Menu

Verschillende soorten hulp voor scheiden met kinderen 

Hulp voor scheiden met kinderen

Voorkomen van complexe alias vechtscheidingen 

In 2023 kregen volgens cijfers van het CBS 22.796 minderjarige kinderen te horen dat hun getrouwde ouders gingen scheiden. Voor deze kinderen is deze mededeling een grote klap die onzekerheid en verdriet geeft. Ook hun wereld staat op de kop. In 2022 was het aantal minderjarige kinderen die te maken krijgen met de echtscheiding van hun ouders iets lager: 21.982. 

Dit zijn alleen de echtscheidingen. Hoe zit het dan met geregistreerde partnerschappen en samenwoners? Bij scheidende samenwoners met minderjarige kinderen is een ouderschapsplan vereist. Echter er komt geen rechter aan te pas. Dit maakt dat er geen cijfers bekend zijn. Het aantal huwelijken per jaar laat een dalende trend zien volgens het CBS en het aantal samenwoners en geregistreerde partnerschappen nemen toe.  

Hoewel bekend is hoeveel kinderen van gehuwde partners te maken hebben met een scheiding, ontbreken exacte cijfers over het totaal aantal kinderen betrokken bij een scheiding van niet-gehuwde ouders. 

Complexe scheidingen 

Complexe scheidingen ontstaan in ongeveer 15-20% van de scheidingen. Dat lijkt mee te vallen.. Echter 80% hiervan vraagt om hulp bij jeugdhulp. 

Per jaar raken dus meer dan 23.000 minderjarige kinderen betrokken bij een de scheiding tussen hun ouders. Een complexe scheiding met langdurige conflicten tussen de ouders heeft een grote kans om tot een trauma te leiden bij het kind. Dit heeft dan weer negatief effect op de het gedrag en de ontwikkeling van het kind. Tevens leidt het tot stress bij het kind. Deze kinderen zitten klem tussen de ouders waardoor ze in de knel raken met hun loyaliteitsgevoel naar beide ouders. Daarnaast raakt per jaar zo’n 15% het contact met één van de ouders voor korte of langere tijd kwijt.  

Gelukkig ontstaan er steeds meer initiatieven om te voorkomen dat een scheiding zich ontwikkeld tot een complexe scheiding. Deze interventies laten uit effectonderzoek goede resultaten zien. Voorbeelden hiervan zijn: Kinderen uit de knel, werkwijze BRAM,  Scheidingsatlas, triple P Family Transitions.  

Hulp voor scheiden met kinderen

Kinderen uit de knel

Kinderen uit de knel: Een complete aanpak gericht op ouders, de kinderen en het sociale netwerk. De therapeuten oordelen niet, maar steunen ouders, kinderen en hun netwerk. Zij kiezen geen partij en bieden vertrouwen. Ze bieden een groepstherapie voor ouders en hun kinderen die zijn verwikkeld in een complexe scheiding met veel conflicten. Doel is om weer een veilig opvoedingsklimaat te creëren zodat de kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.  

Deze methode is systeem gericht op het gezin en het sociale netwerk. Naast de oudergroep is er een kindergroep (4-18 jaar).  Binnen de groepen wordt gewerkt met een team van therapeuten. Onze therapeuten steunen ouders in het vinden van een nieuwe weg met minder spanningen en conflicten, binnen een veilige sfeer waarin ze iedereen willen horen en begrijpen. 

De gemeente waar het kind is ingeschreven, bepaalt of deelname vergoed wordt en via welke gecontracteerde aanbieder. U heeft altijd een verwijsbrief nodig. Een verwijzing, op naam van uw kind, is veelal mogelijk via de lokale kinder- en jeugdteams die per regio en gemeente kunnen verschillen.

BRAM

Werkwijze BRAM heeft als doel om de schade voor jeugdigen die bij een complexe scheiding betrokken zijn te beperken.  Bij BRAM werken justitie (Raad voor de Kinderbescherming) en sociaal werk (wijkteams) samen om ouders die voor de rechter komen te helpen met het maken van afspraken over de opvoeding en omgang voor  hun kinderen.  

