Menu

Mediation; onmisbare schakel bij scheiding met huiselijk geweld

6 reacties
scheiding met huiselijk geweld

‘… Ik durf niet met hem te praten. Ik ben bang voor hem.’ Als de hulpverlener vraagt; ‘waar bent u bang voor?’ antwoordt Lisa; ‘ik ben bang dat hij mij gaat slaan, dat doet hij wel vaker als ik zeg dat ik iets wil of iets nodig heb’.

Vrouwenopvang

Gezinnen waar sprake is van huiselijk geweld zijn vaak bang om aan te geven wat ze willen en/of hun grenzen aan te geven. Op het moment dat ze dat doen is de angst aanwezig dat er weer huiselijk geweld plaatsvindt, of dat het geweld zal verergeren. Lisa besluit dit niet meer te accepteren en zegt te willen gaan scheiden. Lisa is bang dat het geweld escaleert wanneer zij weg gaat. 

Ze vindt via haar hulpverlener een plek in de vrouwenopvang waar zij en de kinderen opgevangen kunnen worden. Er worden gesprekken gevoerd met Lisa, Marco en de kinderen. Samen met de hulpverlening maken ze een veiligheidsplan. Zowel Lisa en Marco zijn van mening dat een scheiding het beste past in hun situatie. In onderling overleg besluiten ze dat de kinderen om het weekend bij vader zijn.

Veiligheid lijkt hersteld

Wanneer Lisa naar een andere opvanglocatie moet, nemen Marco en Lisa samen de beslissing dat de kinderen tijdelijk bij Marco verblijven zodat ze op hun eigen school kunnen blijven. In het weekend kunnen de kinderen bij Lisa verblijven. ze maken de afspraak dat de kinderen weer bij Lisa komen wonen wanneer zij een eigen woning heeft.  De veiligheid lijkt hersteld te zijn. 

Om de scheiding definitief te maken besluiten ze ieder een eigen advocaat in de arm te nemen. Doordat beide ouders geïnformeerd worden over hun rechten en plichten én in de rechtbank hun eigen standpunten verdedigen laait de strijd weer op. Het contact tussen Marco en Lisa verslechtert en het lukt hen niet meer om in het belang van de kinderen afspraken met elkaar te maken.

Strijd om de kinderen

De kinderen gaan niet meer elk weekend naar Lisa omdat Marco van mening is dat de vrouwenopvang geen goede plek voor de kinderen is. Tegen de kinderen vertelt hij dat hun moeder druk is en geen tijd voor hen heeft. De kinderen voelen zich afgewezen en in de steek gelaten. Beide ouders willen aantonen dat ze de betere ouder zijn.

Lisa krijgt een woning in dezelfde woonplaats als Marco. Lisa gaat er vanuit dat de kinderen bij haar komen wonen. De strijd wordt alleen maar groter wanneer Marco aangeeft dat hij wil dat de kinderen bij hem blijven wonen. Na de uitspraak van de rechter over het hoofdverblijf en de omgang moeten ouders weer gaan samenwerken voor de kinderen maar hoe?

Wat als ze een mediator in de arm hadden genomen

Maar wat zou er gebeurd zijn als ouders besloten hadden om in plaats van een advocaat een mediator in de arm te nemen? Zou er dan minder strijd zijn geweest?

Zou er doorgepakt kunnen worden als de hulpverlener geadviseerd had aan ouders om een mediator in de arm te nemen in plaats van een advocaat?

Zou hiermee de veiligheid meer gewaarborgd zijn, ook voor in de toekomst? 

Wat zou er gebeurd zijn als er een mediator is die ervaring en expertise heeft op het gebied van huiselijk geweld en complexe scheidingen. Een mediator met de kennis om te zien wat nodig is in een situatie als deze en die een ieder als een gelijkwaardige partij ziet. Zou de inbreng van een mediator kunnen bijdragen aan een gelijke verdeling waarmee iedereen tevreden kan zijn? 

