er zijn verschillende omgangsregelingen mogelijk. Welke je kiest is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Iedere omgangsregeling heeft zijn voor- en nadelen. 

eenzijdige echtscheiding

Co-ouderschap

Tegenwoordig is dit een van de meest populaire vormen van omgangsregelingen in Nederland. Bij co-ouderschap is sprake van een gelijke verdeling van de zorg- en opvoedingstaken en de kosten. De kinderen zijn dus net zo vaak bij papa als bij mama. Hoe de tijd verdeeld wordt, mogen jullie zelf bepalen. Bijvoorbeeld week om week, maar ook het opdelen van de week. Het grote voordeel voor de kinderen hiervan is, is dat ze evenveel tijd met hun ouders doorbrengen. De praktische kant van co-ouderschap moet voor jullie beiden ook goed passen. Want als ouders moet je hierdoor wel in de buurt van elkaar blijven wonen want de kinderen moeten wel gewoon naar school, sport, enzovoort, kunnen. 

Bezoekregeling

Een bezoekregeling is een vorm van een omgangsregeling die vroeger het meeste voorkwam en waarbij de vader vaak degene was voor wie de bezoekregeling gold. De kinderen woonden bij moeder, en zij nam dus ook het grootste deel van de opvoed- en verzorgingstaak op zich en vader kreeg de kinderen dan meestal om de twee weken een weekend mee naar huis en werden er afspraken gemaakt over de verdeling van de vakanties en feestdagen. 

Birdnesting

Dit is een vrij nieuwe vorm van co-ouderschap en nog lang niet bij iedereen bekend. Hierbij zijn het niet de kinderen die heen en weer gaan tussen de ouders, maar zijn het de ouders die om en om bij de kinderen in het ouderlijk huis zijn. Voor de kinderen is het dus heel fijn dat ze na de scheiding in hun eigen huis blijven wonen en niet hoeven te wennen aan een nieuw thuis. Het zijn de ouders die zich moeten kunnen aanpassen aan deze situatie.

De belangrijkste voorwaarde is namelijk dat je goed met elkaar kunt blijven praten en goede afspraken kunt maken. Je moet dan denken aan: wie doet de boodschappen en hoe verdelen we de huishoudelijke taken? Een van de grootste nadelen is dat je als ouders een nieuwe woning moet zoeken, waar je verblijft als je niet bij de kinderen bent. Ook als er een nieuwe partner komt, moet dit voor diegene ook een manier van leven zijn waar hij of zij mee overweg kan.

Omgangsregeling voor andere familieleden

Naast de ouders zijn er meer mensen in de omgeving van de kinderen die een band met ze hebben en ze na de scheiding willen blijven zien. Denk bijvoorbeeld aan opa’s, oma’s, ooms en tantes. Via de rechter kunnen zij een omgangsregeling vragen. De rechter zal bekijken of die regeling er voor hen er ook daadwerkelijk moet komen. Hierbij wordt overigens niet alleen gekeken naar de bloedband. De rechter kijkt ook of er sprake is van een hechte relatie en het belang voor het kind zelf.

Tijdelijke omgangsregeling

Soms is er sprake van een tijdelijke omgangsregeling, ook wel voorlopige omgangsregeling genoemd. De rechtbank kan hiervoor kiezen als er nog geen definitieve uitspraak is rondom de scheiding. Na een tijdje zal de voorlopige omgangsregeling worden geëvalueerd en zal de rechter een definitieve regeling afspreken.

Wijziging van een omgangsregeling

Je kunt altijd een verzoek indienen bij de rechtbank voor het wijzigen van een vastgelegde omgangsregeling. Soms veranderen de omstandigheden van de ouders of de kinderen en kan het zijn dat je het anders wenst. De rechter zal hiernaar kijken en er een uitspraak over doen.

Bij het kiezen van een juiste omgangsregeling voor jullie situatie is het belangrijkste dat je het belang van de kinderen vooropstelt. Samen met de praktische uitvoerbaarheid voor jullie als ouders. Zo komt er zo weinig mogelijk discussie over de omgangsregeling en kan je allebei op een rustige manier wennen aan het gescheiden leven. Voor de kinderen is rust en regelmaat het belangrijkste. Zij zullen namelijk de meeste moeite hebben om te wennen aan hun nieuwe leven.

Wil je meer weten over omgangsregelingen voor de kinderen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij geven je alle informatie en advies met betrekking tot jullie persoonlijke situatie. 

Lees ook de andere blogs van Judex.



REACTIES

Miranda - 9 sep 2021

Hier gaat de omgang via de omgangshuis ivm geestelijke ziek zijn van ex parner kan een normale omgang niet geregeld worden er moet altijd iemand bij zijn voor het geval vader een terug val krijg

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier + 5 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.