Menu

Als gescheiden ouders Quality-time met je kind hebben

gescheiden ouders

Wereld op zijn kop

Als je scheidt, staat je wereld op zijn kop. Alles wat je gewoon was in het leven met je partner wordt anders. Dat geldt ook voor jullie kinderen. Iedereen gaat anders om met veranderingen. Bij scheiding hangt het veelal ook samen met de positie je hebt: die van de verlater of de verlatene. Alle soorten gevoelens kunnen langskomen bij het besef van wat je gaat verliezen of al verloren hebt. Kinderen hebben dezelfde gevoelens van angst, verdriet of boosheid als wij. Ook zij moeten zich aanpassen en leren omgaan met de nieuwe situatie. Het kan gebeuren dat zij uit liefde voor ons niet of niet meteen met hun emoties naar ons toe komen.

Nauwelijks slapen
Zo leek het of Ralf van 9 jaar de scheiding van zijn ouders heel goed oppakte. Hij ging flexibel mee in het nieuwe ritme dat zijn leven kreeg met de ene keer het weekeind bij zijn vader, het andere bij zijn moeder. Toch werd hij op school steeds onrustiger, was vaker betrokken bij ruzies en vechtpartijtjes op het schoolplein. Toen Ralf de kans kreeg met iemand te praten die noch zijn vader, noch zijn moeder kende, durfde hij pas te bekennen dat hij bij zijn vader nauwelijks sliep: hij maakte zich dan zorgen over zijn moeder die alleen was in het grote huis. Zijn moeder had hij vaak horen huilen. Zij was heel somber na de scheiding.

Word snel weer gelukkig
Als je kinderen na scheiding vraagt wat zij het liefste willen, is het antwoord – naast: ‘dat mijn ouders weer bij elkaar gaan wonen’ – ‘dat mijn ouders allebei weer gelukkig worden’. Het beste dat je als ouder kunt doen is zelf snel beter in je vel te zitten, zodat je daarmee ook weer de steunende ouder kunt zijn die kinderen nodig hebben. Vaak komen kinderen pas aan hun eigen rouwverwerking toe als het weer beter gaat met hun ouders. Ongemerkt houden zij zich toch heel goed of gedeisd om ons niet tot nog meer last te zijn.

Blijf ook voedende ouder
Ongeacht welke zware tijd jij zelf nog hebt te gaan, voor de kinderen is het heel belangrijk om te weten dat het leven weer goed kan zijn of worden. Het is daarom van belang dat er ook leuke activiteiten ondernomen worden. Dat kinderen met allebei de ouders weer quality-time kunnen beleven. En dat zij weten dat je er ondanks de grote veranderingen nog voor ze bent.

Mayke Smit

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier − 2 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.