Menu

Eenzaam zijn en daten na de scheiding, 3 tips

14 reacties
eenzaam na de scheiding

Jacqueline: “Wat kan ik doen tegen de eenzaamheid ‘s avonds? Ik wil wel op zoek naar een nieuwe partner, maar ik heb echt geen idee hoe ik dat moet aanpakken na 15  jaar huwelijk.

Ik durf echt niet op Tinder te gaan.” 

Wat Jacqueline vertelt is heel herkenbaar. Wie kent de eenzaamheid niet na een scheiding? Nederland hoort bij de gelukkigste landen ter wereld, maar er zijn steeds meer mensen eenzaam. Eenzaam zijn na je scheiding is iets wat je niet hardop durft uit te spreken, maar we hebben er allemaal last van (gehad). Het is ook wennen aan:

 • die eenzame lange donkere avonden…..
 • op zaterdagavonden alleen op je bank liggen…..
 • dat je de enige bent die alleen is in je vriendenkring….

Van single naar samen

Er komt een moment waarop je graag weer iemand in je leven wil hebben en je nieuwsgierig wordt naar de datingwereld. Van single naar samen: hoe pak je dat aan? Waar we vroeger gewend waren om iemand live in de kroeg, via via of op ons werk tegen te komen, zijn er nu veel meer opties, omdat de datingmarkt interessant is geworden door de vele singles in Nederland.

Online daten via dating apps of dating websites groeit nog steeds in Nederland. Daarnaast richten steeds meer bedrijven zich op speciale single events, weekenden en  vakanties om zo live ontmoetingen met andere singles mogelijk te maken. Daten lijkt big business te zijn voor bedrijven, maar levert al dat daten ons ook echt zo makkelijk een nieuwe partner op? 

Daten kan je leren

Al is het moeilijker dan gedacht, daten kun je leren. Voor je het weet stap je in je valkuilen van de liefde. Omdat ik zoveel vragen krijg van de ouders die ik coach over daten, deel ik graag mijn beste drie tips met je.

Word eerst gelukkig met jezelf

Ik weet dat alleen zijn soms heel confronterend is, maar ik geloof echt dat je pas gelukkig kunt worden met iemand anders als je gelukkig bent met jezelf. Een ander kan nooit compenseren wat jij zelf mist in je leven. Cliché maar zo waar: zoek eerst het geluk bij jezelf. Het allerbelangrijkste na je scheiding is eerst gelukkig worden met jezelf en je kinderen. Als je alleen kunt zijn en weer geluk kunt voelen komt daten vanzelf.

Houd je hoofd koel

We hunkeren allemaal naar geliefd zijn en waardering krijgen. Dat kan daten lastig maken. Want niet iedereen op de datingmarkt is een Brad Pitt of een Angelina Jolie, dus laat je niet gek maken en houd je hoofd koel. Het is beter om niet te hoge verwachtingen te hebben want dan schep je je eigen teleurstellingen en eindig je boos of verdrietig. Het is handig om voor een wat zakelijke aanpak te kiezen en als eerste date een kop koffie of een drankje te drinken. Zodat je je date na maximaal een uur kunt beëindigen en je niet direct aan een hele avond of middag vast zit aan iemand die niet je droomvrouw of prins op het witte paard blijkt te zijn.

Geniet van de aandacht

Gun het jezelf ook om te genieten van de aandacht van het andere geslacht, want die geeft je positieve energie! Natuurlijk super leuk als er een vervolgdate komt, maar ook als er geen vervolgdate komt, kun je wel genieten van het moment. Het is altijd jammer als een date tegenvalt, maar probeer naar de positieve dingen te kijken en laat de negatieve dingen niet overheersen. Het vinden van die ene leukerd is als zoeken naar een speld in een hooiberg met zoveel singles, dus geniet van de weg erheen en laat het daten geen frustratie worden. Ik en andere gescheiden ouders hebben ervaren dat je hele leuke vrienden kunt overhouden aan ‘mislukte dates’ en ook al was je oorspronkelijke wens iets anders soms is dat wat het is. Over liefdevolle aandacht gesproken…

Wil jij je weer gelukkig worden na je scheiding en je nooit meer eenzaam voelen? Neem contact met me op voor een gratis oriënterend gesprek.

