Menu

Aangifteperiode over de helft: je hebt nog 25 dagen om belastingaangifte te doen

belastingaangifte na scheiding

De aangifteperiode is ruim over de helft. Tot nu toe heeft de Belastingdienst ruim 6,3 miljoen aangiften ontvangen. Dit betekent dat er nog 3,2 miljoen aangiften verwacht worden tot en met 30 april. Moet jij je belastingaangifte nog doen? En kun je wel wat tips gebruiken? Ga er even voor zitten en gebruik deze tips. Dan is de klus zo geklaard en heb je je belastingaangifte ruim vóór 1 mei ingediend.

Tip 1: check welke gegevens en documenten je nodig hebt

Om de gegevens die de Belastingdienst al heeft ingevuld goed te kunnen controleren en aan te vullen, heb je verschillende documenten nodig. Bijvoorbeeld je BSN, rekeningnummer, jaaropgave, jaaroverzichten van je bankrekening en de WOZ-waarde van je woning. En vergeet je DigiD niet, want daarmee log je in op belastingdienst.nl/aangifte. Ook vind je hier een overzicht met alle documenten die je nodig kunt hebben.

Tip 2: controleer en vul aan waar nodig 

Veel gegevens, zoals je inkomen en bankrekeningen, heeft de Belastingdienst al voor je ingevuld. Controleer de ingevulde gegevens goed en vul ze aan als dat nodig is. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als er iets is veranderd in 2022.

Tip 3: benut aftrekposten

Je wil niet te veel belasting betalen. Doe daarom je voordeel met aftrekposten. Dit zijn uitgaven die je mag aftrekken van je inkomen. Sloot je een lening af voor het verduurzamen van je huis? Of kocht je een nieuw huis? Dan mag je de kosten voor de financiering en de hypotheekrente die je betaalt onder voorwaarden aftrekken. De belangrijkste voorwaarde is dat je de lening gebruikt voor het aankopen, verbouwen of onderhouden van je eigen woning.

Ook sommige andere uitgaven, zoals zorg- en ziektekosten, kun je aftrekken van je inkomen. Daardoor valt de inkomstenbelasting die je moet betalen misschien lager uit. Of krijg je geld terug. Op belastingdienst.nl/aftrekposten lees je welke aftrekposten er nog meer zijn.

Tip 4: doe samen aangifte, óók als je in 2022 uit elkaar ging

Samen aangifte doen kan als je fiscale partners bent. Bijvoorbeeld omdat je getrouwd bent, samen een koophuis hebt of huisgenoten bent. De meeste fiscale partners doen samen aangifte. Logisch, want jullie gegevens staan in dezelfde aangifte. Samen aangifte doen bespaart tijd en je kunt fouten voorkomen. Bovendien kun je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen, waardoor je mogelijk minder belasting betaalt.

Zijn jij en je partner uit elkaar gegaan? Ook dan kan het slim zijn om nog één keer als fiscale partners aangifte te doen om fouten te voorkomen en gezamenlijke inkomsten en aftrekposten gunstig te verdelen. Elke verdeling mag, zolang het totaal uitkomt op 100%. Houd bij de keuze wel rekening met de mogelijke gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en eventuele drempelbedragen, zoals voor zorgkosten.

Tip 5: vraag hulp

Vind je het doen van belastingaangifte een lastige klus? Of weet je niet zeker of je het juiste invult? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. Er zijn diverse vormen van hulp bij het doen van belastingaangifte. Je kunt een vriend of familielid vragen om met je mee te kijken of langsgaan bij één van de vele maatschappelijke organisaties bij jou in de buurt, zoals de bibliotheek. Ook de Belastingdienst zit klaar om je vragen te beantwoorden: telefonisch, via de website en bij belastingkantoren en steunpunten. Ga voor informatie over alle hulpmogelijkheden naar belastingdienst.nl/hulp.

Meer weten? Ga naar belastingdienst.nl/aangifte.

Lees ook de andere blogs van de Belastingdienst.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 2 = vijf




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.