Menu

Hij betaalt zijn kinderalimentatie steeds te laat

35 reacties
kinderalimentatie

In onze gratis vragenrubriek kwam een vraag binnen over het te laat betalen van kinderalimentatie:

Ik ben sinds december van het vorig gescheiden. In maart ik ben ik met mijn zoons verhuisd. Ik moet helaas elke keer achter de kinderalimentatie aan en ik krijg iedere keer een verhaal over waarom het niet op de afgesproken dagen gestort wordt. Dit vind ik zeer lastig en ik krijg soms blikken en antwoorden waardoor de moed mij in de schoenen zakt.

Mijn zoons zijn nog heel jong (8 en 4), dus ik wil graag samen door 1 deur met de vader. Hoe pak ik dit aan?
NB: ik verwijs mijn ex-man vaak naar de gemaakte afspraken in het ouderschapsplan. Dit helpt niet.

Het antwoord van Zorgeloosch Scheiden!

De afspraken die zijn gemaakt zijn bindend dus de kinderalimentatie moet op de afgesproken tijden overgemaakt worden.

De vader zou hiervoor een automatische overboeking kunnen instellen bij zijn bank waardoor deze verplichtingen altijd tijdig worden betaald.

Blijft de vader in gebreke en als praten en eventueel bemiddeling niet helpt kan het LBIO (Landelijke Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) worden ingeschakeld als de betaling niet naar wens verloopt.

REACTIES

Anja - 16 apr 2018

Ik denk dat het net als bij mij gaat om structureel iets te laat betalen, bijvoorbeeld 1 of 2 weken als pesterij. wat valt hieraan te doen?

Zorgeloosch Scheiden - 16 apr 2018

Hallo Anja, Ook dan zouden we je willen aanraden om een melding te maken bij het LBIO. Zorgeloosch Scheiden

Simone - 4 jul 2018

Wat kan het LBIO hier aan doen? Zij nemen je zaak pas over als er een maand achterstand is. Die pesterijen van steeds 1 tot 2 tot zelfs 3 weken na de 1e van de maand betalen kunnen ze volgens mij niets mee. Vaders kunnen dit ongestoord blijven doen. Als het anders is dan hoor ik het graag. Hier ook zo'n treiter pa bij betalingen aan mijn 18 jarige dochter. Echt triest die machts misbruik!

  Steef - 16 sep 2018

  Je hand ophouden is ook machtsmisbruik

  C - 10 okt 2018

  Pardon?? Wat een ongefundeerde reactie, zeg! Moet de moeder dan alleen voor de kosten opdraaien, waar het toch al vaak op neer komt! Al eens een overzicht gemaakt van kosten?? Vast niet.

  Simone - 14 jan 2020

  Het betreft hier KINDERALIMENTATIE!!! En geen partneralimentatie, klopt ik kan verder prima voor mijzelf zorgen maar mijn kinderen heb ik niet alleen op de wereld gezet!

  Elvira winter - 8 mrt 2024

  Hoi simone, Ik heb hetzelfde probleem, en er is altijd een excuus, of een leugen. Heb je inmiddels al een oplossing gevonden? Dan hoor ik het graag!!

Zorgeloosch Scheiden - 6 jul 2018

Hallo Simone, bedankt voor je alertheid. Het LBIO gaat inderdaad pas handelen als er een maand achterstand is. Helaas zijn er dan inderdaad weinig opties over. Als praten, bemiddeling en het LBIO niet mogelijk is, dan lijkt de enige optie die overblijft met juridische hulp het geschil voorleggen aan een rechter. Maar ook dan is de vraag of die er iets tegen kan doen. Dit is niet iets wat wij tot nu toe zijn tegengekomen bij klanten, dus ik kan je helaas geen advies geven op basis van ervaring. Zorgeloosch Scheiden

  Laura - 1 dec 2023

  Dit komt echt heel vaak voor. Super irritant, want je kan idd helemaal niks en (vaak) vader kan gewoon expres dit soort dingen doen zonder consequenties.

  Ester - 1 mei 2024

  Klopt. Heb ook te maken met zo een ex. Moet continu vragen en als je er iets van zegt krijg je een grote Bek.

  Ester - 1 mei 2024

  Ik heb exact hetzelfde. Ook ex die standaard te laat betaald.

