Menu

Het effect van een tweede relatiebreuk op de kinderen

effect tweede relatiebreuk op kinderen

Zorgen

Sinds een paar weken weten onze kinderen dat de relatie tussen hun vader en zijn nieuwe vriendin ten einde is gekomen. Ze wonen op dit moment nog onder één dak en dat gaat niet goed. Dit heeft veel impact op hun leven en ook op die van mij. 

Gekat

Sinds onze dochters weten dat de relatie over is, lijkt het of hun ex-bonusmoeder geen moeite meer doet om de kinderen zoveel mogelijk buiten al hun geruzie te houden. Er wordt aardig wat heen en weer gesnauwd en de kinderen moeten het ook regelmatig ontgelden. Hun vader doet erg zijn best om alles te negeren, geen kwaad woord te zeggen als zij bij hem zijn, maar de grimmige sfeer is duidelijk voelbaar, met als gevolg: 2 kinderen die niet lekker in hun vel zitten.

Het eerste dat wordt geuit, als ik ze ophaal na een paar dagen bij hun vader, is dat er veel op een kattige manier tegen hen wordt gezegd. Soms terecht dat ze ergens op worden aangesproken, soms totaal over de top, maar in ieder geval niet op een toon waarvan ik vind dat je een kind moet aanspreken.

Waar is de liefde van hun ex-bonusmoeder gebleven? Waar is de vrouw waarvan ik blij was dat ze de helft van de week voor mijn kinderen zorgde? Is dat helemaal over als een relatie wordt verbroken? Ik kan er niet bij…

wat is alimentatie?

Onze jongste dochter

Onze jongste dochter is een meisje van 9 jaar, die het lastig vindt om over ‘moeilijke’ onderwerpen te praten en zich te uiten. Een echte binnenvetter waar je alles echt uit moet trekken.

Sinds ze weet van de breuk is ze veranderd is een meisje waarvan je ziet dat ze met van alles in haar hoofd bezig is. Dit uit zich met name in piekermomenten als ze in bed ligt. Het lukt haar dan niet om het gepieker ‘uit te zetten’ en in slaap te vallen.

Het is nu al zover dat ik blij ben als ze om 22.00u in slaap is gevallen. Vaak is het later. Ze komt om de haverklap verdrietig haar bed uit. Ik heb al van alles geprobeerd: praten, briefjes laten schrijven met wat haar bezighoudt, iets langer lezen voor het slapen gaan, knuffelen, naast haar in bed liggen etc. Ik weet niet hoe ik haar zo kan helpen dat haar hoofd voor het slapen gaan leeg is en ze wat meer uurtjes maakt. Ze is ontzettend moe en dat begrijp ik volkomen.

Gesprek met vader

Gisteravond heb ik samen met onze kinderen een gesprek gehad met hun vader. We wilden van de kinderen horen wat de situatie met hen doet en hoe we hen kunnen helpen.

Eén van de opties die we op tafel hebben gegooid is dat ze vaker bij mij zijn de komende tijd. De oudste was erg duidelijk: Dat wil ze niet. Op dit moment kan ze goed omgaan met de spanningen en ziet ze het nog zitten om daar de helft van de week te zijn. Onze jongste gaf aan dat ze graag meer hier is. Erg blij dat ze zich heeft geuit en haar mening heeft gegeven, maar ja, hoe nu verder?

Vaker bij mij

Nu onze jongste dochter heeft uitgesproken dat ze ’s avonds en ’s nachts vaker bij mij wil zijn, vind ik dat wij als ouders tegemoet moeten komen aan haar wens. Gelukkig staan vader en ik hier hetzelfde in.

Maar nu de praktijk: De dagen dat onze kinderen bij mij zijn, ben ik moeder en ga ik ’s avonds zelden weg. De dagen dat ze bij hun vader zijn plan ik mijn werk. Ik werk veel in de avond en heb daarnaast ook nascholing in de avonduren. Overdag heb ik de zorg voor mijn peuter. Een grote uitdaging dus om nog flexibeler te worden om ook deze extra avonden er voor mijn dochter te kunnen zijn. Ik weet nog niet hoe ik dit moet gaan doen. Mijn vrijwilligerswerk heb ik vandaag opgezegd, erg jammer, maar het geeft mij wel rust. 

Besef

Ik besef nu des te meer, dat de situatie van anderen, in dit geval mijn ex, een enorme impact kan hebben op mijn persoonlijke situatie. Extra zorgen om onze kinderen, maar daarnaast ook consequenties die mijn werk, planning en invulling van mijn tijd erg beïnvloeden. Dit had ik van tevoren niet bedacht. 

Het enige dat ik nu hoop is dat er bij hun vader rust komt. Dat ze apart kunnen gaan wonen, waardoor de spanningen verdwijnen. Dat onze kinderen weer kunnen opbloeien daar, geen zorgen hebben en dat onze jongste dochter weer op tijd in slaap valt.

Judex

Lees ook de andere blogs van Judex.REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 1 = zes
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.