Menu

Bestaat er iets als goedkoop scheiden?

goedkoop scheiden

Bestaat er iets als goedkoop scheiden?

Scheiden kost behoorlijk veel geld. Het zijn kosten voor de afhandeling bij de rechtbank, maar ook de juridische bijstand zoals een mediator of advocaat. Wat doe je als je niet veel geld hebt? Kan je in Nederland goedkoop scheiden?

Scheiden met toevoeging

Soms is het mogelijk in aanmerking te komen voor een gratis scheiding. In dat geval hoef je namelijk alleen maar de (lagere) griffiekosten aan de rechtbank te betalen en kost de scheiding dus (bijna) niets. Sommige aanbieders nemen deze laatste kosten ook nog op zich als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, waardoor de scheiding voor jou dus echt helemaal gratis is.  Een gratis scheiding wordt mogelijk gemaakt door gesubsidieerde rechtshulp van de overheid. De Nederlandse overheid vindt dat iedereen recht heeft op rechtsbijstand, dus ook bij een echtscheiding als je hier geen geld voor hebt. De gesubsidieerde rechtsbijstand wordt ook wel “toevoeging” of “subsidie” genoemd en wordt geregeld via de Raad voor Rechtsbijstand. Je kunt alleen niet zelf de rechtsbijstand aanvragen. Een advocaat of mediator kan dit wel voor je doen.

Een belangrijke voorwaarde waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een gesubsidieerde rechtsbijstand, is de hoogte van jouw inkomen:

  • Je jaarinkomen van het peiljaar (twee jaar geleden, dus voor 2022 is het peiljaar 2020) is gelijk aan of lager dan € 28.600,-.
    Als je minderjarige kinderen hebt ligt deze grens op € 40.400,- per jaar.
    Met een inkomen onder deze grens betaal je meestal alleen het griffierecht.

Als je aan deze voorwaarde voldoet zijn de enige kosten die je dient te betalen de eigen bijdrage en de kosten voor het griffierecht. Dit zijn de kosten die in iedere juridische procedure betaald moeten worden. Voor een echtscheiding is de hoogte van het bedrag voor griffierecht voor 2022 vastgesteld op € 314,-. Als je aan de lage inkomensgrens voldoet om gesubsidieerde rechtsbijstand te krijgen, dan is het griffierecht voor jouw echtscheiding slechts € 86-, oftewel: € 43,- per persoon. 

goedkoop scheiden

Online scheiden

Mocht je niet in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, maar toch zo goedkoop mogelijk willen scheiden, dan is een online echtscheiding het meest interessant. Op dit moment is dat de goedkoopste en snelste manier van scheiding in Nederland. Hierbij is het belangrijkste dat jullie samen nog goed kunnen praten en overleggen. Bij een online echtscheiding regel je namelijk alle afspraken rondom de scheiding zelf. Samen met je aanstaande ex leg alle afspraken vast in de toegestuurde documenten. Na het invullen ervan stuur je ze terug en vanaf daar wordt alles uit handen genomen door de juridisch specialist. Hij of zij zal het echtscheidingsverzoek indienen. Je hoeft zelf niet naar de rechtbank en krijgt vanzelf binnen enkele weken bericht wanneer de rechter de scheiding heeft uitgesproken. Zodra de scheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van jouw gemeente, ben je officieel gescheiden.

Wil je meer weten over goedkoop scheiden? Bij Judex vind je hier alle informatie over die je nodig hebt. Bijvoorbeeld als je kiest voor een goedkope online scheiding, kan je kiezen uit verschillende pakketten afgestemd op jouw hulpvraag. Wel zo handig!REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 × = vier
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.