Menu

Zie jij geen toekomst na je scheiding?

5 reacties
opbloeien na scheiding

Eén van de dingen die je verliest bij een scheiding is de gezamenlijke toekomst. De verwachting van samen oud te worden, de plannen die jullie misschien maakten voor na je pensionering, het sparen voor de aankoop van een nieuwe auto of woning, de plannen voor de volgende vakantie en alle andere plannen die jullie samen maakten, vallen nu in duigen. Opeens is de toekomst blanco, leeg.

Voor de één zal dat heerlijk zijn, die ziet zijn kans schoon om het allemaal op zijn eigen manier in te vullen, de ander ervaart het als een ramp. Die leegte gaapt hem aan en jaagt hem angst aan.

Rouwen

De emoties, die het verlies van jullie gezamenlijke toekomst oproept, maken deel uit van je rouwproces. Kwaadheid, verdriet, verslagenheid of vertwijfeling, dat kan je allemaal voelen. Sta jezelf toe om je emoties te voelen, dan verwerk je je verlies, kan je je verloren toekomst loslaten en accepteren dat die er niet meer is.

Hier en nu

Toen ik klaar was met het inrichten van mijn nieuwe flatje, na mijn scheiding en ik op de bank zat, niks dringends meer te doen, sloeg de paniek toe als ik aan mijn toekomst dacht. Ik kon me niks voorstellen bij hoe en waar ik een jaar later zou zijn. Als ik me er al wat bij voorstelde waren het hele sombere beelden; nog net zo verdrietig en over mijn toeren als op dat moment. Dat joeg de paniek alleen maar hoger op. Algauw had ik door dat ik niet te ver vooruit moest denken. Niet verder dan vandaag, soms zelfs niet verder dan nu.

Wat wil ik nu doen? Waar heb ik nu behoefte aan? Door niet te ver vooruit te denken, mijn gedachten terug te brengen naar het hier en nu, hield ik de paniek op afstand. Natuurlijk lukte dat niet altijd, maar oefening baart kunst.

Blanco toekomst

Ook heb ik mezelf toestemming gegeven om niet te weten hoe mijn toekomst er moest zien. Om mijn toekomst blanco te laten. Eigenlijk had ik mijn handen vol aan het hier en nu; het eerste halfjaar na de scheiding ben ik alleen maar aan het overleven geweest. Druk met het wennen aan mijn nieuwe situatie, het verwerken van mijn emoties en het verlies van partner en gezin; kortom druk met rouwen.

Nieuwe toekomst

Het inkleuren van je toekomst ga je vanzelf doen, als je er weer aan toe bent. Als je zin en energie hebt om plannen te maken. Vertrouw erop dat dat weer terug komt, dat je na verloop van tijd weer een nieuwe toekomst krijgt. Zie je geen toekomst na je scheiding? Jaagt je lege toekomst je angst aan? Weet je niet waar je moet beginnen? Maak gebruik van mijn begeleiding! Ik heb mij gespecialiseerd in het begeleiden van mensen bij de emotionele verwerking van hun scheiding en het maken van een nieuwe start.

Yolanda de Boer

REACTIES

Gerben van Belzen - 23 jan 2018

Ik zou graag een intakegesprek hebben om te bekijken of je wat voor mij kunt betekenen

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 23 jan 2018

We hebben je bericht doorgestuurd naar Yolanda, Gerben!

Ed - 22 sep 2019

Ik heb zelf de scheiding gewild. Maar de leegte geeft angst en oijn

Bart - 17 mrt 2021

Graag een gesprek zit in de put..omtrent scheiden

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 18 mrt 2021

    Hi Bart, het gesprek hebben we gehad. Jij gaat geholpen worden.Succes! Ook behoeft aan een coach na scheiding? Kijk eens op https://nieuwestap.nl/landingspage-scheidingscoach/

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een + = 8




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.