Het begin van een nieuwe relatie is het meest kwetsbare gedeelte. Niemand heeft nog veel tijd geïnvesteerd en weglopen is makkelijker. In het begin zijn we allemaal bang als we denken dat we iets gaan verliezen. Lees hieronder enkele tips waarmee je rekening kunt houden in een nieuwe relatie.
Je vorige relaties hebben je beïnvloed
Ben je je bewust van het feit dat je vorige relaties je hebben beïnvloed? Het kan zijn dat je nu andere overtuigingen, verwachtingen en dromen hebt dan toen je jonger was. Misschien ben je teleurgesteld en heb je veel ruzies meegemaakt en heb je de overtuiging dat je in iedere relatie gekwetst wordt. Hierdoor wil je jezelf niet meer kwetsbaar opstellen. Of heeft je partner de relatie verbroken en denk je dat je het niet waard bent om helemaal geliefd te worden. Of heb je te weinig aan jezelf gedacht tijdens je vorige relatie en wil je jezelf op nummer één zetten bij de volgende relatie en wil je geen water meer bij de wijn doen.
Het verraderlijke in iedere nieuwe relatie is dat de manier waarop je in het begin met elkaar omgaat ook bepaalt hoe je in de toekomst met elkaar omgaat. Dus als je in het begin van je nieuwe relatie bijvoorbeeld naar elkaar schreeuwt en soms niet respectvol met elkaar omgaat, zal dit patroon zich herhalen. Daarom is het zo belangrijk om je bewust te worden van je eigen gedrag en van de manier waarop dit je nieuwe relatie beïnvloedt.
Waarom verwachtingen je nieuwe relatie beïnvloeden
We hebben allemaal verwachtingen als we in een nieuwe relatie stappen. Maar je verwachtingen kunnen je relatie maken of breken. Vooral als je verwachtingen niet vervuld worden. Kom bij jezelf erachter welke verwachtingen redelijk zijn. Misschien verwacht je van je partner dat hijof zij in een later stadium ook elk weekend samen met jou je familie bezoekt omdat jij dit heel belangrijk vindt. Maar wat als hij/zij juist een leven wil waarin niet ieder weekend verplichtingen voorkomen, maar dat onvoorspelbaar is? Dan is het belangrijk om erachter te komen wat je beiden van een relatie verwacht.
En let op, hij of zij kan niet in jouw hoofd kijken. Bespreek de zaken het gewoon met elkaar, wat zijn je verwachtingen, wat vind je belangrijk of prettig. Door te communiceren leer je elkaar kennen en komt iemand anders erachter wat jouw grenzen zijn, wat je pijn doet en je gevoelens raakt en wat je drijfveren zijn. Niemand kan gedachten lezen.
Zet de versnelling lager bij een nieuwe relatie
Liefde is een enorme drijfveer. In het begin van een nieuwe relatie wil je elkaar veel zien. Je kunt er geen genoeg van krijgen. Jullie gaan samen uit eten en tegen het einde van je avond kus je elkaar. Je voelt je geweldig.
Maar doe het rustig aan en geef je oude leven niet te snel op. Zie elkaar in het begin hooguit een paar keer per week.
Vertrouw je nieuwe partner
Misschien vind je het moeilijk om je nieuwe partner te vertrouwen. Geef hem of haar het voordeel van de twijfel. Kom erachter of je iemand niet vertrouwt vanwege je ervaringen met je vorige relaties of vanuit je eigen onzekerheid. Bagage vanuit je vorige relaties kan je nieuwe relatie beschadigen.
De ander wil je vast graag gelukkig maken, maar als je constant bevestiging wilt is dat heel vermoeiend. Vraag dus niet (te veel) om bevestiging maar laat de ander weten wanneer hij of zij je gelukkig maakt.
Conclusie
Vertrouwen is essentieel voor een gezonde en gelukkige relatie. Om te groeien in een relatie is het belangrijk onze kwetsbaarheid en gevoelens te laten zien aan onze nieuwe partner. We zijn allemaal uniek op onze eigen manier. Jezelf kwetsbaar opstellen is als een sprong in het diepe. Je weet niet waar het je gaat brengen. Daar kom je alleen achter als je het doet.
De Liefdescoach
Bert-Jan - 18 jun 2013
Hoi ik ben een man van 32 ik heb ook een tip.. Gewoon je zelf zijn wil dat niet lukken of past dat samen niet .. Helaas volgende date beter. als iemand je leuk vind om wie je bent zal het gaan werken. ik zeg altijd zo de ware bestaat niet. Maar op het moment wie jij nu bent past er iemand perfect bij je. have fun and be your self