Tot snel,

Yvonne Soons

Lifecoach voor de gescheiden ouder

06 -53414166

REACTIES

Peter - 13 jun 2019

Hallo Ik ben sinds anderhalf jaar gescheiden , en vind persoonlijk dat ik een leuk profiel heb op diverse datingsites.Maar ik stuur heel vaak likes en berichten maar krijg bijna nooit iets terug.Wel word mijn profiel vaak bekeken maar krijg dan ook geen reactie. Groetjes van Peter

  Cas - 13 sep 2019

  Als je (net zoals ik overigens) niet de volgende Brat Pitt of George Clooney bent dan is daten op basis van je foto's een redelijk kansloze missie. Vrouwen vallen op humor en welbespraaktheid, en juist die zijn niet te zien op een foto met daaronder je voornaam en leeftijd. Je moet het dus hebben van directe contacten zonder meteen een datingcomponent, waar je in contact komt met vrouwen en elkaar kan leren kennen in een ongedwongen sfeer. Denk hierbij aan wandelclubs, gemengde sporten en salsa dansen. Vooral dat laatste heeft vaak een tekort aan mannen, dus staan er altijd dames op jou te wachten. Als man is salsa dansen best een uitdaging, je moet het ritme herkennen, de maat vinden, de figuren onthouden en je partner leiden en behoeden voor botsingen met andere koppels. Desondanks zit je wel avonden in de leuke muziek, met spontane en actieve mensen om jou heen, dus zelfs al vindt je er geen levenspartner, je krijgt zeker veel danspartners en zult er veel meer plezier aan beleven dan een abonnement op Netflix.

Profielfoto van Eline

Eline - 13 jun 2019

Dag Peter, dat is een heel herkenbaar iets. Hetzelfde geldt voor vrouwen, ook die krijgen vaak geen reactie terug. Mannen hebben de pech dat vrouwen vaak heel snel zijn met conclusies, een verkeerde foto kan er al voor zorgen dat iemand jou in gedachten in een hokje stopt en je daarom afwijst. Hou vol, er loopt iemand rond voor je. Heb je een vriendin of zus of een andere vrouw in je omgeving al eens naar je profiel laten kijken? Dat kan soms wel eens wat verheldering geven. Veel succes!

Peter - 13 jun 2019

Dankjewel ik heb al iemand naar mijn profiel laten kijken en vond het mooi en eerlijk hoe dit is.,hopenlijk komt er eens de ware voor mij want de eenzaamheid maakt je extra verdrietig en zeker als mijn maatje de hond een paar dagen geleden gestorven is in mijn armen.

  Deana - 26 aug 2019

  Oh wat erg en verdrietig om je hond te moeten laten inslapen: gecondoleerd? Was hij/zij ziek of oud? Probeer voor die rouw wèl de t i j d te nemen! En tzt.dan weer daten; je staat dan wat sterker☯️, toch? Sorry voor mijn ongevraagde advies, Peter. Maar de dood van je lieve viervoeter trof mij. N.l. mìjn huisdier(kat)overleed ‘s ochtends; ‘s avonds lag ìk in’t zkhs., op de Hartbewaking. Vandaar ... Sterkte & Succes ☯️?

