Menu

Relatiecoaching voor jonge ouders

relatiecoaching jonge ouders

Het krijgen van kinderen is een van de grootste veranderingen in een mensenleven. Ook de relatie met je partner verandert: er vindt een overgang plaats van partnerschap naar ouderschap. En dat is even wennen. Zeker als je allebei een drukke baan hebt. Het is dan erg lastig om tijd en aandacht voor elkaar te hebben.

Jonge ouders hebben bovendien vaak slaapgebrek, ervaren stress en komen niet meer aan zichzelf toe. Om over het gebrek aan intimiteit tussen partners nog maar te zwijgen. Het is dus niet zo gek dat er in een gezin met jonge kinderen vaak conflicten ontstaan tussen ouders.

Zo had ik laatst een stel met twee jonge kinderen van 1 en 3 jaar oud in mijn praktijk, voor relatiecoaching. Ze waren jeugdliefdes van elkaar en inmiddels al ruim 15 jaar samen. Beide ouders werkten fulltime en hadden een heel druk sociaal leven. Ze vonden het allebei belangrijk om leuke dingen te doen. Hij sprak vaak af met vrienden, meestal zonder overleg met haar. Tegelijkertijd vond hij het erg lastig alleen met de kinderen te zijn. Wat betekende dat zij nauwelijks alleen op pad ging. En als ze dat wel deed, bleek bij thuiskomst dat het in huis één grote rotzooi was. Een situatie die voor veel jonge ouders herkenbaar is denk ik.

Succesvol samen verder: samen als stel of alleen als ouders?

Uiteindelijk ontstond er tussen dit stel steeds meer irritatie, onbegrip en miscommunicatie. Het was voor hen enorm lastig om zaken op een normale manier met elkaar te bespreken. Bij elke poging tot een gesprek, vlogen de verwijten over tafel. Er was op een gegeven moment ook geen sprake meer van intimiteit, zelfs een kus bij het weggaan kon er niet meer van af. De emotionele én fysieke verbinding tussen deze ouders was volledig weg.

En toen was de grote vraag: wat doen we? Uit elkaar gaan of ervoor vechten? Om die vraag te beantwoorden, zijn zij op zoek gegaan naar een relatiecoach. De emoties waren te hoog opgelopen hier, zonder hulp, op een goede manier uit te komen.

Een relatiecoach herstelt de communicatie

Als relatiecoach help ik heel veel jonge ouders om tot een beslissing te komen waar beide partners achter staan. Als er kinderen in het spel zijn, blijf je hoe dan ook met elkaar verbonden. Of dat nu als stel is of alleen als ouders.

Een traject voor relatiecoaching start bij mij altijd met twee aparte gesprekken met beide partners. Dit geeft hen de gelegenheid op een rustige manier hun kant van het verhaal te delen. Vervolgens gaan we gezamenlijk in gesprek. Tijdens de sessies geef ik partners inzicht in elkaars gedrag en behoefte. En ik laat zien welke invloed hun eigen gedrag heeft op dat van de partner. Zo ontstaat er langzaam maar zeker begrip voor elkaar en herstelt de communicatie.  

Vanuit rust de juiste beslissing maken, dat doet relatiecoaching

De jonge ouders waar ik het over had, hebben uiteindelijk besloten om niet meer samen verder te gaan. Dat is jammer, maar dankzij de relatiecoaching hebben zij deze beslissing vanuit rust en vertrouwen genomen. De liefde bleek op, maar er is wel weer respect voor elkaar. Ze gunnen elkaar het geluk en werken samen aan een nieuwe, prettige situatie als gescheiden ouders. Daar help ik ze nu bij. En dat is voor de kinderen natuurlijk fantastisch.

Zijn jullie zelf jonge ouders in een vergelijkbare situatie en weet je niet of je samen verder wilt? Of ken je stellen die wel wat hulp kunnen gebruiken bij het maken van deze belangrijke beslissing?

Neem dan vandaag nog contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Edwin Beijersbergen

Lees ook de andere blogs van Edwin.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 8 = negen




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.