Menu

De emotionele gevolgen van een scheiding zijn niet in te schatten, Michiel blogt

8 reacties
blog over vechtscheiding Michiel

Deze tweede blog heeft even geduurd. De enkele, soms heftige, reacties op mijn eerste blog zetten mij toch even aan het denken of het nu wel zo nuttig was om een blog te blijven schrijven over mijn ervaringen rond mijn echtscheiding.

Op zoek naar iets om verder te kunnen

Na wat overdenking realiseerde ik me dat iedereen die het internet afzoekt en blogs zoals deze leest, eigenlijk voornamelijk op zoek is naar iets om verder te kunnen. Of misschien wel om bevestiging zoekt dat het uiteindelijk wel allemaal goed komt of bevestiging dat scheiden de juiste beslissing was.

Want laten we eerlijk zijn, niemand weet van tevoren wat te verwachten. En mensen in je omgeving, die het zelf niet ondergaan of hebben ondergaan, weten eigenlijk helemaal niet wat het allemaal losmaakt. Helemaal als er kinderen bij betrokken zijn. Want geen enkele ouder wenst dit voor zijn kinderen. Vanuit het perspectief dat de reacties op mijn blog ook vooral hieruit voortkomen, heb ik dan uiteindelijk ook maar besloten om het nog maar eens te proberen.

Emotionele gevolgen scheiding

Het moge duidelijk zijn, een echtscheiding is een emotionele gebeurtenis met ups en downs en ook één die – zoals ik hiervoor al aangeef – niet goed in te schatten is, zo blijkt mij ook achteraf wel. Voor waarschijnlijk helemaal niemand.

Kwam nog bij dat mijn echtscheiding eindigde in een toch wel nare vechtscheiding. Mijn ex was vooral op wraak uit zo bleek al snel. Financieel wilde ze mij vooral zoveel mogelijk leeg plukken en zorgen dat ik geen leuke dingen meer kon doen. En mijn kinderen moesten vooral maar horen wat een klojo hun vader wel niet was om hen in de steek te laten.

En dat er geen geld meer voor ze was om leuke dingen te doen, want dat papa dat allemaal alleen wel op maakte. Nu was dat laatste grote onzin (want in praktijk betaalde ik alles door), maar leg dat maar eens uit aan een paar kids; oh ja, en dan vooral zonder zelf ‘de kinderen ertussen te plaatsen’.

Geholpen door het systeem en een advocaat die haar daar graag bij hielp, is het – eigenlijk geheel onnodig – uitgelopen op een situatie die nog jaren, zo niet voor altijd, zal blijven lijken op de hoogtij dagen van de koude oorlog tussen Rusland en de US. En eigenlijk, ben ik ook wel op een punt aan beland dat het me eigenlijk helemaal niks meer kan schelen.

Ik zie de reacties hierop wel weer tegemoet dat dat niet zo zou moeten en ga zo maar door, maar dat zal dan allemaal wel. Zonder mezelf op de borst te slaan, heb ik mijzelf eigenlijk tot op heden, gelet op al hetgeen er gebeurd is, nog heel beschaafd en terughoudend opgesteld. Wat mijn ex vooral heeft bereikt is dat ik nergens meer concessies in wil doen en dat ik geen enkel woord of actie meer vertrouw.

Verdriet om kinderen

Het enige dat mij nog wel steeds verdrietig kan maken, is het effect dat het heeft op mijn kinderen. Zij zijn het uiteindelijke slachtoffer van dit alles. En achteraf, heb ik – omwille van hen – bepaalde dingen die mijn ex deed naar hen, te lang over mijn kant laten gaan omdat ik probeerde hen er buiten te houden en om maar zo lang mogelijk de enige volwassene te blijven.

Tot op de dag van vandaag maak ik me zorgen over mijn relatie met mijn kinderen en hoe dat zal aflopen naar de toekomst toe.

Over het feit dat ik zo graag zou willen dat mijn kinderen, mijn partner en ik op een gegeven moment een enigszins normaal en rustiger bestaan kunnen hebben.

En over het feit dat mijn kinderen mogelijk moeite zullen hebben met het aangaan van een langdurige relatie of iemand kunnen vertrouwen.

Of dat ik zo graag zou willen dat ik op een dag een normaal gesprek kan voeren over leuke dingen met hen. Want dat is vandaag de dag erg moeizaam omdat moeders hen heeft ingeprent, om maar vooral niks met papa te delen. En tegelijk wel zoveel mogelijk van papa te weten komen en door te vertellen thuis… want dan ben je lief!

Kinderen zijn flexibel lees je dan vaak. En ja, dat geloof ik zeker. Maar geen kind is opgewassen tegen een ouder die zich voordoet als betrouwbaar en lief hebbend, maar eigenlijk alleen maar een ding voor ogen heeft… wraak nemen door een normale relatie tussen vader en kind misschien wel voor altijd stuk te maken! Iets wat tot op vandaag door haar wordt ontkend of in ieder geval niet onderkend.

