Menu

Hoe kom ik de feestdagen door? Een aantal tips

de eerste kerst na de scheiding

De vanzelfsprekende gezelligheid tijdens de kerstdagen in een gezin valt weg na de scheiding: cadeaus, een lekker diner, een knapperend haardvuur…

Hoe kom ik de feestdagen door?

Toch is het ook na de scheiding goed mogelijk om volop van deze fijne tijd van het jaar te genieten. Een aantal tips:

Relativeren

Allereerst is het belangrijk om de situatie te relativeren en de verwachtingen te temperen. Waar kerst een periode was om naar uit te kijken, ziet u er sinds de scheiding misschien wel tegenop. U heeft natuurlijk herinneringen aan vroeger, en misschien ziet u dat wel als hoe het had moet zijn: kerstmis als een perfect plaatje met – inderdaad – die gedekte tafel, dat haardvuur… Laat dit plaatje los en wees eerlijk: was het tijdens uw huwelijk echt allemaal zo perfect?

Goede planning

Vooraf is het belangrijk om een goede planning te maken in samenspraak met uw ex: wanneer gaan de kinderen naar wie? Probeert u zich niet te schuldig te voelen tegenover de kinderen, maar toon wél begrip voor hun emoties. Het is logisch dat ze in de feestdagen extra verdrietig zijn dat papa en mama niet meer bij elkaar zijn. Wat u kunt doen, is proberen om het zo leuk mogelijk voor hen maken: kijk leuke kerstfilms met de kinderen, nodig familie of vrienden uit. Ze krijgen nu misschien zelfs twee keer kerst.

Ex heeft ook rechten

U zult niet de hele kerst met de kinderen kunnen doorbrengen: uw ex heeft tenslotte ook recht op hen. Ga hier niet over in discussie en stel u flexibel op. Waarom niet een keer een kerstdag vieren met oude vrienden die u alweer véél te lang niet gezien heeft? Of met een bevriend gezin of gezellige buren? Het belangrijkste is immers dat u niet alleen bent. U kunt dit zelf proberen te organiseren: misschien zijn er wel andere mensen in uw omgeving die ook in uw situatie zitten en dus eveneens behoefte hebben aan gezelschap.

Vrijwilligerswerk

Een andere mogelijkheid is het doen van vrijwilligerswerk. Meerdere onderzoeken bewijzen de laatste tijd dat het geen zin heeft om ‘het geluk’ na te jagen: mensen gaan zich pas écht beter voelen door het helpen van andere mensen.

Ga erop uit

Sowieso zijn de kerstdagen een uitstekend moment om er lekker op uit te gaan. Probeer uw scheiding in dit verband ook als iets positiefs te zien: wie houdt u nog tegen? En als u in overleg met uw ex de kinderen nog een paar dagen mee kan nemen is dat al helemaal mooi. Kijk bijvoorbeeld eens naar de vele éénoudervakanties en singlereizen die aangeboden worden. Het kan erg gezellig zijn om er op uit te gaan met een groep gelijkgestemden, en ook de kinderen zullen gemakkelijk nieuwe vriendjes maken.

Niet te melancholisch

Het belangrijkste is dat u niet te melancholisch bent over de feestdagen en kerst. Kloppen al die mooie herinneringen wel echt helemaal? Als u eerlijk bent, was kerst dan niet altijd ook een heel stressvolle periode van uw huwelijk, met allerlei verplichtingen en spanningen? En is het niet ergens wel fijn om wat meer tijd voor uzelf te hebben? Als u die vraag voor uzelf eerlijk kan beantwoorden, stel u dan ook open om de feestdagen op die manier en met die mensen door te brengen waar u zich prettig bij kan voelen.

Wij van Settlement wensen u allen een heel mooie kerst dit jaar!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een × 6 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.