Menu

Goeie voornemens, wat zijn dat?

goede voornemens

Over het bestieren van je relatie in de waan van de dag…

Een voornemen als voorschot op toekomstig geluk…

Goede voornemens gaan uit van de power en daadkracht en macht van jou als individu. Je komt ‘gewoon’ na wat je belooft. In een goed voornemen zit echter de invloed van de context (alles om je heen: gezin & familie, groepen waar je lid van bent, baan, stad, economie, klimaat, maatschappij) op je gedrag totaal niet verpakt. Het lijkt er niet toe te doen.

Daarnaast gaan voornemens puur over de toekomst. Ja, je voelt je natuurlijk blij met het uitspreken ervan, want je belooft beterschap en je fantaseert al hoe mooi dat gaat voelen. Je formuleert een voorschot op toekomstig geluk. En je hoeft niet achterom te kijken om te analyseren en evalueren. Dat zou maar lastig zijn (je moet de context en jezelf analyseren), saai en confronterend. Je zou in gedane zaken moeten roeren en die ‘nemen geen keer’ , dus ach…liever niet!

Dus zand erover en op naar het nieuwe jaar! Maar wat wil je nou, blij je kop in het zand steken of effectief gaan voor je geluk?

Focus op leren in je relatie

Ziedaar waarom de herhaling ook jou niet onbekend zal voorkomen. Te weinig reflectie, te weinig aandacht voor die brede invloedrijke context en een te aanlokkelijk beeld van een glas champagne heffen op betere tijden.

Dan focus je kort door de bocht op ‘doen’. Dat is helaas zinloos als je niet leert van je verleden. Je buigt je gedrag (‘doen’) niet eenvoudig om, juist omdat je onderdeel uitmaakt van gedragspatronen in de context om je heen.

Wat is dan het alternatief? Verdrinken in de zoveelste fles en je tranen plengen van spijt en onmacht over dat afgelopen jaar waarin het jou op sommige hardnekkige punten weer niet gelukt is om… (vul maar in)? Ook niet zo wenselijk. Daarmee zou je jezelf tot een beklagenswaardig persoon degraderen. Benijdenswaardigheid lijkt me een beter alternatief, zeg nou zelf. Dus hoe doe je dat?

Focus op leren! Kijk vooral achterom. Evalueer enkele successen en missers van het afgelopen jaar en achterhaal je eigen rol in het geheel. Wat triggerde je om iets te doen of te laten? Waar ging je de mist in en waardoor? En wat is dan weer wél je kracht? En formuleer dan 1 aandachtspunt op beide vlakken voor volgend jaar. Hoe ga je in je relatie nog meer de kracht die je laat zien inbrengen, en hoe ga je concreet je zwakke punten te lijf?

Daar heb je je handen al vol aan – want je betreedt nu bewust de gehele context -, maar dan zul je nu ook echt de vruchten gaan plukken. Aangezien je in een relatie met z’n tweeën bent, pak je in totaal 4 met elkaar verbonden punten aan. Daar kan geen enkele goed voornemen tegen op.

Ik zeg proost!

Pep Degens

Relatietherapie Amersfoort e.o.

Lees ook de andere blogs van Pep. Pep schreef ook dit boek:

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 + = veertien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.