Menu

Valentijnsdate? Gooi je ex uit je rugzak!

ex loslaten

Valentijnsdag – 14 februari – is voor veel Nederlandse ‘nieuwe singles’ een mooie start van een nieuwe relatie. En met ‘nieuwe singles’ bedoel ik de singles die ontstaan na een scheiding of na het overlijden van hun partner. Volgens het CBS strandt een derde van alle huwelijken, nadat deze gemiddeld 15 jaar heeft geduurd. De ‘nieuwe single’ is rond de 44,3 (vrouw) en 47,5 jaar (man) oud. Te jong om alleen te blijven en dus een mooie leeftijd om opnieuw een relatie aan te gaan. 

Nieuwe relatie niet zo eenvoudig

Een nieuwe relatie is niet zo eenvoudig. Je bent niet meer onbevangen. Je hebt al heel wat meegemaakt in je leven. En dat geldt ook voor je nieuwe vlam. Naast eventuele kinderen zit ‘de ex’ ook maar al te vaak in het spreekwoordelijke rugzakje. Hoe romantisch is dat? Als je kinderen hebt kun je niet om het contact met je ex heen. Hij of zij is immers de andere ouder van je kinderen. De manier waarop dat contact verloopt kan een grote impact hebben op je nieuwe relatie. 

Een praktijksituatie

Zo ook bij Mario (48), gescheiden vader van twee zoons, en stapelverliefd op Veronique, een 42-jarige weduwe en moeder van een tweeling. Vorig jaar met Valentijn hebben zij hun relatie een extra zetje gegeven. Ze brachten de kinderen op de hoogte en trekken nu regelmatig met het ‘hele gezin’ op. Gezellig en met natuurlijk de nodige ups- en downs die in ieder gezin horen en helemaal in een samengesteld gezin. 

Toch trekt Veronique bij mij aan de bel. “Ik weet niet hoe lang ik het nog volhoud. Ik ben dolverliefd op die man, maar we maken zo vaak ruzie. En altijd is – op een of andere manier – zijn ex (José) erbij betrokken. Het lijkt wel alsof zij als een spook door mijn leven dwaalt.”

Als Veronique verder vertelt wordt het plaatje helder. Natuurlijk is er veel contact tussen Mario en José. Dat is op zich niet het probleem. Rondom de contactmomenten is Mario echter zeer gespannen. “Hij is zo bang iets verkeerds te zeggen, haar te kwetsen, of een afspraak verkeerd te begrijpen. Hij loopt echt op eieren en heeft daardoor een kort lontje. En als we ruzie krijgen, neemt hij het ook nog voor haar op. Ik word er gek van.”

Het is duidelijk. Langzaamaan zijn de Valentijnskriebels van vorig jaar vervangen door kriegel. Mario voert niet de regie over zijn eigen vaderrol. Hij laat zijn oren hangen naar (wat hij denkt) wat José wil. Bang om de fragiele vrede tussen hen te verpesten. Bang dat hij het contact met zijn zoons zal verliezen. 

Meer dan de helft van de tweede huwelijken strandt opnieuw

De cijfers van het CBS liegen er niet om. Meer dan de helft van de tweede huwelijken strandt opnieuw. In mijn praktijk merk ik vaak dat de ‘oude’ relatie hier een belangrijke rol in speelt. Het is daarom belangrijk om emotioneel los te komen van je ex. Als je elkaar niet loslaat, raak je je nieuwe partner kwijt. En nog erger, als je zo gespannen bent voor een contact met de andere ouder van je kinderen, dan raak je ook je kinderen kwijt. Zij voelen de spanningen en kunnen hier vaak slecht mee overweg. Als ouders elkaar niet loslaten, laten uiteindelijk de kinderen hun ouders los.

Renata Vermeulen

1Door Mediation en Coaching

Kijk wat Renata nog meer schrijft en vlogt op Nieuwe Stap.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 + zes =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.