Menu

Thera blogt: troost na scheiding

2 reacties
ouderverstoting

Veel mensen kunnen niet troosten. Dat valt extra op als er iets in je leven gebeurt, waarvoor je getroost moet worden, een scheiding bijvoorbeeld. Domme opmerkingen (in mijn ogen domme opmerkingen) worden je links en rechts om de oren gegooid. Vaak begrijp ik wel wat mensen ermee bedoelen, maar kwetst een opmerking evengoed.

Parttime moeder

Eén van de meest kwetsende opmerkingen die ik heb gehoord is dat ik parttime moeder ben. Nou ja, dan heb je het denk ik niet helemaal begrepen. Ik ben ook moeder als mijn kinderen bij hun vader zijn. Net als dat ik ook moeder ben als ze op school zitten, of als ze bij vriendjes spelen. Moeder ben ik niet parttime, dat ben ik altijd.

Als troost bedoeld

Een als troost bedoelde opmerking was (is, want ik hoor hem nog regelmatig) dat ik nu tijd heb voor mezelf. Tja, daar zit ik echt op te wachten. Ik kan om zo’n opmerking toch zo kwaad worden. Hoezo tijd voor mezelf? Ik kan inderdaad een avond stappen op de dagen dat mijn kinderen bij hun vader zijn. Ik kan uitslapen. Ik kan op bezoek gaan bij vrienden. Al die tijd heb ik heerlijk voor mezelf. Maar ik vul die tijd met al die “leuke” bezigheden ómdat mijn kinderen NIET bij me zijn. Omdat ik gescheiden ben en ik dus gewoonweg geen andere bezigheden heb.

Volle agenda’s

Heel erg vaak was ik wekelijks op zoek naar iemand waarbij ik een dag, middag of avond kon aansluiten. Het is verbazingwekkend hoe vol agenda’s zitten als ik eens spontaan wil afspreken. Het valt me op dat stelletjes hun weekenden al maanden vol hebben zitten met eetafspraken met vrienden, met verjaardagen van schoonfamilie en met sportclubjes van de kinderen. Er waren dagen bij dat ik bovenaan begon bij mijn telefoonlijst en dat ik na vier “afwijzingen” maar met een sjagerijnig gezicht op de bank ging liggen. Hoe zielig ben je als er niemand is die met je naar de bioscoop wil?

Alleen kan ook

Later kwam ik erachter dat ik natuurlijk ook alleen naar de bioscoop kan. En dat de deur van een café ook opengaat als je alleen binnenkomt. Een concert beluisteren in je uppie is net zo leuk. En een sauna alleen bezoeken is eerlijk gezegd een geweldige bezigheid.

Troost bieden

Dus als je volgende keer troost wilt bieden, denk dan eerst even na. Natuurlijk is het fijn om eens een dag helemaal met niemand rekening te hoeven houden. Maar maak dat niet een voordeel van gescheiden zijn. Want dat is écht veel te lichtvaardig gedacht.

Deze blog schreef Thera eerder voor ons, wil je meer van Thera lezen? Hier kan je alle blogs van Thera teruglezen.

REACTIES

Karijn - 16 jan 2015

Thera, zo herkenbaar! Kan me voorstellen dat mensen in de drukte van hun gezin een beetje jaloers kijken naar de "eigen" tijd die we hebben. Maar van het missen van de kinderen en je gezin hebben ze geen benul, van de eenzame momenten ook niet. Een gescheiden vriendin zei ooit "ik heb mijn kinderen niet op de wereld gezet om ze maar de helft van de tijd bij me te hebben". Zo ontzettend waar. In de categorie niet echt handig wat je zegt. Een vriendin die lange tijd alleen was en mede daardoor ook geen kinderen heeft, zei koud een week na mijn scheiding "ja, maar jij kan tenminste zeggen dat je 11 jaar een relatie gehad hebt", alsof het daarmee goed werd. En recent merkte ik op dat we in een herenzaak stonden, zonder dat in de gaten te hebben, waarop er eentje grappig dacht te zijn met de opmerking "ja, maar wij hebben nog een man!". Erg onnadenkend. Intussen weet ik wel dat je pas begrijpt hoe het is om gescheiden te zijn met kinderen als het gebeurd, zonder de ervaring kunnen mensen zich er eigenlijk erg weinig bij voorstellen. Net zoals kinderen krijgen, hoe dat is weet je pas als je het ervaart. Gelukkig zijn er platformen als Nieuwe Stap, waar je wel begrip en gelijkgestemdheid ervaart. Lieve groet, Karijn

Papa - 24 nov 2018

Helaas zeer herkenbaar verhaal , allemaal goedbedoelde opmerkingen van mensen die al tientallen jaren getrouwd zijn, ze kunnen ook niet snappen hoe het voor een gescheiden vader of moeder voelt om de kinderen vaak niet thuis te hebben . De vrijheid lijkt leuk maar eigenlijk voel je je heel eenzaam vaak , zonder je lieve kinderen dagelijks bij je :(

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× zes = 54
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.