Menu

Gescheiden en drugsverslaafd: wat nu?

Gescheiden en drugsverslaafd: wat nu? 

Een scheiding is altijd enorm triest. Het heeft enorm veel gevolgen voor beide partijen. Er zijn situaties waarin je zeker weet dat het beter is om afstand te nemen, maar soms is het voor één van de partijen zo lastig dat deze in een depressie wegzakt of andere manieren zoekt om met de pijn om te gaan. Bij eenzaamheid en verdriet na een scheiding is het niet gek als je naar manieren zoekt om hiermee om te gaan. Mensen zijn gewend om hun coping mechanisme aan te spreken wanneer er iets heftigs is gebeurd. Maar wat als je niet met de situatie kunt omgaan? En je enkel een beetje troost en rust vindt door het gebruik van drugs? Een drugsverslaving ligt dan al snel op de loer. 

Terugvallen in een drugsverslaving 

Verslavingsgevoeligen zijn sneller geneigd om na een vreselijke gebeurtenis terug te vallen in een verslaving. Dit hoeft niet te betekenen dat ze terugvallen in de verslaving die zij al eerder hebben gehad. Iemand die alcoholverslaafd is geweest, kan bijvoorbeeld een oude verslaving inruilen voor een nieuwe. Dit fenomeen wordt ook vaak gezien bij mensen die afgekickt zijn. Ze hebben zoveel moeite bij het afkicken, dat ze naar een andere manier zoeken om met de situatie om te gaan. Hierbij kunnen ze bijvoorbeeld plotseling naar de drugs grijpen en hier een verslaving in ontwikkelen. 

Daarom is het belangrijk dat ex-verslaafden in geval van een ingrijpende gebeurtenis zo snel mogelijk aan de bel trekken bij een specialist. Dit kan een behandelend arts zijn, de huisarts of een ervaringsdeskundige bij een chatgroep. Probeer in elk geval zo snel mogelijk toe te geven dat je een probleem hebt. Hoe sneller er hulp wordt ingeschakeld, hoe sneller er effectief naar een oplossing gekeken kan worden. 

Afkicken en clean blijven 

Afkicken is één ding, maar clean blijven is iets heel anders. Het is al heel goed als je erkend dat je een probleem hebt. Erkenning is de eerste stap naar genezing. Wel is het belangrijk dat je het probleem niet alleen erkent, maar dat je ook stappen onderneemt om het op te lossen. 

Afkicken van drugs is ontzettend lastig en moet eigenlijk altijd in een professionele setting worden gedaan. Hiervoor kan je terecht bij een verslavingskliniek of een ziekenhuis. Zij zullen erop toezien dat je geen drugs meer neemt en houden ondertussen goed in de gaten hoe je lichaam hierop reageert. Je lichaam kan goed ziek worden als gevolg van afhankelijkheid van bepaalde drugs. 

Nadat je afgekickt bent, is het tijd om er ook voor te zorgen dat je clean blijft. Hierbij zijn een aantal dingen belangrijk. Allereerst is het goed om te beseffen dat fouten maken toegestaan is. Het geeft niet als je een keer de fout in gaat. Dat hoort ook bij het proces van genezing. Wel is het belangrijk om hierover te spreken. Nu dit niet met je partner kan, is het belangrijk om iemand te zoeken die je vertrouwt om dit te delen. Dit kan ook een verslavingsarts of verslavingsdeskundige zijn. Daarnaast is intensieve therapie bijna altijd noodzakelijk om het probleem bij de wortels aan te pakken. Ontdek waar je verslaving precies vandaan komt en hoe je een ander coping mechanisme kunt ontwikkelen om met moeilijke situaties om te gaan. Kleine stapjes vooruit, weg uit de wereld van drugs. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 9 = vijftien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.