Menu

Heb jij de alimentatie al geïndexeerd?

1 reactie
alimentatie indexatiecijfer 2014

Ontvang of betaal jij partner- en/of kinderalimentatie? Jaarlijks gaan de vastgestelde alimentatiebedragen omhoog. Dit is afhankelijk van de verwachtte loonstijging. Het loonindexcijfer wordt vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de salarisontwikkeling bij het bedrijfsleven en de overheid. Dit houdt in dat elk jaar de alimentatiebedragen veranderen. Met ingang van 1 januari 2017 gaan de vastgestelde alimentatiebedragen met 2,1 % omhoog. Als je alimentatie ontvangt of betaalt dienen jij en jouw ex-partner zelf de alimentatie te verhogen. Degene die alimentatie betaalt is verplicht de indexering te voldoen, tenzij in onderling overleg schriftelijk anders is overeengekomen.

Ex-partners dienen eigenhandig de alimentatiebijdrage aan te passen. De praktijk wijst uit dat de aanpassing van de bijdrage nogal eens wordt vergeten, hetgeen tot vervelende gevolgen kan leiden. Is in voorgaande jaren de indexering vergeten, dan moet deze alsnog worden voldaan. Als je er pas jaren na je scheiding achter komt dat je de indexering bent vergeten toe te passen, dan kan het zijn dat een deel is verjaard. De verjaringstermijn is 5 jaar.

De indexatiecijfers voor alimentatie over de afgelopen jaren zijn:

01-01-2016 1,3%

01-01-2015 0,8%

01-01-2014 0,9%

01-01-2013 1,7%

01-01-2012 1,3%

01-01-2011 0,9%

01-01-2010 2,3%

01-01-2009 3,9%

01-01-2008 2,2%

REACTIES

Wilma - 20 jan 2017

Mijn ex vertikt het om te betalen. Volgens hem krijg ik meer dan genoeg....

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 8 = zestien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.