Henk - 13 jun 2019

Hoi Peter, Ik ervaar exact hetzelfde en ik houd rekening met het niet overschatten van mezelf. De kansen met online daten zijn gewoonweg klein omdat het aanbod enorm is en het lastig is te onderscheiden tenzij je in de top 'hunks' scoort en dan wordt het helaas maar toch een fysiek aantrekkingskracht spel. Dus goede foto's zijn een beginvoorwaarde. Ten tweede zie ik een verandering bij 1 vd grootste datingsites waar nu je eerste bericht geaccepteert moet worden. Daar waar ik eerst met een goede babbel toch boven kwam drijven is nu, op die basis, gereduceerd tot nul, enkel directe afwijzingen. Ik denk dan, je weet niet wat je mist maar trek het me niet teveel aan. Het is een soort winkel waar veel wordt gekeken maar niet wordt gekocht. Dus op naar de volgende en dat is eigenlijk wat online daten is voor ons mannen in het bijzonder, kwantiteit van benaderen boven kwaliteit en geheid dat er op een moment een match is .... die alsnog kan tegenvallen maar goed, have fun. Ik zelf ga een relatiebureau aantrekken omdat ik meen dat daar ook aandacht aan realiteitsbesef wordt gegeven. Stukje duurder maar je weet wel dat de pool uit mensen bestaat die echt weer een relatie wensen en daartoe willen investeren. Ik veronderstel ook dat het geen 'club van kneuzen' is .... enfin, laten we hopen :). Dus gewoon doorgaan. Een vriendin van me noemde het lekker spelen op de dating app. dus zie het zo, beetje hobby matig en wie weet. Sterkte met je hond, mijn hond was het eerste 'geschenk' van mijn ex en ik hou er zielsveel van. Ik kan me voorstellen dat je je maatje dus enorm mist en veel sterkte met alles ! Henk

  Peter - 14 jun 2019

  Dankjewel voor je verhaal en ook zeker met medeleven met verlies van mijn hond

Ann - 14 jun 2019

Hallo! Het is ondertussen een klein jaar geleden dat ik me ook registreerde op verschillende datingsites. Gewoon uit nieuwsgierigheid... Uren heb ik zitten swipen, heel impulsief... Man die neerligt in zijn zetel: nope. Man die gewoon voor zich uitstaart: swipe links. Man die met andere vrouwen op de foto staat: no go. Man in blote torso: afknapper voor mij... Man met zonnebril: hé, ik wil je ogen zien!!! Man die lacht: yess. Man die plezier heeft met vrienden: like. Man met humor: go! Wil ik maar zeggen dat een profielfoto zo bepalend is. Denk dus goed na welke foto's je op je profiel zet! Een leuke tekst of citaat zorgt ook voor een 'opening', waaruit een boeiend gesprek kan beginnen. Een 'hoi, hoe gaat het?' is een beetje saai toch? Zoals hier al gezegd werd: mannen, laat een paar vriendinnen je profiel eens bekijken en luister naar hun suggesties. Sta open en geniet van het daten! Wees gelukkig met wie je bent! Het kan raar gaan: ik likete iemand die niet van 'rokertjes' hield, terwijl ikzelf rookte. Zijn foto's (met dikke smiles) en profiel (gemeenschappelijke muziek, interesses) spraken me echter enorm aan. Bleek dat hij me ook geliket had! Het was een match!! Hij begon een gesprek... Waarop ik eerlijk antwoordde dat ik hem eigenlijk niet mocht 'liken', dat ik een rookstertje was... Er volgde een moeizaam, absurd gesprek # humor maar boeiend gesprek. Ik amuseerde me, er kwam een lach op mijn gezicht. Verder in het gesprek vertelde hij me dat hij een handicap had. Oh boy! Wat nu??? Whatever dacht ik. Ik ga op date en zie wel. We zijn nu 8 maand verder en ik ben zo blij dat ik hem heb leren kennen! Hij is de liefste, zorgzaamste, handigste, en zo veel meer man die ik ooit ontmoette :-) Zo zie je maar... Never give up! Op ieder potje past een dekseltje! Het is echt waar! En verruim je horizon! Ook dat is belangrijk! Uiterlijk is niet alles! Veel succes!!