Joyce - 8 dec 2018

Hier ook keer op keer expres een paar weken te laat betalen. Ik loop al jaren bij het lbio. Maar nu eindelijk alles is afgelost betaald hij niet optijd. Erg kinderachtig maar het lbio doet er niets mee. Maargoed zolang hij niet netjes optijd betaald komen er extra kosten bij en die mag hij voldoen aan het lbio. Puber gedrag is het

  Onbekend - 17 dec 2018

  In januari 2017 heeft vader rechtszaak aangespannen omdat hij een verlaging van de kinderalimentatie wilde doorvoeren. Oktober 2017 werd hij in het ongelijk gesteld. Vader spant hoger beroep zaak aan. Wederom in oktober 2018 volgt er een beschikking waarin hij “veroordeelt” wordt tot hetzelfde bedrag aan kinderalimentatie. Het bedrag is terecht berekend. Denk nu niet dat ik niet bijdraag aan de kosten, ik zelf werk ook 32 uur maar voor een minumum loon. Ik dacht eindelijk rust te hebben. De rechtszaken hebben veel stress veroorzaakt. Gelukkig had ik een rechtsbijstand verzekering anders was het nog erger geweest qua kosten. Nu heeft vader bedacht op een andere manier zich te laten gelden. Nu stort hij de alimentatie al twee maanden te laat. Op de 25 ste pas. Ik kan inderdaad niet naar het LBIO. Ik probeer het nu rationeel te benaderen. Of het nu de 1ste is of de 25 ste, hij moet betalen voor zijn zoon. Dus ik probeer me niet emotioneel te laten raken. Het is puur machtsvertoon en kinderachtig gedrag. Zodra hij een volledige maand overslaat dan kan ik het LBIO inschakelen. Tot dan maar proberen dit gedrag te negeren en dit niet de zorg voor mijn zoon te laten beïnvloeden.

Sjoukje F. - 5 sep 2019

Inderdaad hier precies hetzelfde geval, gaat al jaren zo. Tuurlijk op een gegeven moment zit er in te laat zelfs regelmaat. Maar mijn vaste lasten zijn wel ingericht op een tijdelijke betaling. Ik zie het maar zo, hij wil nog graag een soort van macht blijven houden. En inderdaad dat is puberaal gedrag, mijn ex is daar in blijven hangen.

Christa - 3 okt 2019

Ook hier dat probleem. Al 3 maanden de huur veel te laat betasld. Automatische incasso is ingetrokken. Geeft zoveel stress! Ben zo goed bezig om alles op de rit te krijgen. Dit kost energie die ik beter kan steken in werk en daarmee zijn geld niet of minder meer nodig hebben!

Janus - 6 okt 2019

Wel bijzonder te lezen dat veel vrouwen maar jaren vooruit proberen te komen en meer willen verdienen en ook kunnen werken aangezien de kinderen ouder en zelfstandiger worden en okk bij baantjes zelf hebben en sommige al vanaf hun 17,18 gaan werken volledig . Maar de vrouwen die ik lees nog steeds uitgaan van het te betalen bedrag van de vader bij hun huishouding . Jammer dat de dames op deze Manier nog steeds de slachtoffer rol aannemen en teren op de allimentatie van hun ex terwijl ze beter in de jaren hun tijd en focus op hun eigen inkomen en leven hadden kunnen geven ipv de allimentatie als inkomen op hun huishouden te zien .... ik zit in een samengesteld gezin en de vrouw hier heeft geen enkele allimentatie ( wil ze niet ) en werkt fulltime en heeft het heel goed . Heb ik 1000 x meer respect voor dan die zeur dames hier .

  Moon - 14 jan 2020

  Vader hoort net als moeder 50% voor de kinderen te zorgen/betalen. Je hebt ze immers samen gekregen. Niet fair om alles bij 1 persoon te leggen. Partneralimentatie daar ben ik inderdaad ook op tegen.

  Ben Bottelier - 7 feb 2020

  Moeder heeft kind weggehouden bij de vader. Volgestopt met leugens. Het kind heeft een verwrongen beeld en wil hierdoor ook totaal geen contact meer. Machtsmisbruik van de moeder en de vader is kansloos. Geen rechter die er iets aan doet. Vrouwen dienen ook hun verantwoordelijkheid te nemen. Zijn genoeg vaders zoals ik die graag willen, maar niet mogen zorgen voor hun kind. Maar dan wel de melkkoe mogen zijn en geld betalen? Schandalige houding van die "moeders".

  Ester - 1 mei 2024

  Dat dus!

  Munira - 17 aug 2022

  Wauw meen je dit? Ben je serieus. Je bent vergeten om te vermelden dat je niet alleen de zorgen voor het kind hebt, huishouden, activiteiten vóór de kids, financiële dus sommige werken of niet. Ik werk parttime en ik zorg vóór de kleine van bijna 4 jaar. de vader van mijn dochter betaald ook 2 maanden niet. Maar het is zijn PLICHT om te betalen. Omdat de rechter dat heeft uitgesproken. Verdiep je maar in kennis ipv van ons zeurende vrouwen te noemen.