Wat zou er gebeurd zijn als….? 

Trauma’s en zelfbescherming

Bovenstaande situatie is een van de casussen die wij zijn tegengekomen tijdens ons werk in de vrouwenopvang. Bij gezinnen waar huiselijk geweld speelt of heeft gespeeld zijn vaak meerdere gezinsleden getraumatiseerd en zijn er meerdere pijnpunten. Op het moment dat (oude) pijn naar de oppervlakte komt, is men sneller geneigd over te gaan tot zelfbescherming waardoor er vaak uit emoties en niet meer uit ratio wordt gereageerd. Tijdens de mediationsessies hebben wij hier extra aandacht voor en zullen wij dit bespreekbaar maken. 

Bij Parasol Mediation besteden extra aandacht aan de gelijkwaardigheid tussen de partijen tijdens de mediationsessies. Wij maken het geweld bespreekbaar en zijn hier niet terughoudend in. Zo bespreken we de patronen in de communicatie dynamiek. Hiervoor zetten wij ons expertise in op het gebied van huiselijk geweld. Samen met de klanten onderzoeken wij hoe zij met elkaar willen om gaan als in de toekomst als (ex)partners en samen het ouderschap willen vormgeven.

Als Lisa en Marco bij ons aan tafel zouden zitten, ondersteunen wij hen in het uitbreiden van de afspraken die zij zelf gemaakt hebben. De aandacht ligt bij mediation gesprekken op het maken van langere termijn afspraken. Marco en Lisa worden op deze manier gestimuleerd om samen te werken als partners in ouderschap.

Time out

Om de veiligheid te vergroten wordt er tijdens het eerste gesprek wordt bij Parasol Mediation samen met Lisa en Marco time out afspraken gemaakt om te voorkomen dat de spanningen te hoog oplopen. Wanneer de spanningen tijdens de mediation te hoog oplopen en een time out niet of onvoldoende werkt, kan de mediator besluiten om eventueel een caucus (individuele gesprekken met beiden partijen) in te zetten.

De mediator zoekt naar de gezamenlijke belangen, tijdens de volgende sessie komen deze ter sprake.  Het doel is om de gevolgen van de scheiding naar tevredenheid van Marco en Lisa er regelen zodat het hen lukt om samen te werken in het belang van de kinderen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons, Sarita Jairam en Karin Glorie, gecertifieerde MFN (Familie)Mediators, op via www.parasolmediation.nl 

De casus in deze blog geanonimiseerd in verband met de privacy en veiligheid van de gezinsleden. 

Parasol Mediation

REACTIES

nikkie - 18 okt 2021

Deze werkwijze van mediation zorgt er nu net voor dat mensen met trauma van mishandeling nog verder de put in geduwd worden. Deze vorm van mediation ziet 1 heel belangrijk punt OOK over het hoofd ( zoals vele hulpverleningsinstanties) dat het niet alleen de fysieke klappen zijn die de ex partner heeft moeten incasseren maar ook het psychische geweld wat tijdens de relatie heeft plaatsgevonden en wat ( zoals het voorbeeld ook al aangeeft) gewoon na een scheiding doorgaat naar de ex partner toe. Door als eindpunt te nemen dat ex partner verplicht moet gaan samenwerken met de dader word het trauma alleen maar groter voor slachtoffer. Mijn tip aan jullie zou zijn om je eens veel meer te verdiepen in psychische mishandeling ( wat 100% vooraf gaand is aan fysieke mishandeling) en uit de tunnelvisie te komen van verplicht samenwerken door ouders wanneer er sprake is van mishandeling.

nikkie - 18 okt 2021

Dat vader de kinderen niet meer naar de moeder liet gaan was te voorzien geweest als men het psychische geweld serieus had genomen. Daar gaat het bij alle hulpverlenings instanties al fout en jullie borduren helaas door op dezelfde fout.