BRAM is een kortdurende interventie vanuit een wijkteam voor ouders in conflictscheiding in justitieel kader bij een ’tegengesteld verzoek’. Rechters hebben de mogelijkheid om een zitting ‘aan te houden’. Zo geven zij ouders de kans om met inzet van reguliere hulpverlening in de vorm van BRAM hun geschil aan te pakken, tot goede afspraken voor en over de kinderen te komen en onderlinge communicatie te verbeteren. Na drie maanden komen ouders terug bij de kinderrechter en vindt de uitspraak pas plaats. 

ScheidingsATALAS

Scheidingsatlas: is een preventieve interventie voor gescheiden ouders en ondersteunt ouders in hun ouderschap na een scheiding. Deze interventie heeft als doel ouders te infomeren en in hun kracht te zetten.  

De training ScheidingsATLAS is ontwikkeld voor ouders die gescheiden zijn of gaan scheiden.  De interventie ScheidingsATLAS is beschikbaar is in twee varianten:  

Inhoud

De inhoud van beide varianten is dezelfde, alleen de vorm is anders. De ScheidingsATLAS groepsbijeenkomsten zijn interactief met het uitwisselen van tips of ervaringen, animaties, (video’s van) rollenspellen en begeleide oefeningen. De bijeenkomsten worden gegeven door een duo van twee gecertificeerde trainers. 

Tijdens de online training werk je als ouder op je eigen tempo aan het vergroten van kennis en vaardigheden die helpen om het ouderschap na de scheiding vorm te geven. Ouders krijgen in de training tips en informatie en bekijken korte filmpjes van experts en andere gescheiden ouders. Ook spelen acteurs enkele herkenbare scènes. Onderdelen van de training worden afgesloten met quizachtige vragen, met feedback op antwoorden. 

Belangrijke thema’s in ScheidingsATLAS zijn de invloed van de scheiding op je kind, samenwerken in het ouderschap, in gesprek blijven met de andere ouder, positief opvoeden en goed voor jezelf zorgen. 

Triple P Family Transitions

Triple P Family Transitions: Transitions biedt gescheiden ouders een goede basis. De cursus voor ouders bestaat uit 5 groepsbijeenkomsten, zo nodig gevolgd door de reguliere Triple P Oudercursus (kan zowel voor ouders met kinderen van 0 tot 12 jaar als voor ouders van tieners). De cursus ondersteunt ouders die moeilijkheden hebben met de overgang van een twee-oudergezin naar een één-oudergezin en leert ouders vaardigheden om met hun emoties om te gaan, zodat kinderen zo min mogelijk last hebben van de scheiding. In vijf sessies leren ouders vooral dat zij hun ex-partner niet kunnen veranderen, maar dat ze wel zichzelf kunnen veranderen. Ouders krijgen hele praktische handvatten om ervoor te zorgen dat de communicatie met de andere ouder zo goed mogelijk verloopt, in het belang van de kinderen. 

Omslag naar preventie

Er is gelukkig een omslag te zien van hulpverlening aan kinderen. Eerder was het gericht om kinderen die al in de knel gekomen ware door de slepende vechtscheiding van de ouders. Nu is het steeds meer  naar preventieve hulpverlening aan scheidende partners om te voorkomen dat de kinderen betrokken raken in de vechtscheiding van de ouders. Hierbij is met name aandacht nodig voor de transitie van ex-partnerschap naar ouderschap. De juiste mix tussen voorlichting en het oefenen van communicatievaardigheden. Dit draagt bij aan een betere communicatie in de overgang naar enkel de rol als ouders en een afname van de emotionele schade bij kinderen.  Goede hulp voor scheiden met kinderen!

Er zijn nog veel stappen te zetten, het begin is er! 

Nicole Klazen

Verbindendscheiden.nl

Lees hier alle blogs van Nicole

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − 1 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.