Menu

Alimentatie eindigt bij samenwonen. Of toch niet?

alimentatie en samenwonen

Het is een veel gehoorde klacht: “mijn ex zegt niet samen te wonen, maar haar nieuwe partner is er elke dag. Waarom moet ik dan partneralimentatie blijven betalen….”

Wanneer stopt de alimentatie

De plicht om alimentatie te betalen eindigt definitief als de onderhoudsgerechtigde gaat samenwonen met een ander als waren zij gehuwd. Maar je mag niet zomaar stoppen met betalen als je zelf vindt dat je ex samenwoont. Als de onderhoudsgerechtigde stellig blijft ontkennen dat er sprake is van een samenleving die gelijk staat aan een huwelijk, dan is het aan de alimentatieplichtige om te bewijzen dat er wordt samengewoond. Maar hoe doe je dat?

De rechter is heel streng in de beoordeling van een verzoek om beëindiging van de alimentatie op grond van artikel 160 van boek 1 Burgerlijk Wetboek, juist vanwege de vergaande gevolgen. De alimentatie stopt definitief en kan niet meer herleven. Volgens de Hoge Raad moet in dit soort gevallen ieder geval aangetoond worden dat er (1) affectieve relatie is van duurzame aard, (2) er een gemeenschappelijke huishouding wordt gevoerd en (3) er sprake is van wederzijdse verzorging.

Affectieve relatie

Van een affectieve relatie (1) is meestal sprake als partners op gezette tijden samen activiteiten ondernemen. Naarmate de relatie langer duurt en duurzaam wordt, is de wederzijdse betrokkenheid op elkaars leven steeds groter, zodat gesproken kan worden van lotsverbondenheid. Van belang is dat de levens van de partners met elkaar vervlochten zijn. Er moet sprake zijn van een bijzondere vorm van genegenheid of dat de een op zijn minst met de andere persoon zeer ingenomen is.

Gemeenschappelijke huishouding

De gemeenschappelijke huishouding voeren (2) is als eis opgenomen, omdat “woningdelers” niet samenwonen als waren men gehuwd. Aantonen dat men samenwoont en een gemeenschappelijke huishouding voert is vaak lastig. Een gezamenlijke inschrijving op hetzelfde adres bij de gemeente kan een relevante factor zijn, maar dat hoeft niet bepalend te zijn. verder kan er geen sprake zijn van samenleven als waren men gehuwd als een van de twee nog gehuwd is met een ander, ondanks dat er wellicht wordt samengewoond als bedoeld in de wet.

Wederzijdse verzorging

Volgens de rechtspraak is er alleen sprake van een wederzijdse verzorging (3) als de samenwonenden hetzij bijdragen in de kosten van de gezamenlijke huishouding dan wel op andere wijze in elkaars verzorging voorzien. Er moet dus vast komen te staan dat er sprake is van een economische eenheid. Hiervoor is niet alleen nodig dat er een gezamenlijke bankrekening is, maar ook feitelijke omstandigheden kunnen een rol spelen. Bijvoorbeeld betrokkenheid bij en contact met elkaars kinderen en ouders, of dat de partner mee gaat naar familieaangelegenheden, gebruik maakt van de auto van de andere partner, zij samen op vakantie gaan en de boodschappen om en om betalen. Ook kan het uitmaken of de ene partner goederen voor de ander koopt.

Recherchebureau

Zoals gezegd moet meestal de alimentatieplichtige aantonen dat er samengewoond wordt. In veel zaken wordt er door de alimentatieplichtige een recherchebureau ingeschakeld om de bewijsvoering te ondersteunen. Het is voor een rechter niet van belang welke conclusies een dergelijk bureau trekt, maar om de constatering van feiten. Steeds vaker wordt –als er voldoende feiten en omstandigheden worden gesteld en bewezen- aangenomen dat er wordt samengewoond en moet de alimentatiegerechtigde aantonen dat er niet wordt samengewoond.

 

Magali van Maanen, familierechtadvocaat bij De Boorder Schoots Advocaten

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 + = vijftien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.