Helaas kan het gebeuren dat de ex de alimentatie niet betaalt. Misschien is hij/zij het niet eens met het bedrag dat betaald moet worden of is er iets anders aan de hand waardoor hij/zij het niet kan betalen. Wat kun je in zo’n situatie het beste doen?
Inhoud blog
Goede reden voor niet betalen?
Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren, waardoor de ex het afgesproken bedrag eigenlijk niet meer kan opbrengen. Misschien is de ex zijn/haar baan wel kwijtgeraakt of is hij/zij arbeidsongeschikt geworden. Er kan een goede reden zijn voor het niet betalen van de alimentatie.
Daarom is het altijd belangrijk om eerst eens verhaal te gaan halen. Wat is er aan de hand? Neem dus contact op met de ex en vraag waarom de alimentatie niet is betaald. Misschien is er iets niet helemaal goed gegaan en is het probleem snel op te lossen of kunnen jullie samen een nieuwe (tijdelijke) afspraak maken op basis van de huidige situatie. Gaat het om bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, dan is het zeker verstandig om de alimentatie opnieuw te laten berekenen, want dit is een situatie die niet snel zal gaan veranderen.
Pure onwil
Helaas gebeurt het ook regelmatig dat exen gewoon stoppen met betalen, omdat zij hier geen zin in hebben, om de ander dwars te zitten of omdat zij het niet eens zijn met het bedrag. Een vervelende situatie. Gelukkig is het vaak wel makkelijk op te lossen. Er zijn namelijk meerdere manieren waardoor je toch kunt krijgen waar je recht op hebt.
Vorderen met beschikking
Achterstand korter dan 6 maanden
Is de alimentatie via de officiële weg geregeld en heb je een beschikking van de rechter? In dat geval is het vorderen vaak vrij gemakkelijk en kosteloos. Is de achterstand in de alimentatie niet langer dan zes maanden, dan kun je hiervoor terecht bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Zij zullen de ex benaderen met het verzoek alsnog te betalen en kunnen beslag leggen als de ex niet tot betaling overgaat.
Achterstand langer dan 6 maanden
Betreft het een achterstand van langer dan zes maanden, dan kan het LBIO je niet helpen. In dat geval kun je terecht bij een andere instantie, namelijk het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI). Zij kunnen tot vijf jaar terug vorderen en zijn vaak wat sneller en doortastender dan het LBIO. Vorderen via het NLAI is echter niet gratis. Zij rekenen een x-percentage over het bedrag dat zij weten te vorderen. Dit betekent ook dat zij werken op no-cure-co-pay basis. Lukt het hen niet om iets te vorderen, dan betaal je dus ook niets.
Wat als ik geen beschikking heb?
Natuurlijk kan het ook zijn dat jullie onderling afspraken hebben gemaakt en er dus geen beschikking van de rechter is. Ook in dat geval kan het NLAI je vaak wel helpen. Zolang er maar iets op papier staat. Heb je een getekend document waarop de alimentatie staat benoemd, dan is dit een geldige overeenkomst op basis waarvan zij ook kunnen gaan vorderen.
Hebben jullie mondelinge afspraken gemaakt, dan wordt het lastig. Bewijs maar eens dat deze afspraak er is. In de meeste gevallen zal je in dat geval toch een advocaat in de arm moeten nemen om alsnog een beschikking te krijgen.
Nooit afspraken gemaakt over de alimentatie?
Zijn er nooit afspraken gemaakt over de alimentatie? Weet dan dat je hier alsnog aanspraak op kan maken als je hier nog recht op hebt.
Hebben jullie bijvoorbeeld niets afgesproken over de kinderalimentatie, omdat je eigenlijk niets meer met de ex te maken wilde hebben? Maar merk je nu toch dat het moeilijk is om rond te komen? In dat geval kun je alsnog de alimentatie gaan regelen, tenminste zolang de kinderen nog geen 21 zijn.
Hetzelfde geldt voor partneralimentatie. Heb je hier ooit afstand van gedaan, maar raak jij bijvoorbeeld arbeidsongeschikt of jouw baan kwijt, dan is het vaak mogelijk om hier alsnog aanspraak op te maken.
Vragen of hulp nodig?
Heb jij hulp nodig bij het vorderen van de alimentatie? Moet er een beschikking komen of heb jij hulp nodig bij het regelen van de alimentatie? Bij ons kun je terecht met al jouw alimentatievragen. Onze juridisch adviseurs kijken wat in jouw geval de mogelijkheden zijn en brengen je vrijblijvend in contact met een specialist die je hier verder bij kan helpen. Bel ons gerust op 088-6002803 of neem contact op via https://www.alimentatiewijzer.nl/advies-aanvraag-alimentatie.html
Lees ook de andere blogs van Alimentatiewijzer.nl
REAGEER OP DEZE BLOG