Mike - 26 nov 2019

Ben vader van 3 kinderen 17, 16 en 10 en betaal tot heden heel braaf de alimentaties ala €500,-en op tijd. Laatste ontwikkelingen: ik heb mijn kinderen al langer dan 6 maanden niet gezien. Kinderen gaan niet naar school en/of zijn ziek, maar daarnaast zijn ze wel actief met diverse hobby’s en bijbaantjes. Op dit moment zijn allerlei instantie erbij betrokken: jeugd team, veiligthuis, leerplichtambtnaar, schoolarts en psychologen. Raad eens wat: Het lukt er geen een instantie om deze waardeloze moeder aan haar daadwerkelijke taken te wijzen. Ik lees dat vrouwen financiële achterstaanden hebben ik vraag me af hoe dan! Mijn Ex heeft buiten haar inkomen van €1700,- netto een kinder Alimentatie van €500,- Kindgebonden budget bij 1 kind is € 350,- en bij ieder meer kind komt er nog eens €100,- euro bij dus €450,-, huur subsidie € 350,- , zorgtoeslagen € 80,-, uiteraard Kinderbijslag €300,- en een jaarlijkse belasting teruggave van meer dan €2200,- /12= 183,- doordat er een een kind tot 12 jaar bij dr ingeschreven staat.Gezien mijn financiële kwestie is het niet haalbaar om weer een advocaat in handen te nemen (advocaten zijn pro vrouwen rechten het heeft hierbij mijn nek gekost), maar ook hier heeft ze recht op een pro duo advocaat met een kleine bijdrage wegens alleenstaande ouder te zijn. Wat is hier eerlijk aan! Hoe eerlijk is dit allemaal! Tevens voor de betaalende vader zijn er geen enkel voordelen in geen enkel vooruitzichten. En de dreigementen om LBIO in te schakelen bij niet nakomen van je betaling plicht. Hoe klinkt dit verhaal voor jullie lieve lezers

  D.e. Sjaak - 24 nov 2022

  Hallo Mike, ik heb zo'n zelfde probleem. betaal netjes alimentatie, eigenlijk hetzelfde als bij jouw, moeder werkt niet tot nauwelijks. ben bezig geweest met een advocaat maar dat werdt niks en is de vrouw op de hand. en heeft mij een vermogen gekost waar ik heel lang voor heb moeten sparen, en met veilig thuis ook geen succes want de kinderen zijn volgens hun te jong oudste dochter is 12 en de jongste 10. moeder lapt alles aan haar laars en speelt met mij en ik kan als vader totaal niks, rechten als vader heb je niet en er wordt door geen enkele instantie geluisterd en moeder kan doen wat ze wil. het rechtsysteem is meer dan krom wat van mij meer dan op de schop genomen moet worden.

D. Sigaar - 5 dec 2019

Snap heel goed dat als een nietsdoend, manupulerend hanpophoudend schepsel je probeert uot te kleden je je enige machtsmiddel gebruikt. Vrouwen die hun eigen kar trekken: respect! Voor de andere categorie: je kan niet zonder die man die je zogenaamd niet wil. Hoe vernederend......

