Het is bekend dat het veel geld kost om te gaan scheiden. Als je niet oppast kost een scheiding zelfs nog meer dan het hele huwelijksfeest. In dit artikel staat waar die kosten in zitten en wat je zelf kunt doen om zoveel mogelijk kosten te besparen.
Inhoud blog
Twee huishoudingen
Waar veel geld in gaat zitten is in de twee woningen en dubbele huishouding. De tweede woning moet immers ook geschikt zijn als thuis voor jullie kinderen. Ook boodschappen zijn duurder en de kinderen gaan vaak met beide ouders op vakantie. Je kunt niet voorkomen dat het leven duurder wordt in twee woningen, maar misschien kun je de kosten wel iets beperken met de volgende tips.
Kostenbesparende tips
Je kunt overwegen om jullie grote woning te verkopen en allebei in een kleinere woning te gaan wonen. Zo voorkom je meteen dat de kinderen liever met vriend(innet)jes afspreken in het grotere huis.
Verder kun je afspreken dat jullie om het jaar met de kinderen op vakantie (naar het buitenland) gaan. Voor de kinderen geeft het meer rust om naast drie weken in het buitenland ook een paar weken thuis te kunnen chillen en zich daar te vervelen. Sterker nog, kinderen willen vaak helemaal niet twee keer op vakantie in de zomer. Hetzelfde kun je afspreken voor de voorjaarsvakantie. Als jullie beiden met de kinderen willen skiën hoef je niet in de kerstvakantie en in de voorjaarsvakantie te gaan, maar kun je afspreken dat jullie om de beurt met de kinderen gaan.
Als de kleding voor de kinderen deels bij de andere ouder blijft liggen zul je mogelijk meer kleding voor de kinderen nodig hebben. Hier kunnen uitverkoop, kleding uitwisselen met familie en vrienden en/of gevonden voorwerpen op de sportclub een uitkomst bieden om de garderobe van je kinderen uit te breiden zonder dat je daar al te veel geld aan kwijt bent.
Geen afspraken over de financiën
Als je geen afspraken maakt over de reguliere en uitzonderlijke uitgaven dan kan dat niet alleen onnodig veel geld kosten, maar ook leiden tot onnodige escalatie. Er is immers al heel weinig vertrouwen. Ook wat de financiën betreft moet je in deze periode op eieren lopen.
Concrete afspraken
Wat helpt is het maken van concrete duidelijke afspraken en die op schrift te stellen. Soms kan het handig zijn om die afspraken al in een vroeg stadium te maken bij een advocaat-scheidingsmediator, nog voordat je echt met de gevolgen van de scheiding aan de slag gaat.
De woning
Zo kan het goed mis gaan als een van beiden de woning verlaat. Degene die blijft wil de woning helemaal intact laten voor de kinderen, de ander moet alles nieuw aanschaffen, terwijl er soms al twee televisies zijn en extra bedden en kasten. Je kunt vaak al heel praktisch een deel van de inboedel verdelen. Het is handig om dat op zo’n manier te doen dat je allebei voor een ongeveer gelijk bedrag nieuwe spullen koopt. Zo hebben de kinderen in beide woningen een stuk van de vertrouwde sfeer en kunnen zij beide ouders helpen met het uitzoeken van nieuwe spullen, wat zij vaak heel leuk vinden.
De spaarrekening
Ook kan het helpen om alvast een spaarrekening bij helfte te verdelen. Zo heb je ieder je eigen rekening waarover je vrijelijk kunt beschikken, zonder dat je je schuldig hoeft te voelen dat je iets voor jezelf betaalt van de en/of rekening en zonder dat de ander ziet waar jij je geld aan uitgeeft. Je kunt ook besluiten jouw deel te sparen, terwijl de ander zijn/haar deel juist wil uitgeven.
Hoge rekeningen advocaten
En dan ben je ook nog eens veel geld kwijt aan advocaten.
“Trouwen gaat makkelijker dan scheiden!” hoor ik vaak van mijn cliënten. Dat is inderdaad het geval. Als je trouwt is het natuurlijk belangrijk om goede afspraken te maken in je huwelijksvoorwaarden voor het geval dat je ooit gaat scheiden, maar voor het overige heb je het vooral druk met het reserveren van een geschikte locatie, het boeken van een leuke band, het passen van de mooiste trouwjurk, het uitzoeken van ringen, gezellige dinertjes met het bruidspersoneel en niet te vergeten de huwelijksreis. Daar geef je graag een heleboel geld aan uit.