Profielfoto van Eline

Eline - 14 jun 2019

Mijn tips: (jammer dat je hier geen alinea's kunt maken) 1. Zorg goed voor jezelf. Richt je leven in zoals jij het leuk vindt, ga uit, doe leuke dingen naast je werk, ontspan. Dat straal je dan ook uit. 2. Ga op een echte datingsite. Apps zijn vluchtig, en omdat ze gratis zijn vind je er veel mensen die niet serieus zijn. Een relatiebureau vind ik zelf weggegooid geld. Heb er ook gebruik van gemaakt, maar de matching is daar niet optimaal. Bovendien wordt je dossier na het intakegesprek (dat veel vertrouwen wekte) doorgeschoven naar iemand anders, die mij dus niet gesproken of gezien had. De voorgestelde matches pasten dan ook totaal niet bij mij. 3. Mannenprofielen hebben heel vaak slechte foto's. Als je daar al eens aandacht aan besteedt, steek je snel boven het maaiveld uit. Kies voor een goede fotograaf, niet je buurmeisje die ook wat prutst met Photoshop of zo :) Ga voor foto's waarop je uitnodigend staat, geen foto van je auto, je bord met eten, je open haard, etc. 4. En ja, het kan uiteraard gebeuren via een datingapp of via een relatiebureau, maar die kans is gewoon veel kleiner. Daten is niet altijd leuk. Trek de afwijzingen niet persoonlijk aan, de ander kent je nog niet. Veel succes!

Peter - 14 jun 2019

Dankjewel voor je verhaal en ook zeker met medeleven met verlies van mijn hond

William - 17 jun 2019

Eén jaar na mijn scheiding beginnen daten; na enkele dates een profielfoto tegengekomen van een vrouw dat haar ogen wat dichtkneep van het zonlicht in haar ogen en een lachje dat daar uit voortvloeide ... Met dat lachje wist ik wel zeker : dit gaat ze worden. Ondertussen 3 jaar met haar samen en gelukkig. Daten opende een nieuwe wereld voor mij. Als ik enkele dating tips mag geven : blijf ver weg van de gratis sites en apps, wees eerlijk en oprecht, en leer elkaar door chat en mail al wat kennen alvorens samen op date te gaan. Euh, een 'professionele' foto hoeft echt niet, hoor.

Profielfoto van Eline

Eline Stap - 17 jun 2019

Wat fijn voor je, William! Ben het met je eens van die gratis apps. Elkaar leren kennen doe je m.i. echter alleen in het echt, niet via chat of mail, omdat je dan veel informatie (non-verbaal) mist. Je vult dan dingen in die in het echt heel erg tegen kunnen vallen. Daarom: na een paar berichtjes een afspraak maken om elkaar te zien. Dan kan het echte leren kennen pas beginnen.

  William - 18 jun 2019

  Uiteraard dat je elkaar pas echt leert kennen bij een ontmoeting, maar wanneer je voorafgaandelijk wat hebt 'gepraat', levert dat altijd al enkele topics op om het verder over te hebben. Dates waarbij ik zo goed als niets van mijn date wist, vielen meestal wat tegen.

Hendrik Jan - 4 nov 2019

Ik ben eigenlijk uit nieuwsgierigheid op paiq gaan kijken, terwijl mijn scheiding nog lang niet rond was. Die site is gratis en als je daar gaat appen dan zie je elkaars foto niet. Gewoon voor de gezelligheid dus raakte ik met een dame aan de praat, die veel te ver van mij vandaan woont. Maar we hadden zo’n goede matching score. Resultaat is dat ik inmiddels al ruim 2.5 jaar elk weekeinde naar de andere kant van het land moet reizen of zij naar mij. Puur omdat ik met haar aan de praat raakte op basis van een goede marching score. Pas maar op, want zo kan het ook gaan.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een + 4 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.