Menu

Hoe eindigt samenlevings contract, geregistreerd partnerschap en huwelijk?

1 reactie
geregistreerd partnerschap

Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen: hoe ga je uit elkaar?

Wanneer je trouwt en vervolgens besluit te gaan scheiden, komt er heel wat bij kijken. Misschien besluiten jij en je partner daarom ‘lekker makkelijk’ een geregistreerd partnerschap aan te gaan, maar ook dat biedt geen garantie voor geluk. Hierbij een overzicht van wat er allemaal komt kijken bij de verschillende vormen van samenzijn en uit elkaar gaan.

Samenwonen zonder contract

Wonen jij en je partner samen en hebben jullie geen samenlevingscontract afgesloten of geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan hoef je geen juridische procedure te starten. Het is natuurlijk wel heel belangrijk om goede afspraken te maken! Maar heb je kinderen? Zorg er dan voor dat je wél een ouderschapsplan opstelt, dit is wettelijk verplicht – maar weten veel mensen niet.

Samenwonen met contract

Hebben jullie wel een samenlevingscontract, dan zijn er afspraken vastgelegd – bijvoorbeeld over de bezittingen. Als jullie uit elkaar gaan, zijn deze afspraken leidend. Komen jullie er samen niet uit? Dan kun je altijd een mediator inschakelen.

Geregistreerd partnerschap beëindigen zonder rechter

Als je geen (minderjarige) kinderen hebt en prima afspraken kunt maken met uw partner (over bijvoorbeeld partneralimentatie of pensioenen), kun je bij de advocaat of notaris een overeenkomst laten opstellen waarin staat dat u het partnerschap wilt beëindigen.

Geregistreerd partnerschap beëindigen met rechter

Heb je minderjarige kinderen? Dan moet je het geregistreerd partnerschap beëindigen met een rechter. De procedure begint met een verzoekschrift dat uw advocaat naar de rechtbank stuurt, je moet vervolgens ook een ouderschapsplan bij sturen. Dit is eigenlijk hetzelfde als bij een echtscheiding.

Trouwen en scheiden

Als je getrouwd bent kun je verschillende ‘soorten hulp’ regelen. Gaan jullie nog redelijk goed samen? Schakel dan een mediator in. Vaak scheelt een mediator een hoop in de kosten. Kunnen jullie totaal niet met elkaar opschieten? Regel dan ieder een eigen advocaat. Je moet er wel rekening mee houden dat het proces dan wat langer kan duren, al helemaal als je het over veel dingen niet eens bent.

REACTIES

Ivan - 10 jul 2019

Uit elkaar gaan is vaak toch even wat anders dan alleen maar "CD van jou, CD van mij". Hier staan de verschillende opties van samenleving duidelijk op een rijtje. Een ex zei ooit tegen mij: liefde is liefde en zaken zijn zaken. Het klinkt cynisch, maar bij partnerschap is het toch nuttig om hier bij het op papier zetten rekening mee te houden.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 + = negen




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.