Menu

De eigen woning schuld

scheiden en eigen woning schuld

Wat gebeurt er met de eigenwoningschuld in de situatie van een stel dat gehuwd is in gemeenschap van goederen en in 2013 gaat scheiden? De man blijft in de woning wonen en koopt de vrouw uit.

De waarde van de woning is € 300.000, de gezamenlijke eigenwoningschuld op de woning is € 320.000 (aflossingsvrij).

De helft van de gezamenlijke eigenwoningschuld, zijnde € 160.000, behoort toe aan de man. Dit deel mag op basis van overgangsrecht aflossingsvrij worden voortgezet. Vervolgens koopt de man zijn ex uit voor een bedrag van € 150.000, zijnde de helft van de waarde van de woning. Het bedrag van € 150.000 is voor de man een nieuwe, extra, eigenwoningschuld. Wil hij over dit bedrag van € 150.000 recht hebben op renteaftrek, dan moet hij deze schuld ten minste volgens een annuïtair aflossingsschema in maximaal 360 maanden volledig aflossen.

Voor de vertrekkende partner geldt dat zij bij aankoop van een nieuwe eigen woning vóór 31 december 2014 op basis van het overgangsrecht € 160.000 als (bestaande) eigenwoningschuld aflossingsvrij mag aanhouden. Wil zij boven dit bedrag recht hebben op renteaftrek, dan zal het meerdere volgens een ten minste annuïtair aflossingsschema in maximaal 360 maanden volledig moeten worden afgelost. De vrouw realiseert door de uitkoop een negatieve eigenwoningreserve van € 10.000. Houdt zij hierdoor een restschuld, dan is de rente over deze restschuld maximaal 10 jaar aftrekbaar in box 1.

Voor de vaststelling welk deel van de lening moet worden afgelost en welk deel niet, moet naast de fiscale regels ook rekening worden gehouden met de Gedragscode Hypothecaire Financieringen/NHG-voorwaarden. Hierin staat dat het aflossingsvrije deel van de totale eigenwoningschuld in beginsel maximaal 50% van de waarde van de woning mag bedragen.

Houd rekening met de volgende twee versoepelingen:

Verhuisregeling: Wordt een eigen woning verkocht en uiterlijk op 31 december van het daarop volgende jaar een nieuwe eigen woning gekocht, dan is tot het bedrag van de oude eigenwoningschuld het overgangsrecht van toepassing.

Restschuld: Rente over een restschuld die is ontstaan van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017, is maximaal 10 jaar lang aftrekbaar in box 1.

Bron: Fiscaal-Juridisch Adviesbureau Nationale Nederlanden

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 6 = vijftien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.