Menu

Hypotheekrenteaftrek na een echtscheiding

hypotheekrenteaftrek na een echtscheiding

Er speelt een aantal factoren rondom de hypotheekrenteaftrek waar je rekening mee moet houden tijdens en na het (echt-)scheidingsproces. Hieronder zullen wij de verschillende situaties uitleggen en toelichten.

Een van de partners blijft wonen in de woning

Het kan voor betrokken partijen wenselijk zijn dat een van de partijen voorlopig in de eigen woning blijft wonen. Bijvoorbeeld zodat de kinderen het schooljaar af kunnen maken. De aansprakelijkheid van de hypothecaire geldlening blijft dan voorlopig nog op naam van beide partijen staan.

Hypotheekrenteaftrek

Als de lening van de bank voor de aanschaf, verbetering of het onderhoud van de eigen woning is gebruikt, is de betaalde hypotheekrente aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Je hebt dan mogelijk recht op teruggave van een deel van de betaalde hypotheekrente.

Hypotheekrenteaftrek na een echtscheiding

Als er sprake is van een scheiding, is er een speciale regeling voor de aftrek van hypotheekrente. Dit wordt de scheidingsregeling genoemd.

Scheidingsregeling

Een van de partijen woont niet meer in de gezamenlijke woning, maar is nog steeds 50% eigenaar van de woning. Als je dat zelf bent, kun je gedurende 24 maanden gebruik maken van de scheidingsregeling. Dit houdt in dat je jouw deel van de hypotheekrente fiscaal in mindering mag brengen op het fiscaal belastbare inkomen. Deze termijn gaat in op het moment dat jij of je (ex-) partner bent/is ingeschreven op het nieuwe woonadres.

Voorbeeld

Een echtpaar gaat scheiden. De ene partner is vanaf 1 september 2013 ingeschreven op een nieuw woonadres en heeft nog samen met de ex-partner een eigen woning. De hypotheekrente mag dus tot 31 augustus 2015, volledig worden afgetrokken van het belastbaar inkomen in Box I. Na 31 augustus 2015 vervalt de hypotheekrenteaftrek voor de partner die in een ander huis woont. De aftrek blijft van kracht voor de partner die nog in de echtelijke woning huis woont. 50% van de hypotheekrente is niet aftrekbaar. Dit betekent voor beiden hogere lasten.

Let op! Vaak wordt gedacht dat de datum waarop de (echt)scheiding wordt ingeschreven in de Registers van de Burgerlijke Stand, de datum is waarop de 24 maanden hypotheekrenteaftrek ingaan. Deze periode gaat echter in op het moment dat 1 van de partners de eigen woning verlaat en zich inschrijft op een ander adres.

Een van de ex-partners betaalt de volledige hypotheekrente

In de praktijk gebeurt het regelmatig dat de ex-partner die in de echtelijke woning verblijft, de volledige hypotheeklasten voldoet. Eigenlijk betaalt deze ex-partner de hypotheeklasten van het deel van de echtelijke woning van de andere elders wonende (ex-)partner. De belastingdienst ziet dit als partneralimentatie in natura. De elders wonende partner zal in de belastingopgave inkomstenbelasting dit dus als partneralimentatie moeten aangeven.

In beginsel heeft dit geen consequenties, immers de partneralimentatie wordt fiscaal belast en de hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. Alleen deze aftrekbaarheid vervalt na 24 maanden, dan ontstaat de situatie dat de partneralimentatie fiscaal belast is, maar de hypotheekrente niet meer aftrekbaar als gevolg van de scheidingsregeling.

Verhuisregeling

Verlaat u beiden de eigen woning dan krijgt u te maken met de verhuisregeling. De verhuisregeling voorziet in de aftrekbaarheid van de hypotheekrente gedurende een periode van maximaal 3 jaar (deze regeling geldt tot en met december 2014, hoe het daarna wordt weet niemand) na het kalenderjaar waarin partijen de woning hebben verlaten en de woning in de verkoop staat.

Al met al is dit tijdens of na scheiding geen gemakkelijk opgave om dit goed in te regelen. Laat u goed informeren, bijvoorbeeld door Settlement.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ zes = 12




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.