Huwelijkse voorwaarden
Hoe anders is dat bij een scheiding. Na een aantal jaren huwelijk, de geboorte van kinderen, andere werkverdeling en een grotere koopwoning heb je ongemerkt een heleboel afspraken met elkaar gemaakt waar het Burgerlijk Wetboek op van toepassing is, naast de huwelijksvoorwaarden die jullie zijn overeengekomen. En door de hectiek van het gezin en de bloeiende carrières zijn er niet veel mensen die nauwkeurig bijhouden wie wat hoe en waarvan heeft gefinancierd. Om dat alles uit te pluizen en te bepalen hoe jullie huwelijksvoorwaarden en de wet uitwerken, laat je je bij jouw scheiding liefst adviseren door een ervaren advocaat die in het familierecht is gespecialiseerd.
Advocaat-scheidingsmediator
Goede advocaten hebben een hoger uurtarief (vaak verhoogd met kantoorkosten en btw waar jij niets mee kunt) en als je allebei je eigen advocaat in de arm neemt, betaal je dat tarief dubbel. Je wil liever samen dat uurtarief betalen en zo efficiënt mogelijk de gevolgen van je scheiding regelen bij een goede advocaat scheidingsmediator. Er is geen ruis op de lijn en de advocaat-scheidingsmediator kan jullie strak begeleiden op de meeste financiële, fiscale en juridische aspecten van jullie scheiding.
Mediation
Als mediator zal hij of zij er tevens voor zorgen dat jullie tijdens de mediation constructief met elkaar communiceren in een veilige omgeving. Als je de mediation goed voorbereidt kun je in twee a drie besprekingen al een heel eind komen, waardoor je dus veel tijd en geld bespaart. Bijkomend (en nog veel belangrijker) voordeel is dat je daardoor beter samen als ouders van je kinderen verder kunt.
Collaborative divorce
Wil je wel samen de gevolgen van je scheiding regelen maar is er sprake van een verslaving of huiselijk geweld? Dan is collaborative divorce of overlegscheiding een goede manier om de gevolgen van je scheiding te regelen. Jullie hebben dan allebei je eigen advocaat-scheidingsmediator en elke advocaat moet ook de belangen van de kinderen en van de andere partner in het oog houden. Voor de begeleiding van ouders en kinderen bij het opstellen van het ouderschapsplan wordt een kinderprofessional aangesteld. Zo wordt de kans op escalatie verkleind en streven de professionals naar een regeling die voor alle betrokkenen zo optimaal mogelijk is. Het is niet de goedkoopste manier van scheiden, maar zeker niet duurder dan een langdurige scheidingsprocedure met twee advocaten met alle kosten en negatieve emoties die daarbij horen.
Ieder eigen advocaat
Toch ieder een eigen advocaat? Ook dat kan goed werken als je beide advocaten met zorg uitkiest. Je wil graag een advocaat die jouw belangen behartigt en jou niet ten onrechte gouden bergen belooft. Bovendien wil je dat jouw advocaat jou ook informeert over de rechten en belangen van jouw ex- partner, die jullie hele leven lang de andere ouder van jullie kinderen blijft. Met twee goede advocaten is overleg mogelijk dat tot een redelijke regeling leidt en een scheidingsprocedure voorkomt.
Let op: goedkoop is hier vaak duurkoop: slechte adviezen van een minder gekwalificeerde mediator (zonder juridische achtergrond) kunnen leiden tot eindeloze en kostbare procedures, met alle negatieve emoties en belasting voor beide partners en de kinderen die daarbij hoort. Bovendien zal een ervaren advocaat-scheidingsmediator jullie scheiding efficiënter aanpakken, zodat de scheiding in minder uren geregeld kan worden.
Zorg er wel voor dat je alleen datgene voorlegt aan je advocaat waar je hem of haar voor nodig hebt. Dat betekent dat je emotionele problemen liever bespreekt met een vriend(in) of een psycholoog en dat je je eerst goed voorbereidt voordat je een afspraak maakt met je advocaat.
Een goed opgeleide, betrokken en ter zake kundige advocaat-scheidingsmediator bij jou in de buurt vind je op www.verenigingfas.nl.
Een goede voorbereiding bespaart veel geld
Veel geld kun je besparen door je scheiding zelf alvast goed voorbereiden. Verzamel alvast alle stukken die je nodig hebt en maak overzichten van je bezittingen en schulden. Ook is het handig een praktische lijst te maken van alles wat er geregeld moet worden en dat alvast uit te gaan voeren. Denk bijvoorbeeld aan de auto op de juiste naam zetten, verzekeringen splitsen/opheffen/afsluiten, bankrekeningen opheffen en het saldo alvast verdelen. Zo hoeft de mediation niet langer te duren dan nodig en bespaar je een heleboel geld dat je beter kunt besteden aan je kinderen.
Mr. Marieke A. Zon
www.zonmediation.nl
REAGEER OP DEZE BLOG