Menu

Werk-privé balans bewaken tijdens je scheiding

Balans werk en scheiding

Werk-privé balans bewaken tijdens je scheiding

Een scheiding kan je wereld volledig op zijn kop zetten, zowel in je privéleven als op je werk. Het vinden van een nieuwe balans tussen werk en privé is essentieel om stress te verminderen en zowel professioneel als persoonlijk weer op koers te komen. Hier zijn enkele praktische tips om deze balans te behouden.

Stel prioriteiten

Tijdens een scheiding kan alles urgent aanvoelen, maar niet alles is even belangrijk. Maak een lijst van wat echt prioriteit heeft, zowel op het werk als thuis. Focus op een beperkt aantal taken die jou direct helpen op je werk en thuis. Laat minder urgente zaken tijdelijk los. Die komen later wel.

Vraag iemand om hierin mee te denken. Dat helpt om keuzes te maken.

Communiceer op je werk

Je hoeft niet elk detail te delen, maar het kan helpen om je leidinggevende of directe collega’s te informeren over je situatie. 

Dit helpt bij begrip en geeft de mogelijkheid om tijdelijk je werkzaamheden aan te passen. Denk aan flexibele werktijden of even wat minder taken.

Plan je dagen zorgvuldig

Structuur kan rust en overzicht bieden in een chaotische tijd. Gebruik een planner of agenda om je dagen te organiseren. Plan werktijd, privétijd en momenten voor zelfzorg. 

Dit helpt om te voorkomen dat werk je privéleven overneemt of andersom.

Creëer duidelijke grenzen

Stel grenzen tussen werk en privé om conflicten te vermijden. Besluit bijvoorbeeld dat je na een bepaald tijdstip geen werkmails meer leest of dat je privézaken buiten werktijd regelt. 

Duidelijke grenzen helpen je om gefocust te blijven op wat er op dat moment toe doet.

Zorg voor flexibiliteit waar nodig

Een scheiding brengt onvoorspelbare situaties met zich mee, zoals afspraken met mediators of de kinderen ophalen uit school. 

Probeer flexibel te blijven in je planning en vraag waar mogelijk om steun van collega’s of familie om je hierbij te helpen.

Neem tijd voor jezelf

Zelfzorg is cruciaal om emotioneel en fysiek gezond te blijven. Maak tijd vrij voor activiteiten die je energie geven, zoals sporten, hobby’s of ontspanning. Maar zeker ook pauzes tijdens je werk zijn enorm belangrijk. Dit is geen overbodige luxe, maar is een noodzakelijke investering in je welzijn.

Het helpt je lijf én je hersenen fit te blijven.

Steun bij anderen

Praat met vrienden, familie of een vertrouwenspersoon over je uitdagingen. Het delen van je gevoelens kan opluchten en praktische hulp van anderen kan je ontlasten. Onderzoek ook professionele ondersteuning binnen jouw organisatie, zoals een vitaliteitscoach of de mogelijkheid om Werk&Scheiding in te zetten.

Het zal je helpen je balans te behouden.

Tot slot

Investeren in balans tussen werk en privé tijdens een scheiding is uitdagend, maar niet onmogelijk. Door bewust prioriteiten te stellen, grenzen te bewaken en tijd voor jezelf te nemen, kun je stap voor stap weer een gezonde en veerkrachtige routine opbouwen. 

Het is een kans om sterker en meer in balans uit deze periode te komen.

Gratis advies gesprek met Werk en Scheiding

Wil je graag je werk goed blijven doen, maar voel je dat het steeds minder lukt? Maak dan gebruik van ons gratis adviesgesprek. Je weet snel wat jou gaat helpen verzuim te voorkomen.

Yorick, Werk en Scheiding

Lees hier alle blogs van Werk en Scheiding

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 − = drie




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.