Menu

Het risico van het verbergen van gevoelens na scheiding

verbergen gevoelens

Gevoelens verbergen

Minke en Bart hebben vier jonge kinderen (de jongste is 6 en de oudste 10) als ze besluiten te gaan scheiden. Minke is verliefd geworden op een collega en als Minke dat aan Bart vertelt, reageert hij zo neutraal dat ze elkaar verbaasd aankijken. Hun huwelijk is blijkbaar echt meer een vriendschap dan een liefde geworden. Dat wat ze eerst dachten dat hun kracht was, namelijk dat ze altijd geweldig goed konden overleggen en hun gezin runnen, dat blijkt nu in hun nadeel te zijn omgedraaid. 

Verhuizen

Als snel besluiten ze de knoop dan maar door te hakken en daadwerkelijk te gaan scheiden. Bart is wel wat teleurgesteld, maar de verliefdheid geeft Minke vleugels en dat helpt hen door de vervelende stappen die nodig zijn heen. Minke handelt zeer doortastend. Bart helpt dapper mee. Na drie maanden hebben ze ieder hun eigen huis na een soepel verlopen huizenverkoop- en aankoopproces, een eerlijke inboedelverdeling en vooral: een goede omgangsgregeling voor de kinderen. En dan volgen de klappen. Bart zinkt in een diepe depressie en Minkes collega blijkt toch niet zo verliefd als hij dacht.

Last

De kinderen lijken er nog het minst last van te hebben. Omdat Minke en Bart op loopafstand van elkaar zijn gaan wonen, wandelen de kinderen van het ene huis naar het andere als ze daar zin in hebben. Minke en Bart lijden aan de situatie en weten zich geen raad. Minke vraagt zich elke morgen als ze wakker wordt af wat haar bezield heeft om zo rigoureus te breken met Bart en Bart vraagt zich op hetzelfde moment af waarom hij ooit met Minke getrouwd is, die hem zo plompverloren aan de kant heeft geschoven.

Verdringen

Beiden hebben last van vooruitgeschoven verdriet. Minke meldt zich als eerste bij mij op het spreekuur. We praten over haar wanhoop en verdriet, maar ik voel na haar verhaal toch het meest zorgen om de kinderen van dit impulsieve stel. Minke probeert me gerust te stellen, maar haar relativerende woorden stellen me niet gerust, eerder in tegendeel. Ik ben bezorgd dat zij blijkbaar weinig ruimte lijkt te hebben voor de beleving van haar kinderen. Ik stel daarom voor om de volgende afspraak ook Bart uit te nodigen en samen de afgelopen tijd te evalueren. 

Verbergen

En dan blijkt waarom ik mij zo’n zorgen maakte. Bart en Minke hebben de kinderen helemaal niet verteld wat er tussen hen gaande is. De kinderen weten niet dat ze gescheiden zijn en ook niet dat ze niet meer van elkaar houden. Bart en Minke hebben hen doen geloven dat ze het leuker vinden om in twee huizen te wonen. De kinderen bepalen zelf waar ze wanneer zijn. Bart en Minke, allebei depressief en wanhopig, verbergen hun gevoelens de hele dag en ze richten allebei hun dagen in naar de luimen van hun kinderen.

Realiteit

Ik vertel ze voorzichtig maar duidelijk dat het heel belangrijk is dat ze hun kinderen inlichten over hoe het werkelijk is en dat ze zelf gaan bepalen waar de kinderen wanneer zijn, zodat ze ieder weer hun eigen leven kunnen oppakken. Dat stuit eerst op groot verzet bij beiden. Beiden schamen zich diep en voelen zich schuldig over de teloorgang van hun gezin. En als dat in mijn spreekkamer zichtbaar wordt, dan pas voel ik echt diep mededogen met dit dappere stel met hun grote gezin.

Tot je recht komen

We besluiten met zijn drieën de komende weken een plan te maken voor een goede way of living voor het hele gezin, waarin elk lid ervan goed tot zijn recht kan komen. Bart en Minke lijken met een iets lichtere stap mijn spreekkamer te verlaten. Ik vind het fijn dat ik goed naar mijn gevoel heb geluisterd. 

Herken jij je in dit verhaal ? ben jij of je ex verliefd geworden op een ander en te snel gaan scheiden? Heb je hulp nodig bij het verwerken van de scheiding  en alles wat daar om heen ook is gebeurd (verhuizen, kinderen minder zien, financiële veranderingen)? Neem dan gerust contact op met mij: Hester Schaart Info@praktijkvoorpsychologieschaart.nl . Ik help je graag, er zijn jou al honderden cliënten voor gegaan en door mijn traject weer helemaal  happy zijn, zònder hun ex.

Hester Schaart

Liefdesverdrietpsycholoog.nl

Lees ook de andere blogs van Hester.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een × 9 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.