Menu

De tragiek van scheiden

de tragiek van scheiden

De tragiek van scheiden

In Nederland zijn er tegenwoordig steeds meer mensen die scheiden. Dit heeft dan ook meerdere oorzaken. Allereerst is het bijvoorbeeld veel gemakkelijker om te scheiden tegenwoordig. Maatschappelijk gezien wordt het meer geaccepteerd dan vroeger. Bovendien zijn veel meer vrouwen tegenwoordig geëmancipeerd. Als je gaat scheiden kun je in veel gevallen een Slotenmaker SOS nodig hebben. Zodat de sloten verwisseld kunnen worden en je niet bang hoeft te zijn dat er na een scheiding nog iemand binnen kan komen.

Maar met scheiden gaat natuurlijk ook veel tragiek gepaard. Je kunt bijvoorbeeld tegen financiële problemen aanlopen, maar je hebt natuurlijk ook vaak kinderen en je weet niet wat je nu precies aan moet met je leven. Echter is het belangrijk om scheiden niet alleen als iets negatiefs te zien, maar het zorgt er ook voor dat je een nieuwe stap kunt maken in je leven. Dus het is ook wel enigszins positief te noemen en het is dan ook handig om er ook zo in te staan. Veel mensen zijn achteraf blij dat ze zijn gescheiden, omdat ze in een neerwaartse spiraal zaten. 

Wat moet er geregeld worden?

Als je daadwekelijk hebt besloten om te gaan scheiden, dan moeten er veel verschillende zaken worden geregeld. We hadden het er in de introductie al even over gehad, maar het is bijvoorbeeld relevant om een Slotenmaker SOS in te huren. Zodat de sloten vervangen kunnen worden. Dit is zeker aan te raden als het gaat om een vechtscheiding en je bang bent dat die andere persoon nog sleutels heeft om binnen mee te komen. In die gevallen wil je natuurlijk wel een soort van veiligheid. Dan kan een slotenmaker SOS dus echt van pas komen. Deze kan je helpen om zo snel mogelijk de sleutels te vervangen en dan ook nog eens van een uitstekende kwaliteit.

Maar naast het vervangen van sloten, zijn er uiteraard ook nog zeer veel administratieve zaken die geregeld moeten worden. Als het gaat om het scheiden en wat er geregeld moet worden, dan hangt dit in principe altijd af van de specifieke samenlevingsvorm. Ben je bijvoorbeeld getrouwd, of zit je in een geregistreerd partnerschap of woon je samen? In alle gevallen moet je andere zaken regelen. Op de website van de rijksoverheid staat een handleiding in een soort van quizvorm. Zodat jij op die manier je specifieke situatie kunt aangeven. Aan de hand daarvan kun je dan vervolgens nagaan wat er zoal te regelen moet worden. 

Doorgaan

Nadat je eenmaal bent gescheiden, van je partner, is het belangrijk om je leven zo snel mogelijk weer positief op te pakken. Met andere woorden: je moet gewoon door. Maar je hoeft niet getreurd te zijn, want het is namelijk wel een rouwperiode die je kunt ervaren, maar uiteindelijk kom je daar wel weer overheen. Veel mensen zijn je namelijk voorgegaan en die zijn er uiteindelijk ook wel weer overheen gekomen. Het is echter wel belangrijk, zeker als je kinderen hebt, om een goede band met je partner te houden. Als je gezamenlijk kinderen hebt, krijg je namelijk altijd met elkaar te maken. Dus dan is het belangrijk dat je goed contact hebt, want als ouder moet je doorgaans gezamenlijk belangrijke beslissingen nemen. 

Conclusie

In dit artikel hebben we de tragiek van scheiden besproken. En ook hoe belangrijk het is om weer door te gaan en welke maatregelen er moeten worden genomen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier × = 12
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.