Menu

Barry Atsma over zijn scheiding

0 comments
Barry Atsma

Barry Atsma, ons lijkt dat hij niet echt een introductie nodig heeft, maar voor de volledigheid: acteur, bekend van onder meer Komt een vrouw bij de dokter, Loft, de Storm en tal van andere Nederlandse films en tv series. In maart komt zijn nieuwste film, Quiz, in de bioscoop.

Barry Atsma is ervaringsdeskundige

Barry is ervaringsdeskundige, ongeveer een jaar geleden is de relatie met zijn ex, waar 2 prachtige dochters uit zijn geboren, gestrand. Barry praat met ons over de periode na de scheiding. Hoe hij deze periode heeft beleefd. De gevolgen ervan voor zijn kinderen en uiteraard zijn Nieuwe Stap.

 

Maar eerst gaan wij Nieuwe Stappers uitzoeken! Dat blijkt heel eenvoudig, maar er staat dan ook een paar geweldige schoenen op hem te wachten.

Na de fotoshoot zoeken wij een rustige plek op om met Barry te praten. De onderwerpen die ook op onze site de rode draad vormen, zijn de revue gepasseerd:

JIJ ZELF

“Scheiden is zwaar en niet aan te raden. Het is een hele grote beslissing die je niet licht neemt. De enorme impact van de beslissing besef je eigenlijk pas na een jaar, het gaat echt om de grote dingen in het leven. Echte geborgenheid ken je maar op een paar momenten in je leven; als je zelf kind bent en als ouders met jonge kinderen. Als dat dan mis gaat is dat een hele pittige constatering. Het is ook pijnlijk om je te realiseren dat je niet zomaar een nieuw gezin begint. Zoals De Dijk zingt, je waardeert pas wat een gezin is, als het er niet is.”

In de fase van het uit elkaar gaan, inmiddels een jaar geleden, heeft Barry zijn werk even op een lager pitje gezet, om de rust te kunnen nemen om e.e.a. te verwerken. Hij raadt iedereen aan: “ga praten met een professional, iemand die patronen kan herkennen en jou een spiegel kan voorhouden. Of je dat nou sparren noemt of therapie, een scheiding is een belangrijk moment in een leven, grijp dit aan om jezelf beter te leren kennen. “ Barry spreekt bevlogen én uit eigen ervaring. “Onderzoek waarom het is misgegaan, wat is je eigen rol in het geheel. Neem de tijd om verdrietig te zijn, om te verwerken. Dan kan het hele proces je ook bewuster maken en inzichten, nieuwe impulsen en groei opleveren. Daar wordt je dan uiteindelijk, na een ongelukkige periode, wél weer gelukkig van.”

Barry Atsma serieus

JE KIND

“Eerlijkheid is het allerbelangrijkste. Ondanks dat de kinderen heel jong zijn, kan er veel besproken worden. Zo behoed je ze voor allerlei onbewuste angsten.”

“De kinderen hebben er gelukkig geen slaap- of eetstoornissen aan overgehouden. De oudste was in het begin wel iets onrustiger. De jongste is heel sensitief, zij heeft, hoe klein ze ook was, er wel iets van gevoeld, zij heeft het er naderhand ook wel over gehad. “

“Het gaat gelukkig goed met de kinderen. De kinderen voelen dat het bij ons oké zit, de basis is goed. Wij gunnen het elkaar om met de kinderen te zijn, wij maken elkaar niet zwart en als er eens iets is, bespreken wij dat met zijn tweeën. Natuurlijk hebben we af en toe een aanvaring, maar dat is ook oké.”

Barry licht toe dat zijn ex en hij altijd onregelmatig hebben gewerkt en dat de kinderen dus gewend waren om met één van de twee thuis te zijn. Inmiddels hebben zij beiden een eigen huis en delen zij de zorg voor de kinderen. “De doelstelling is ieder ongeveer de helft van de tijd. Ik zou het verschrikkelijk vinden om een fun papa te zijn.”

Door de onregelmatige werktijden is er geen vast schema, maar zij stemmen veel met elkaar af en dat loopt goed. Barry’s werk geeft hem ook de ruimte om soms een project af te zeggen en in een andere fase weer wat meer te doen. Hij probeert het zo te plannen dat hij werkt als de kinderen er niet zijn en niet werkt als ze er wel zijn. “Ik ga pas om 21.00 uur over de rode loper”. Barry vond het in het begin heel akelig om vrij te zijn op de dagen dat de kinderen bij mama waren, ”je bent zo gewend om een gezin om je heen te hebben.”

Voor Barry is het dan ook niet meer dan logisch dat ouders bij elkaar in de buurt blijven wonen.

Of de kinderen hen tegen elkaar uit spelen? “Onze kinderen zijn slim genoeg om dat te proberen, maar dat is meestal met één telefoontje opgelost en heel soms laten we het bewust gaan.”

“Als je gaat scheiden wil je ineens alles perfect doen, maar je moet je realiseren dat dat gewoon niet lukt, dat lukt ook niet als je relatie niet strandt.”

JE ZAKEN

De financiële afspraken rond de huizen zijn in onderling overleg gemaakt. Wel hebben zij op dit punt deskundig advies ingewonnen. “De hypotheek, de verzekeringen, de kosten van de crèche etc. zijn onderwerpen waar je makkelijk ruzie over krijgt. Vraag gewoon advies aan mensen die er verstand van hebben, beschouw die personen zo’n beetje als rechter en volg de adviezen op.” Luidt zijn advies.