F - 18 okt 2021

Helaas is mijn ervaring met mediation alleen maar negatief. Meerdere mediation trajecten, vrijwillig en minder vrijwillig, maar ze strandde stuk voor stuk. Vooral psychisch geweld wordt vaak niet gezien.

I. De Klein - 21 okt 2021

Ik kan dit als man alleen maar bevestigen, de jarenlange dynamiek en contect zoals van schoonouders, hun trauma’s en de vroegkind trauma’s waardoor relatie niet mogelijk blijkt en HUN pijn geprojecteerd wordt op de vaak lieve geduldige zoch wegcijferende partner. Wat doet nu de advocaat/mediator; deze splitst jou een co-ouderschap in de maag waar op de lange termijn nog veel meer problemen van komen. Omdat de projecties niet stoppen na de scheiding en de kinderen loyaal zijn naar beide ouders. Ook de rechter is niet opzoek naar context, iemand die zich niet verdedigd omdat ie boven de leugens wil staan en met opzet ingebrachte dubbele en tegenstrijdige informatie. Welke zal leiden tot veroordeling van de reeds beschadigde partij zonder enig perspectief. De rechter heeft geen flauw benul van de situatie op de huurhuizen markt en haalt 1 jaar of meer na de scheiding aanzegging de reeds gemaakte afspraken onderuit en beschuldigd de verliezende partij dat ie toen afspraken had moeten maken of andere verwijten in de zin van waarom is dat of dit nog zo? Rechters zijn corrupt en zijn vooringenomen door de manier waarop het recht in elkaar steekt.

karin - 1 nov 2021

Bedankt voor jullie reacties, wat vervelend om te lezen dat jullie geen goede ervaringen hebben met mediation. Psychische geweld word vaak niet gezien en erkent als geweld door de pleger en de omgeving. Deze vorm van huiselijk geweld is moeilijk te door breken omdat het ook in hele kleine dingen zit. Wij vinden het daarom extra belangrijk om bij de mediation aandacht hier voor te hebben. Dit bespreekbaar te maken en een stukje psycho educatie te geven. En samen met de partijen te kijken hoe ze met elkaar om willen gaan, wat is er wel en niet mogelijk. Bij mediation is het belangrijk dat beide partijen goed geïnformeerd worden naar de verschillende mogelijkheden en de wet en regelgeving die van toepassing is. Partijen kunnen vervolgens samen kijken welke afspraken ze met elkaar willen maken. Wij als mediators begeleiden het proces.

nikkie - 2 nov 2021

Karin psychisch geweld stopt niet bij mediation. Het ligt niet aan de mediator. In wet en regelgeving staan geen straffen op psychisch geweld dus welke wet en regelgeving bedoel je die je voorlegt aan clienten. Ik persoonlijk heb helemaal geen slechte ervaring met mediation, vond ze kundig en besteedde ruim aandacht aan de emoties, convenant en ouderschapsplan gemaakt. Maar daarna begon de ellende pas, mijn ex nam gewoon niks serieus van gemaakte afspraken. Hij begon zijn eigen regels voor mij te maken waar ik aan moest voldoen. Het convenant en het ouderschapsplan was niks waard. Ik kon nergens terecht want hij wilde nergens aan meewerken. 13 jaar lang nu deze terreur van deze man. En zoals mij zijn er velen die na de scheiding psychisch geweld blijven meemaken. Alle afspraken via mediation zijn houdbaar tot aan de deur en daarna ben je aan de goden overgeleverd. Alleen de alimentatie kun je via LBIO makkelijk achteraan, geen rechtzaken nodig. Mediation ben ik absoluut een voorstander voor maar vind jullie blog echt wel misleidend in geval van psychisch geweld want als het zo makkelijk zou zijn zou er in Den Haag niet een heel taskforce opgetuigd zijn hoe om te gaan met zeer complexe scheidingen. Er moet meer aandacht komen hoe psychisch geweld te herkennen maar niet via reclame voor mediation.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 + = elf




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.