Joyce - 11 dec 2019

Ik vindt dit een lastig onderwerp. Ik ben van mening dat zowel de vader als de moeder gelijke rechten heeft. Mijn ex heeft ook hele tijd niet of te weinig betaald uiteindelijk is dit via het lbio goed opgelost. Daarin tegen hebben we nu te maken met de ex vrouw van mijn vriend. Zij maakt eenzijdige afspraken haalt de kinderen standaard te laat op. Of je nu een begrafenis hebt of niet. Mevrouw komt wanneer ze wil. Daarin tegen als mijn vriend aa geeft dat door wisseling van baan de alimentatie 2 dagen te laat komt, staat ze te gillen alsof er een misdaad begaan wordt. Werkt ze zelf 20 uur vertikt het een uur meer te gaan werken. (Kids 16 En 11). Maar moet er wel betaald worden op de dag ongeacht wat. Pesten vind ik niet juist en zeker niet in het belang van de kinderen. Maar serieus twee dagen is toch in iets wat kan voorkomen? Ik begrijp niet waarom dit zo moet. Gaat toch om de kinderen waarvan je beide ouder bent. Niet over jullie als ouders? Geen een van julie kinderen heeft gekozen voor jullie scheidingen. En geloof me ik snap wel dat in sommige gevallen het niet anders kan. Maar je kinderen zes maanden hun vader ontzeggen? Wel alimentatie eisen vindt ik echt schandalig. Of zoals bij ons. De volledige alimentatie eisen. Maar de kinderen een jaar lang elke weekend droppen en elke school vakantie maar wel al geld op eisen. Ik vraag me dan af wat voor moeder ben je? Wat voor vrouwen doen dit? Beetje zelf respect zal fijn zijn. Na denken in belang van de kids van beide kanten. Heren geloof me kinderen zijn duur zat. We kopen geen Ferrari s van de kinder alimentatie. Dames geloof mij vaak doen de heren hun uiterste best. Geef ze ook de ruimte iets over te houden zodat ze ook eens iets leuks kunnen doen met hun kinderen. En dan nog iets. Is het allemaal het einde van de wereld? Mijn zoon is vorige week zijn vader verloren aan kanker met 14 jaar. Geloof me alle alimentatie kan me gestolen worden Als hij ermee terug zou kunnen komen en zijn zoon zien opgroeien. En mijn zoon zijn vader nog kon omarmen. Zorg ervoor dat je eruit komt met mekaar voor jullie kinderen!

Adri - 10 mrt 2020

Nou ben ik zelf een gescheiden man, maar het valt me op dat sommige vaders de alimentatie als een soort kijk-en-luistergeld zien en de kinderen als onkosten post. Tja....

  William - 11 mrt 2020

  Adri, als die vaders hun kinderen amper of niet te zien krijgen, lijkt het me logisch dat ze die als een onkostenpost gaan beschouwen, niet ?

Perez - 9 dec 2020

Mijn ex betaalt al jaren niet, blijft in de schulden zitten, hopt van de ene vrouw naar de andere, hij gebruikt schulden zodat hij niet kan betalen, baantje hier dan weer daar, liever een uitkering. Ik doe het al 7 jaar alleen, inmiddels besloten door de rechtbank eenhoofdig gezag kinderen, geeft veel rust. Laat de allimentatie maar lekker zitten, ik ben trots dat ik het zelf doe.

Rene - 23 jan 2021

In het geval van kinderalimemtatie is dit een slechte zaak! Partneralimentatie kan ik mij goed voorstellen dat je dan dergelijke acties gaatb uitvoering als betalen. Zeker als de ex partner gewoon in staat is om na een aantal jaren na de scheiding en het verwerken van de scheiding de handjes kan laten wapperen en een eigen inkomen kan verzorgen. Ik zit in deze situatie, desondanks betaal ik iedere 17e van de maand netjes nog 9 jaar elke maand de helft van mijn eigen inkomen. Denk daar maar eens over na....

Neo R - 8 jul 2022

Moeder houdt kind weg. Krijgt leugens via moeder. Het kind ontwikkeld bang gedrag richting vader. Allemaal machtsmisbruik van de moeder. Moet er door de man betaald worden aan de vrouw dan is er wel een wet die dit regelt. Hoe vaak je je kind ziet bepaald een rechter via: "dat moeten jullie even samen regelen. Dat lukt jullie wel toch?" En de vrouw weer ja knikken in de rechtzaal. En als het niet lukte, waarom kwam je dan niet terug naar de rechtbank? Ja, katsjing! Rechters en advocaten houden zichzelf wel bezig hoor. Net als mijn ex met mijn geld. Ja, want wie heeft controle waar al het te veel betaalde blijft? Even zelf regelen? De kinderalimentatie die ik betaal heeft de rechter bepaald via een schatting van mijn salaris, die de tegenpartij verzonnen heeft. Je leest het goed. Niet best.

Anton Gleuf - 4 aug 2022

Ongelooflijk hier , als ik hier de reacties lees van de vrouwen. Schaam je diep. Dit land is van de vrouwen en de mannen staan machteloos. Ga Werken voor je geld. Mijn ex werkt maar 8uur in de week en is afhankelijk van mijn kinderalimentatie omdat ze zelf dan niet haar eigen vaste lasten kan betalen. En meer werken kan ze niet maar geen geld uit geven aan ons kind. Ik betaal de kleding ik betaal de kapper ik betaal de nieuwe schoenen elke keer. Buiten de alimentatie om. Maar van haar kant is het mondjes maat en minimaal. Te gek voor woorden... Nemen nemen en nog eens nemen....

