Menu

Als goede vrienden uit elkaar, als de koek op is

Mijn achterneef wil scheiden. Na veertien jaar zijn hij en zijn vrouw mijlenver uit elkaar gegroeid en is de koek op. Althans zo beschrijft hij zijn relatie. Steeds vaker gaan ze ieder hun eigen weg en als ze samen zijn, draait het meestal uit op ruzie. De kinderen zitten inmiddels op de middelbare school. Een mooi moment om ieder een eigen weg te gaan. Hij belt mij omdat zijn vrouw relatietherapie wil. Een laatste strohalm waaraan zij zich vastklampt. Maar wat is wijsheid? Hij twijfelt absoluut niet en vindt relatietherapie zonde van zijn tijd.

Verstandhouding met toekomstige ex

Toch heb ik mijn neef het advies gegeven wel een gesprek in te plannen bij een relatiecoach. Hoewel zijn huwelijk niet meer te redden is, kan de verstandhouding met zijn toekomstige ex-vrouw wel degelijk verbeterd worden.

Bovendien hopen ze beiden in de toekomst een nieuwe geliefde te vinden en het zou zonde zijn als ze in hun nieuwe relatie dezelfde fouten maken.

Ik adviseer mijn achterneef wel om vooraf duidelijk te zijn. De relatiecoach moet niet gezien worden als die laatste strohalm om hun huwelijk te redden. Het is goed om haar vooraf te vertellen met welke bedoelingen hij wel in gesprek wil gaan met een relatiecoach; omdat hij graag goed met haar wil omgaan in de toekomst. Niet als geliefden, maar als vrienden, als ouders van hun kinderen.

De scheiding als wake-up call

Als je lijnrecht tegenover elkaar staat, helpt een bezoek aan de relatiecoach echt niet om je huwelijk te redden, maar wel om in gesprek te gaan met elkaar. Streven naar wederzijds begrip en ontdekken wat je nog wél gemeenschappelijk hebt. Immers jullie relatie is ooit met liefde begonnen. Er waren ooit dezelfde interesses, er was ooit aantrekkingskracht. Het is mooi om die basis weer op te halen met als doel om ‘als goede vrienden uit elkaar te gaan’ en ‘als ouders samen de kinderen op te voeden’. 

De Amerikaanse Debbie Ford schrijft over een scheiding als wake-up call. Scheiden kan ook kansen bieden. Om jezelf opnieuw uit te vinden, om te leren van de gemaakte fouten. Want ook al is bijvoorbeeld je partner vreemdgegaan en in jouw ogen de schuldige van jullie ellende, je hebt altijd een aandeel in een scheiding.

Vluchtgedrag

Vreemdgaan is in het algemeen vluchtgedrag. Vluchten doet iemand niet zonder reden. Soms is het besef hiervan pijnlijk, schuif je het liever weg en pak je liever de slachtofferrol. Dat is jammer, want de waarheid onder ogen komen, geeft je ook nieuwe inzichten. Met de kans op een mooie vriendschap. En misschien nog wel belangrijker, met de kans op nieuw geluk, omdat jij niet langer dezelfde fouten zult maken!

Annegien Hanemaaijer

www.onzerelatiecoach.nl
www.onzescheidingscoach.nl

Lees ook de andere blogs van Annegien.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 − = vier
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.