Menu

Thera: je moet je ex leren loslaten

ex loslaten

De praktische scheiding van tafel en bed is één. Maar dan is er nog de gevoelsmatige kant van een scheiding. Na een scheiding volgt vaak een rouwperiode. In ieder geval voor één van beiden. Dat is een natuurlijke reactie. Er volgt een periode van shock, van verdriet en van woede. Zo’n periode is ook heel gezond. Wat niet gezond is, is daarin blijven hangen. Hoewel er voor rouwen geen vastomlijnde periode staat, moet er wel vooruitgang zijn. Hoe klein die ook is. Ikzelf merkte na een aantal maanden alleen zijn, dat ik vasthield aan mijn woede. En ik was me er zo bewust van dat ik dat deed. Als ik geen woede had, dan was ik alles kwijt. Zo voelde het voor mij op dat moment. Bovendien was ik erg bang voor de periode die daarna kwam. In mijn ogen was dat leegte. En voor die leegte was ik bang. Mijn boosheid was mijn vuurtje. Het hielp me om te vechten voor mezelf en voor mijn kinderen. Het hielp me om door te gaan, maar tegelijkertijd werd ik er ook zo moe van. Maar voor mij was dat goed, als er maar geen leegte was.

Ik weet inmiddels dat ik niet de enige ben die bang is voor die leegte. In de afgelopen jaren ben ik verschillende mensen tegengekomen die hetzelfde ervaren. Ik ken mensen die vluchten in drank en drugs, die vluchten in veel daten en mensen die vluchten in een nieuwe relatie. Zij vullen hun leegte op met een nieuwe partner. Van de omgeving krijgen ze felicitaties die meestal aangeven dat ze nu eindelijk “het geluk” gevonden hebben. Maar is een nieuwe relatie het geluk wat je nodig hebt? Maak je jezelf dan niet afhankelijk van een ander? Is het niet beter om het geluk bij jezelf te zoeken? Ik denk zelf van wel.

Wat je ook ‘kiest’ voor opvulling, je zult de scheiding en daarmee je partner achter je moeten laten. Of je nu de achterblijver bent of degene die vertrekt, allebei moet je leren om je ex los te laten. Je kunt natuurlijk op allerlei vlakken afspraken met je ex maken over de invulling van jullie nieuwe leven. Maar is het logisch om te verwachten dat hij elke ochtend de hond komt uitlaten? Is het logisch om te denken dat je nog iedere dag bij haar kunt komen eten? Maak je die afspraken omdat je het graag wil of maak je die afspraken stiekem om niet kwijt te raken wat je hebt. Want kwijtraken wat je hebt, is een zekerheid bij scheiden. Sommige dingen blijven, soms in een andere vorm, maar het meeste verdwijnt. En dat is ook goed. Er komen ook zoveel mooie, nieuwe en leuke dingen in de plaats. Je vindt vanzelf nieuw ritme, je maakt vanzelf nieuwe keuzes en je krijgt vanzelf nieuwe verwachtingen. Maar je ex loslaten, of beter gezegd jezelf vrijmaken, is daarin een belangrijke stap.

Thera is 48 jaar, heeft twee kinderen en is sinds 2007 gescheiden. Ze merkt iedere dag nog de gevolgen van haar scheiding, ook al doet het geen pijn meer. Ze blogt bij ons over haar leven na de scheiding. Vandaag vertelt ze over haar ex leren loslaten. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 7
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

‘Mijn ouders blijven na de scheiding nog steeds ruziemaken. Wat moet ik met papa en mama? Ze kijken alleen maar naar zichzelf en ik zit er tussenin.’ In deze vlog beschrijft Marloes hoe ze deze jongen van 18 heeft kunnen helpen. Bekijk ook de andere blogs en vlogsLees verder > na de scheiding ruziemaken
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.