Menu

Het Stiefplan

stiefouderschapsplan

stiefouderschapsplanDe zomervakantie is wéér voorbij: de lange zwoele avonden, het eten in de tuin en de vakantie met het gezin. Voor samengestelde gezinnen is de vakantieperiode vaak ook een spannende en soms ook wel zware periode. Zou het wél goed gaan met de kinderen onderling? Houd ik het wel vol 24/7 op elkaars lip te zitten? En wat als het niet goed gaat?

Natuurlijk zijn er gelukkig ook nieuwe gezinnen waarin het goed gaat tijdens de vakantie. Er zijn duidelijke afspraken met elkaar, de rolverdeling is duidelijk (wie doet er wat?) en de kinderen van jullie beide hebben plezier met elkaar in het zwembad terwijl jullie genieten van een glaasje wijn in de zon in Frankrijk. Maar misschien moest jij als ouder de kinderen juist wel missen deze zomervakantie, omdat zij met hun vader of moeder op vakantie gingen.

Tijdens een gezamenlijke vakantie wordt vaak ook uitvergroot zichtbaar wat er goed gaat in je nieuwe gezin en wat niet. Thuis spelen vaak dezelfde onderwerpen en frustraties een rol maar op vakantie, juist wanneer je verwacht om het leuk te hebben met elkaar, valt extra op wat er niet goed gaat. En wanneer samengestelde gezinnen uiteen vallen (60%) is dat omdat het echt niet meer gaat. Sinds 2009 is het in Nederland verplicht bij scheiding een ouderschapsplan op te stellen met afspraken over: omgangregeling, alimentatie, opvoeding en hoe je als ouders contact onderhoudt over de kinderen. Maar hoe kan het dat maar 40% van de samengestelde gezinnen bij elkaar blijft?

Dat 60% het niet redt- en het verdriet van kinderen en de (stief)ouders dat het niet is gelukt. Wij vinden het een MUST dat samengestelde gezinnen met elkaar ook een soort ouderschapsplan opstellen; een Stiefplan. Want waarom met elkaar niet stil staan bij de valkuilen en samen afspraken maken om te voorkomen dat het mis gaat?

Eind van de deze maand introduceren wij dan ook Het stiefouderschapsplan- oftewel het Stiefplan. Het is concreet plan waarin je met elkaar als ouder en stiefouder, afspraken maakt over jullie samengestelde gezin.

Wanneer je met elkaar als partners in gesprek kunt over je samengestelde gezin en afspraken met elkaar maakt wordt de kans van slagen van jullie nieuwe gezin alleen maar groter! Het geeft rust, duidelijkheid en bent je bewust van de mogelijke valkuilen. In het stiefplan is ook aandacht voor alles wat er wél gaat! Want dat is juist zo belangrijk om met elkaar te kijken naar wat er wel goed gaat in je nieuwe gezin!

In het Stiefplan maak je met elkaar, in 10 stappen, de meest belangrijke afspraken die gelden voor samengestelde gezinnen. Zoals bijvoorbeeld over jullie rolverdeling. Klopt die rolverdeling wél? Is de stiefouder nog ‘extra’? Of is de stiefouder misschien wel hoofdopvoeder geworden? Past dat in jullie gezin? Of willen jullie het anders? Hoe voeden jullie op? Autoritair of juist heel vrij? En hoe is dit voor de kinderen? Hoe gaan jullie om met de financiën? En het testament? Hoe vieren jullie feestdagen en verjaardagen? En wat spreken jullie af over de ex-partner? Welke afspraken maak je met de kinderen over jullie gezin?

Het stiefplan helpt om duidelijke afspraken met elkaar te maken.

Marlijn Kooistra- Popelier is pedagoog en begeleidt in haar praktijk samengestelde gezinnen om bij de 40% te horen dat wel bij elkaar blijft! Laagdrempelige en korte hulp omdat het opvoeden in een samengesteld gezin niet eenvoudig is! Helpt gezinnen ook online en geeft kookworkshops voor gezinnen. Marlijn is zelf getrouwd met een man met drie kinderen die de helft van de tijd bij hen wonen. Voor meer informatie kijk op nieuwsamengesteldegezinnen.nl of volg haar op twitter: @MarlijnKooistra

Zodra het Stiefplan er is, zullen wij je in een blog laten weten hoe je het kunt bestellen.

Bron: http://www.gezinspiratie.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht + = 9




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.