Ik hoop dat ik ongelijk heb en dat het allemaal wel goed zal komen, want ik wil ook gewoon als vader op de bruiloft van mijn dochters kunnen zijn (als dat er ooit van komt). Ook voor mijn kinderen zelf (!) want die proberen nu alles gescheiden te houden, om maar te voorkomen dat hun vader en moeder in dezelfde ruimte terecht komen.

Benieuwd welke reacties deze editie los maakt… en voor degene die dit herkennen, sterkte!

Michiel is 46 jaar en vader van twee dochters van 14 en 16 jaar. Ruim 2,5 jaar gescheiden waarbij de rechtszaken over de financiële afhandeling nog altijd lopen en de kinderen inzet zijn geworden in deze vechtscheiding. Michiel schrijft over de effecten die dat heeft op zijn leven met zijn vriendin en dat van zijn kinderen. 

Lees ook de andere blogs van Michiel.

REACTIES

Profielfoto van Eline

Eline Stap - 4 dec 2019

Hi Michiel, dapper dat je je verhaal blijft doen. Fijn ook om het geluid van een man hier te horen. Ik begrijp je zorgen om je kinderen, dat is altijd zwaar. Kinderen zijn flexibel, dat hoor je vaak, maar in feite hebben ze gewoon geen keuze. Ze moeten wel meegaan met de gebeurtenissen, want ze kunnen niet voor zichzelf zorgen. En dus gaan ze mee in de mening van de een of de ander, om zich maar ergens veilig te kunnen voelen. Heb je de mogelijkheid om je kinderen te wijzen op Villa Penido? Je vindt op deze site daar gegevens over. Zo te lezen zal het moeilijk zijn om zo'n gesprek met ze te voeren, maar ik wilde het toch even noemen.

Profielfoto van Eline

Eline Stap - 4 dec 2019

En wat me nog te binnen schiet. Heb je ook momenten met je kinderen zonder je vriendin erbij? Ik weet nog dat mijn kinderen dat erg misten toen hun vader heel snel weer een relatie had. Zij was er altijd bij. Ze voelden zich daardoor geremd om dingen met hem te delen.

Tessa - 4 dec 2019

Mooie pure en rauwe blog. Eerlijk. Fijn dat je weer een blog hebt geschreven.

Pien - 4 dec 2019

Zo herkenbaar en zoo verdrietig.

Kim - 5 dec 2019

Lieve Michiel, Iets meer jaren verder na eenzelfde verhaal heeft mijn vriend, zijn puberdochters, toch weer ‘terug’ gekregen. Er zijn meerdere verloren jaren aan voorbij gegaan, met niet tot nauwelijks contact, maar er kan weer ruimte komen! Houd vol en probeer toch zo goed en zo kwaad van die korte weekenden te genieten zodat je niet helemaal vervreemd. Probeer daarin alles los te laten en er vooral ‘te zijn’. Veel sterkte!

Iris - 5 dec 2019

Wat erg voor de kinderen. Ik vind die ene vraag die je stelt heel belangrijk en tegelijkertijd heel moeilijk: hoe praat je met de kinderen als zij eenzijdig en relatiebelastende input hebben gekregen? Ik ben er nog niet uit, maar mijn denken tot zover gaat als volgt: de kinderen zitten er al tussen. Bij niks doen blijven ze tussen de ouders instaan, en het gaat niet om verschillende voorkeuren in opvoeding of communicatiestijlen oid, het gaat om grensoverschrijdend gedrag naar de kinderen toe waarbij er een fundamenteel recht van kinderen wordt geschonden: het recht op beide ouders. Met dergelijke gedragingen naar een kind worden er emotionele blokkades bij een kind gestimuleerd naar de andere ouder, die niet van deze ouder zelf komen. Hoe breek je die weer af zonder zelf hetzelfde te doen? Ik zou hier wel meer informatie over willen.

Fien - 6 dec 2019

Hoi Michiel, Wat een herkenning. Helaas..... er is veel te weinig aandacht voor het aanpakken van dit gedrag van in jouw geval je ex vrouw door instanties, ter bescherming van kinderen. Kinderen lijden en jeugdzorg sluit de ogen hiervoor. En hiermee wordt de treinerende ouder versterkt. Veel sterkte

Jan R - 7 okt 2020

Hoi Michiel, Ik ben ook gescheiden. 2 dochters. ik ken het gevoel. Nu inmiddels aantal jaren verder en mijn ex-vrouw reageert hetzelfde. Nu zijn mijn dochters ouder. Geloof mij maar... Iedereen zal zich ooit moeten verantwoorden voor de slechte daden. Ooit komt er een dag dat de waarheid boven komt. Onmacht, wantrouwen etc is moeilijk te hendelen. Mijn ex had een dubbel leven in het huwelijk. Daarom durf ik geen nieuwe relatie te beginnen. Helaas maar waar. Hou je taai en in dit soort situaties mogen mannen best iets meer aan zichzelf denken

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 − drie =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.