Als je gaat scheiden en jullie besluiten om alles via een mediator te regelen, is het belangrijk dat eerst de emotionele angel eruit is. Zolang emoties het gesprek regeren, is het heel lastig om verstandige afspraken met elkaar te maken. Maar hoe breng je die emoties nu tot bedaren?
Een voorbeeld uit mijn mediationpraktijk
Anna en Marco (uiteraard fictieve namen) zijn dertigers, hebben al ruim 10 jaar een relatie met elkaar en zijn nu ruim 5 jaar getrouwd. Ze hebben afgelopen zomer hun eerste kindje gehad. Inmiddels blijkt dat Marco al langer verliefd is op een ander. Hij heeft dit onlangs aan Anna verteld. De daaropvolgende boosheid en ruzie heeft ertoe geleid dat Marco direct zijn spullen heeft gepakt en inmiddels bij zijn nieuwe vriendin inwoont. Een heftig scenario, vooral voor Anna, maar ook – zij het op een andere wijze – voor Marco.
In de communicatie met elkaar valt mij als mediator meteen op dat Anna verbaal heel sterk is, goed kan verwoorden hoe pijnlijk situatie voor haar is, maar, ondanks de verwijten die ze Marco zeker maakt, ook het besef heeft dat het voor hun jonge kindje belangrijk is om met elkaar nu goede afspraken te maken. Marco is veel minder welbespraakt en is meer introvert. Hij laat de spraakwaterval van Anna over zich heen komen. Hoe langer en vuriger Anna aan het woord is, des temeer kruipt hij in zijn schulp.
Anna heeft het gevoel heeft dat Marco haar niet serieus neemt, en onverschillig is. Dat maakt haar boos en verdrietig. Marco op zijn beurt ervaart Anna als dominant, wat maakt dat hij zich terugtrekt in zijn schulp. Dit maakt Anna alleen maar bozer, waardoor ze nog dominanter wordt in het gesprek, en Marco zich op zijn beurt nog meer terugtrekt. Dit is een negatieve communicatiespiraal, die ze beiden ook goed herkenden van ruzies die ze hadden voor de scheiding.
Sterke eigenschappen
Hoe kom je hier nu uit? Zowel het dominante gedrag van Anna als de terugtrekkende beweging van Marco zijn vervormingen van de in de kern sterke eigenschappen van beiden. Daarom stelde ik beiden de volgende vraag: ‘Welke sterke eigenschap zouden aan aan het in de beleving van Marco dominante gedrag van Anna ten grondslag kunnen liggen?’. Beiden antwoorden dat Anna een sterkte overtuigingskracht en analytisch vermogen heeft. Over Marco’s kwaliteit waren ze het ook eens: hij kan over het algemeen vervelende dingen snel loslaten en relativeren. Marco ligt nooit lang ergens van wakker.
Scheidingspijn leidt tot strijd
Zodra de scheidingspijn opkomt, schieten beiden in hun valkuilgedrag: dan belanden ze in het gesprek op de strijdlijn: dominant – onverschillig. Zolang ze in deze dynamiek zitten, zal het gesprek telkens ontaarden in discussie en ruzie, die elke praktische en financiële afspraak in de weg zal zitten.
Op het moment dat beiden zich ervan bewust worden dat als zij op de lijn overtuigen – relativeren blijven in het gesprek, ze rustig en op een goede manier met elkaar kunnen praten. Pas dan kan een eerste aanzet worden gegeven tot het maken van goede praktische en financiële afspraken die nodig zijn.
Het mediationtraject is te kort om de hele emotionele angel uit de relatie tussen de ex-partners te halen, maar hiermee is wel een eerste stap in de goede richting gezet.
Mariëlle van der Giessen, MfN Register Mediator bij Centrum voor Holistische Conflicthantering
Samen met Lieneke Witloks ben ik een Centrum voor Holistische Conflicthantering gestart, waarin we ons helemaal toeleggen op scheidingen en we het gedachtengoed dat ik o.a. in deze post beschrijf als uitgangspunt nemen.
Lees ook de andere blogs van Lieneke en Mariëlle.
REAGEER OP DEZE BLOG