JanD - 10 mrt 2023

Hier hetzelfde probleem. Mijn ex houdt de kinderen bij mij weg. Dat mag zomaar he in nederland. Kunnen vrouwen met kinderen ongestraft doen. Mannen staan altijd met 1-0 achter. En als het tot een rechtzaak komt en je hebt een vrouwelijke rechter, ben je helemaal klaar. Mijn ex zit ook met een uitkering thuis en maar handje ophouden. Subsidie hier en daar kgb en kinderbijslag alimentatie. Veel vrouwen zien dit als een recht. Plichten zijn er ook. Je moet als je kunt werken in eigen onderhoud voorzien en niet op het geld van de belasting betaler. Ik betaal keurig elke maand op tijd. Sommige vrouwen maken alles stuk en komen er nog mee weg ook. Dat levert enorm veel stres op. Ik begrijp die mannen wel die onregelmatig gasn betalen. Zie het als een prikkel en zoek je eigen werk en inkomen. Dat moet ik ook. Raar land nederland Inderdaad vrouwen schaam je rot

Mem van 3 - 1 mei 2023

Nou ik vind dat mannen ook aangesproken mogen worden. Ik ben een moeder, voed in mijn eentje 3 kinderen op. Werken heb ik wel degelijk geprobeerd maar t regende zorgmeldingen! Dus Werken en bijleren werd me onmogelijk gemaakt. De papa van mijn kids zet mij zeer negatief weg. Hij scheld me voor van alles uit terwijl we al jaren uit elkaar zijn. Hij legt alle blaam bij mij neer. Zelfs voorstellen per brief om in gesprek te komen reageerde hij niet op. Hij gebruikt nu de kinderalimentatie om te plagen. Ik ga er met mijn huishoudboekje vanuit dat het niet bijgeschreven wordt. En ik red me dus. Wel geeft t veel gedoe omdat hij zich niet aan de betalingsregeling houdt maar ook niet in gebreke blijft. Daarom noem ik t plagen. Ik heb hem nooit geplaagd! Heb m zelfs geholpen. De boedel eerlijk verdeeld etc. De band met zijn kinderen gooide hij overboord. Hij kon niet goed met ze omgaan en de kinderen wilden niet meer gaan. 1 liep zelfs weg nadat papa hem buitensloot als straf. Hoe heb ik hier op gereageerd? Ik heb veel met de papa gepraat en gepleten voor een andere aanpak en betere band met zijn kinderen. Hem uitgelegd dat de band nog herstelbaar was al hij bereidt was hiervoor te vechten. Maar hij werkte tegen. Liet alles op beloop. De oudste 2 zijn nu erg negatief en zien contact met hem niet meer zitten. De jongste heeft nooit een band op kunnen bouwen. Daarvoor was er te weinig tijd. Ik trek al jaren de kar alleen. Ik heb de vader alle mogelijkheden gegeven om zijn kinderen te monitoren kwa school etc maar hij kwam nooit opdagen. T was altijd zijn werk of andere afspraken die voorrang kregen. Sorry hoor maar ik vind dat je dan als vader niet genoeg je best hebt gedaan. Dus ik mag dan wel een thuis moeder zijn die t handje ophoudt maar paps heeft ook een aandeel. Uiteraard wil ik graag mijn deel doen in de maatschappij maar de zorg van de kinderen gaat voor. Wanneer ik dat niet doe liggen zorgmeldingen zeker op de loer. Ik blijf ondanks dat toch werken aan onafhankelijkheid, al is het een moeizaam pad!

Fred - 2 mei 2024

Van een aantal mannelijke reacties constateer ik narcistische trekjes. Dat is mijn inziens ook de belangrijkste reden van alle scheidingen. Scheiden van een narcist is een continu gevecht om van alles en nog wat. De narcist probeert ook na de scheiding controle te houden over zijn ex.

  Anoniem - 13 mei 2024

  Fred, dat viel mij idd ook op. Die laatste zin is erg herkenbaar helaas..

Igmar - 10 mei 2024

Ik snap niet zo goed waarom je hierover moeilijk zou doen, je hebt afspraken gemaakt, die zijn goedgekeurd door de rechter, dan moet je je daaraan houden. Ik betaal elke maand, op dezelfde dag. Mijn ex weet dat, en dat is in het belang van haar, van de kinderen, en dus ook van mij. En natuurlijk, ik heb een mening over de partneralimentatie, maar dat speelt geen rol : Dan had ik andere afspraken moeten maken. Afspraken die met goede redenen zijn gemaakt. Dan moet je als ex ook niet gaan zeuren dat je moet betalen. En nee, dat je de ex aan wie je moet betalen de afspraken niet nakomt is geen reden dat jij dat dan ook maar niet doet.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 × = vijftien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.