Menu

De feestdagen, een opstap naar een scheiding?

4 reacties
scheiding en feestdagen

Vrolijke feestdagen, wensen we elkaar. Vrolijke, gezellige en warme feestdagen. Of toch niet? Mediators weten het al jaren en ook op diverse websites worden we om de oren geslagen met de statistieken; die feestdagen zijn zo vrolijk nog niet. Elk jaar opnieuw blijkt direct na kerst en oudejaarsavond niet alleen vuurwerk de lucht in geknald te worden maar knallen ook diverse huwelijken. Logisch of niet?

Vrede op aarde

Juist de kerstdagen wordt altijd gezien als een vreedzame periode. Een moment van gezelligheid, warmte en familie om je heen. Oudejaarsavond en de aanloop ernaartoe wordt door veel stellen en gezinnen gebruikt als moment van bezinning. Het moment dat je terugkijkt op het voorbije jaar en vooruitkijkt naar het nieuwe jaar. Precies dat kan ervoor zorgen dat je je gaat afvragen of je nog wel op de juiste plek zit en of de voorbije periode wel was wat je van het leven verwachtte. Als je dan aan mijmeren slaat kan het zomaar gebeuren dat je je opeens bedenkt; ik wil dit niet langer. Ik verdien meer in het leven, ik wil meer, dit is niet ik zoek. En dan gaat die kogel door de kerk en kun je zomaar beslissen dat je wil scheiden. Of je partner neemt dit besluit.

Ook de kerstdagen kunnen dit effect hebben. Het echte leven ziet er lang niet zo uit als die gezellige reclames op tv ons doen geloven. Vrede en harmonie tijdens het familie kerstdiner? In heel veel gezinnen vechten broers, zussen en schoonouders elkaar de tent uit, blijven pubers tot 2 uur in de middag op bed liggen in plaats van leuk een bordspelletje te spelen en wordt er meer geschreeuwd tegen elkaar dan gezamenlijk een leuk liedje gezongen. Op dat soort momenten kun je ook de harde les van de keiharde praktijk leren. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in gezinnen en juist tijdens de kerstdagen zie je dit pas echt goed. Een hele harde les voor velen.

Helderheid versus onzekerheid, dus toch die vrede

Maar is dit nu allemaal alleen maar slecht? Hoe naar een scheiding, of de aanloop er naartoe ook kan zijn, er valt wat te zeggen voor die helderheid. Uit onderzoek blijkt dat heel veel mensen die besluiten te gaan scheiden, absoluut niet over 1 nacht ijs gaan. Ondanks dat zij hun twijfels vaak niet delen met hun partner, zijn zij al heel wat maanden bezig met de overweging. Er wordt nagedacht, besloten en opnieuw iets anders besloten. Juist iets als feestdagen kan iemand uiteindelijk definitief over de streep trekken en doen besluiten om het huwelijk echt te eindigen en te kiezen voor een nieuw leven. Hoe naar ook, maar daarmee komt er direct een einde aan de onzekerheid, de tijd van twijfel en wispelturigheid. Er is helderheid, de communicatie over een scheiding komt op gang en er wordt een begin gemaakt met afspraken en gesprekken over de toekomst. Het is zeker een moeilijke tijd en het zal ook nog even duren voor alles afgerond en op orde is, maar het betekent in ieder geval dat alle partijen in ieder geval van 1 ding zeker zijn; dit huwelijk stopt, definitief. Een nieuwe tijd breekt aan en de tijd is aangebroken om orde op zaken te stellen.

Hoe zit dat voor jou? Ga jij vol vertrouwen de feestdagen in en daarmee je toekomst?

Maya Koolmees-Zijp

LC LifeConsultant

Vind je deze blog waardevol? Doe ons een plezier en deel hem op social media!

REACTIES

Silvia - 27 dec 2018

Hoe is het toch mogelijk dat iemand al langere tijd ongelukkig blijkt in zijn huwelijk en deze gevoelens niet deelt met de partner waar je soms zelfs al meer dan 20 jaar mee samen bent?! Pijnlijk en respectloos en ik zal het wel nooit begrijpen. Rond de Kerstdagen of wanneer dan ook.

Astrid - 28 dec 2018

Ook ik snap niet dat mijn man na bijna 16 jaar huwelijk al maanden op zoek blijkt te zijn gegaan naar sex met meisjes van half zijn leeftijd, terwijl we ondertussen wel gewoon leuke dingen samen deden, gezellig met elkaar op vakantie zijn gegaan, gewoon intiem zijn geweest en recht in mijn ogen heeft gezegd dat hij van me houdt?? En nu ik het ontdekt heb zegt hij al jaren ongelukkig te zijn, trekt direct in bij zijn laatste verovering en laat zijn verleden, incl kind en katten gewoon vallen...en praten waarom en hoe weigert hij... hij heeft me gesloopt terwijl hij altijd heeft gezegd me nooit te zullen bedriegen. Ik vertrouwde hem door en door en juist die persoon steekt een mes in mijn rug.... hoe slecht kan iemand zijn en het bizarre is... hoe kan iemand zich zo anders voordoen? Nu in proces met mediator en coach maar is drama...

Papa - 28 dec 2018

Vreselijk hoe achterbaks en hoe geheimzinnig onze partners soms kunnen zijn , en dan meteen van relatie naar relatie springen , het blijft een enorm pijnlijk proces dat alleen maar verliezers kent .

Silvia - 28 dec 2018

Jemig Astrid, speelt zich dit nu allemaal af? Geloof maar niet dat hij al die jaren ongelukkig was. Dit is een grote onrust in deze man zelf. Geluk gaat hij niet buiten zichzelf vinden al denkt hij van wel. Pas op met mediator en coach. Zij zijn onafhankelijkheid en zoeken een middenweg, zolang je maar betaald. Sta in je kracht en eis waar je recht op hebt. Van je man kan je niet meer op aan. Heel veel sterkte. En bij jou, papa, ook nog veel pijn: ook heel veel sterkte, juist in deze maand!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− zes = 3
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.