Menu

Hoe eindigt samenlevings contract, geregistreerd partnerschap en huwelijk?

geregistreerd partnerschap

Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen: hoe ga je uit elkaar?

Wanneer je trouwt en vervolgens besluit te gaan scheiden, komt er heel wat bij kijken. Misschien besluiten jij en je partner daarom ‘lekker makkelijk’ een geregistreerd partnerschap aan te gaan, maar ook dat biedt geen garantie voor geluk. Hierbij een overzicht van wat er allemaal komt kijken bij de verschillende vormen van samenzijn en uit elkaar gaan.

Samenwonen zonder contract

Wonen jij en je partner samen en hebben jullie geen samenlevingscontract afgesloten of geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan hoef je geen juridische procedure te starten. Het is natuurlijk wel heel belangrijk om goede afspraken te maken! Maar heb je kinderen? Zorg er dan voor dat je wél een ouderschapsplan opstelt, dit is wettelijk verplicht – maar weten veel mensen niet.

Samenwonen met contract

Hebben jullie wel een samenlevingscontract, dan zijn er afspraken vastgelegd – bijvoorbeeld over de bezittingen. Als jullie uit elkaar gaan, zijn deze afspraken leidend. Komen jullie er samen niet uit? Dan kun je altijd een mediator inschakelen.

Geregistreerd partnerschap beëindigen zonder rechter

Als je geen (minderjarige) kinderen hebt en prima afspraken kunt maken met uw partner (over bijvoorbeeld partneralimentatie of pensioenen), kun je bij de advocaat of notaris een overeenkomst laten opstellen waarin staat dat u het partnerschap wilt beëindigen.

Geregistreerd partnerschap beëindigen met rechter

Heb je minderjarige kinderen? Dan moet je het geregistreerd partnerschap beëindigen met een rechter. De procedure begint met een verzoekschrift dat uw advocaat naar de rechtbank stuurt, je moet vervolgens ook een ouderschapsplan bij sturen. Dit is eigenlijk hetzelfde als bij een echtscheiding.

Trouwen en scheiden

Als je getrouwd bent kun je verschillende ‘soorten hulp’ regelen. Gaan jullie nog redelijk goed samen? Schakel dan een mediator in. Vaak scheelt een mediator een hoop in de kosten. Kunnen jullie totaal niet met elkaar opschieten? Regel dan ieder een eigen advocaat. Je moet er wel rekening mee houden dat het proces dan wat langer kan duren, al helemaal als je het over veel dingen niet eens bent.

In alle gevallen ben je bij Flexx van DAS aan het juiste adres voor net dat steuntje extra in de rug of mediation. Vraag nu een gratis kennismakingsgesprek aan!

 

 

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 × zes =

Vlog

Rijd jij ook nog wel eens langs het huis van je ex? Loslaten van je boosheid na je scheiding is een hele kunst, heeft ook Roos zelf eLees verder > loslaten na je scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.