“Mijn inkomsten zijn uiteraard wisselend, maar wij hebben op basis daarvan toch een financiële regeling kunnen treffen, om allebei verder te kunnen.”

Barry Atsma en zijn ex waren niet getrouwd. Zij hebben een notaris gevraagd de financiële afspraken op papier te zetten. Er is ook al een concept convenant, maar dit is nog niet verder uitgewerkt. Zolang de verhoudingen goed zijn is daar gevoelsmatig ook niet echt een noodzaak toe. Wij kunnen, als echte mediators, toch niet nalaten even op het belang van een getekend convenant te wijzen. Het is prettig om een document te hebben om op terug te vallen, voor het geval er toch iets verandert in de verhouding, bijvoorbeeld als er derden in het spel komen.

Barry Atsma kast

JE LOOKS

Een beetje vreemd voelt het wel voor ons, om met Barry zijn looks te bespreken…

Maar Barry erkent het belang van lekker in je vel zitten. Voor hem is sport een manier om dat te bereiken. “Ik geloof heel erg in sporten, het wekelijkse potje voetbal met vrienden is, en was zeker in het begin toen alles nog moeilijker was, heilig. Het is zo goed voor je, lekker buiten bezig zijn.”

“Een side effect van de scheiding is dat ik behoorlijk ben afgevallen. Het is toch een heftige periode met veel stress, bovendien moet je veel in eentje sjouwen, je moet van alles zelf doen.”

“ Je moet dus ook een beetje lief zijn voor jezelf. Je mag best trots zijn op jezelf, het vereist moed om moeilijke beslissingen te nemen of om, als je zelf niet de beslisser bent, de draad weer op te pakken.“

Een directe noodzaak voor een andere look ziet Barry niet, dat zijn wij weer helemaal met hem eens. Maar dat neemt niet weg dat de spectaculaire Nieuwe Stappers die Barry net heeft uitgezocht, hem toch een goed gevoel geven. Hetgeen maar weer bevestigt dat je looks echt iets met je doen.

JE THUIS

“Eigenlijk is het best leuk om te koken en begin ik best een goede kok te worden. Ik kookte altijd wel regelmatig, maar ik moet het nu veel vaker doen en ik besteed er dus meer aandacht aan. Ik heb een groot respect gekregen voor mijn moeder, die vroeger wel eens mopperde dat ze alle dagen iets moest verzinnen.”

Sinds september woont ieder op een eigen plek. Van de spullen mist hij alleen het geweldige koffiezetapparaat, “maar dat was nou eenmaal part of the deal.” Binnenkort gaat hij wat spullen kopen om het huis weer helemaal zijn thuis te maken.

JE VRIJE TIJD

“Vrije tijd is wel en niet leuk, vrij zijn zonder de kinderen om je heen is echt wennen. Maar dat geeft ook ruimte voor andere dingen. Dingen waar je nooit aan toe kwam, zoals mediteren of een weekje alleen op vakantie. Ik was laatst een weekje naar een subtropisch eiland, heerlijk!”.

Over de vakanties met de kinderen worden onderling afspraken gemaakt. “Misschien gaan we ooit zelfs wel een aantal dagen samen.” Of dat verwarrend is voor de kinderen betwijfelt hij, wij hebben veel over pedagogiek gelezen en ieder moet zijn eigen koers varen, maar wij proberen zoveel mogelijk eerlijk en duidelijk te zijn.” Van verwarring bij de kinderen heeft hij nog nooit iets gemerkt. “Daar zijn ze nu helemaal niet mee bezig, misschien zijn ze nog te jong. “

bankjemetbarry

NIEUWE STAP

“De scheiding is een moeilijke tijd geweest. Het besef dat het niet gelukt is het gezin in stand te houden zal pijnlijk blijven.” Maar de scheiding heeft hem ook goede dingen gebracht waardoor hij beseft dat de beslissing goed is geweest.

Zo heeft hij veel over zichzelf geleerd. Gaat hij nu bewuster met de kinderen om en is de band met zijn vrienden veel intenser geworden.

Bovendien is Barry bezig om zich voorzichtig te richten op de internationale markt. “Als ik het ooit nog wil proberen, moet ik het nu doen, over 5 jaar ben ik te oud.“

Het werk voor Toneelgroep Amsterdam gaat hij na de zomer op een lager pitje zetten. “Toneel en kinderen is sowieso een moeilijke combi, het wordt ’s avonds altijd laat en de kinderen zijn ‘s ochtends toch weer vroeg wakker, dat breekt je op een gegeven moment op.”

Inmiddels heeft hij contact met agenten in Duitsland en Engeland, die aanspreekpunt zijn voor castingbureaus uit Hollywood. “Daar wil je als acteur graag bij zitten. Zij hadden 2 jaar geleden al contact opgenomen, maar toen had ik geen interesse omdat het thuis rommelde.” Nu is hij in de race voor een Duitse film, de afspraak met een taalcoach is al gemaakt.

Wie weet waar de Nieuwe Stap van Barry Atsma toe leidt “dingen gaan zoals ze gaan”.

Wij zullen je met veel belangstelling blijven volgen. Spectaculaire stappers voor op de rode loper, heb je in ieder geval!

 

Barry Atsma schoenen

 

Copyright© Nieuwe Stap 2012, niets uit dit bericht mag worden geproduceerd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook , zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Nieuwe Stap

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× negen = 9
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.