Menu

Co-ouderschap

2 reacties
co ouderschap

Co-ouderschap

Wanneer je gaat scheiden en je hebt samen minderjarige kinderen, dan ben je als ouders wettelijk verplicht vast te leggen hoe je de zorg en opvoeding van de kinderen gaat doen na de scheiding. Alle afspraken die hiermee te maken hebben leg je vast in het ouderschapsplan. Een van de zaken die je vastleg is hoe jullie het ouderlijk gezag verdelen. Co-ouderschap is een vorm van die we tegenwoordig in Nederland steeds vaker zien.  

Co-ouderschap

Het aangaan van een co-ouderschap is een van de vormen die we tegenwoordig steeds meer zien in Nederland. Hierbij is sprake van een gelijke verdeling van de zorg- en opvoedingstaken en kosten (naar rato). De kinderen zijn dus net zo vaak bij de moeder als bij de vader. Hoe die 50-50-verdeling is, kan je samen bepalen. Bijvoorbeeld week om week, maar ook het opdelen van de week. Het grote voordeel voor de kinderen hiervan is, is dat ze evenveel tijd met hun beide ouders doorbrengen. Voor jullie als ouders is het ook een groot voordeel, omdat je zo even nauw betrokken bij alles bent als voor de echtscheiding. Het moet alleen praktisch wel uitvoerbaar zijn, want als ouders moet je hierdoor wel in de buurt van elkaar blijven wonen. De kinderen moeten wel gewoon naar hun school, sport en andere activiteiten kunnen blijven gaan. Bij co-ouderschap betekent het dus dat je samen de verantwoordelijkheid hebt voor de dagelijkse zorgtaken, zoals koken, naar school brengen, helpen met huiswerk, enzovoort.

Minder stress

Een Zweeds onderzoek van een aantal jaar terug heeft geconcludeerd dat kinderen van gescheiden ouders waarbij sprake is van co-ouderschap, minder stress ervaren. Nu.nl heeft er drie jaar geleden een artikel over gepubliceerd. Het betrof een onderzoek dat is uitgevoerd onder 800 kinderen. Meestal verliezen kinderen vele sociale contacten als ze het grootste deel van hun tijd bij een ouder wonen en enkel een bezoekregeling hebben met de andere ouder. Bij die ouder verwateren voor de kinderen veel contacten of gaan zelfs helemaal verloren. Dat doet wat met kinderen. Net als zorgen om de ouder die ze niet zo vaak zien. De kinderen die betrokken waren uit het onderzoek gaven aan dat ze daarmee kampten. Tijdens de studie is er specifiek gekeken naar de stress die kinderen van gescheiden ouders ervaren. De stress neemt af wanneer er goed contact is tussen beide ouders. Bij kinderen van gescheiden ouders waarbij sprake is van co-ouderschap is nog minder stress vast te stellen. Zij zien beide ouders immers evenveel en zo ook de familie en vrienden van allebei hun ouders. Bovendien maken ze zich geen zorgen om een van de ouders. 

Signalen van stress

Mocht je als ouder toch zorgen maken om stress bij je kind door de scheiding, dan moet je wel de signalen leren herkennen.  Jij als ouder kent je kind als geen ander, dus let als eerste goed op gedragsveranderingen. Denk hierbij aan angst, nachtmerries, ineens weer in bedplassen, terugtrekken, lastig worden. Een ander signaal is het verslechteren van schoolprestaties. Cijfers die naar beneden gaan of de leerkracht die opmerkt dat je kind zich ineens minder kan concentreren. Mocht je kind toch signalen van stress afgeven, zorg er dan voor dat je kind veel positieve aandacht geeft en doorgaat met je dagelijkse routine. Structuur, liefde er voor ze zijn hebben ze alleen maar baat bij. Daarnaast moet je je kind altijd serieus nemen in wat hij of zij ook doet of zegt. 

co ouderschap

Co-ouderschap beëindigen?

Het beëindigen van co-ouderschap gaat niet zo heel makkelijk. Je hebt immers vastgelegd in het ouderschapsplan dat door de rechter is bekrachtigd. Je kunt het alleen beëindigen als jullie het daar beiden mee eens zijn. Als ouder heb je altijd het recht om je kind te zien, dus het co-ouderschap moet dan worden omgezet in een andere bezoekregeling. Wanneer een van de ouders het co-ouderschap wenst te beëindigen en de ander niet (bijvoorbeeld omdat de andere ouder de afspraken niet nakomt), dan kan je naar de rechter stappen. Je moet dan wel met harde bewijzen aan komen om de rechter te overtuigen dat je ex de afspraken uit het ouderschapsplan niet nakomt. 

Daarnaast zijn er nog een aantal situaties te benoemen wanneer co-ouderschap beëindigd kan worden. Bijvoorbeeld:

  • Als je kind 18 jaar wordt
  • Als je kind op zichzelf gaat wonen
  • Als jullie als ouders weer bij elkaar komen
  • Als een van de ouders verder weg gaat verhuizen
  • Bij overlijden
  • Als het kind aangeeft het niet meer eens te zijn met de regeling

Al met al zijn er dus een hoop voordelen te benoemen als het gaat om co-ouderschap ten opzichte van andere omgangsregelingen. Belangrijke voorwaarde is wel dat jullie als ouders nog enigszins met elkaar overweg kunnen en goed kunnen communiceren met elkaar. 

Omdat een scheiding een complex en chaotisch traject is, biedt Judex hulp bij alles wat je moet regelen bij een scheiding met kinderen, zoals het ouderschapsplan. De juridisch specialisten helpen jullie tijdens het online echtscheidingstraject, zodat je zeker weet dat je niets vergeet of over het hoofd ziet. 



REACTIES

Jet - 31 dec 2020

Het klinkt zo mooi; een ouderschapsplan. Wat als je ex niet meewerkt aan een ouderschapsplan? Wat als je ex zich niet houdt aan het ouderschapsplan? Ik heb meerdere malen aangegeven graag iets op papier te zetten, maar krijg steeds nul op het rekest. Heeft iemand een idee hoe dit aan te pakken?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 4 jan 2021

    Hoi Jet, Wanneer je kinderen hebt en je gaat uit elkaar ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Er zal dus iets op papier gezet moeten worden. En het is belangrijk om er samen goed over na te denken wát je gaat afspreken in het ouderschapsplan. Wanneer de communicatie met de vader van je kinderen niet zodanig is dat je goede afspraken kan makenn, raad ik je aan om een mediator in te schakelen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes − = 1




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.