Menu

‘Ik vind papa veel liever dan jou’ interview met schrijfster en winactie

7 reacties
ik vind papa veel liever dan jou

Onze blogster Evelien schreef een aangrijpend scheidingsverhaal. André Rouvoet, voorzitter platform scheiden zonder schade en voormalig minister van Jeugd en Gezin, zegt over de roman: “Dit is een pijnlijk, schurend en confronterend boek over de moeiten tussen ouder en kind ná een scheiding. En juist daarom een waardevolle aanzet voor bezinning en gesprek. Aanbevolen!”

Mijn puberdochter verbood mij nog mee te gaan naar de oncoloog.

Ik vind papa veel liever dan jou is de debuutroman van Evelien Otto. ‘In mijn boek schets ik een extreme situatie. De hoofdpersoon, Iris, moet scheiden van haar kerel én haar doodzieke kind.’‘

‘Pijn na een scheiding is niet te voorkomen, maar laten we zorgen dat onze kinderen geen trauma’s overhouden aan onze keuzes. En wij ouders zelf ook niet.’ In de roman vertrekt hoofdpersoon Iris naar India, wanneer ze van haar dochter niet meer mee mag naar de oncoloog. Daar leert ze de wortels van haar veerkrachtige zelf kennen. Dit filmisch geschreven verhaal raakt, ontroert en bevat verborgen boodschappen. Evelien schreef een roman die je niet weg kunt leggen omdat het lijkt alsof Iris bij je aan de keukentafel zit.

Opdat geen gezin dit ooit nog meemaakt

Zij schreef deze roman opdat geen gezin dit ooit nog meemaakt.

De dochter van Evelien, vaderskindje pur sang, kreeg jaren na de scheiding kanker. Hoe Evelien moeder bleef, terwijl ze nauwelijks voor haar dochter mocht zorgen, heeft model gestaan voor de roman. ‘Ik zocht manieren om mijn afgewezen moedergevoel te plaatsen. Ik las en praatte, studeerde, wandelde en schreef. Zo hervond ik mijn veerkracht en vertaalde dit naar een schurend scheidingsverhaal.’

Ons interview met Evelien

Wat was voor jou de reden om te kiezen voor een romanvorm, i.p.v. het vertellen van je eigen verhaal?

Mijn roman valt in de categorie: fictie met een boodschap. Mijn stelling is: een roman is leerzamer dan een zelfhulpboek. De lessen komen tot je via het verhaal van een ander; genoeg nabijheid om de boodschap te zien, genoeg afstand om je veilig te voelen het thema in jezelf te (h)erkennen – en stiekem te weten welke stappen jij moet zetten.

Hoe hervind je jouw veerkracht in de jaren van opvoed,- en communicatiestress ná een (heftige) scheiding? In het verhaal van Iris lees je mogelijkheden.

De romanvorm gaf mij de vrijheid de boodschap optimaal vorm te geven, de lezer een betekenisvolle leeservaring te bezorgen.

Wil je iets zeggen over de raakvlakken tussen jouw eigen situatie en de roman?

De raakvlakken tussen Iris en mij liggen in de beleving van het moederschap en de groei die daaruit kan ontstaan. Ook ik voelde mij afgewezen. Ook ik ploeterde voor een plek in het leven van mijn dochter. Ook ik ging naar India, zat op een paars kussentje en leerde mijn lessen. De lessen die Iris in de roman overbrengt aan de lezer.

Benoem je wat er in de roman gebeurt als ouderverstoting?

De definitie van ouderverstoting is mijns inziens: De ‘zorgende’ ouder beïnvloedt het kind – bewust of onbewust – zo dat de band met de ‘niet-zorgende’ ouder wordt verbroken.

In de roman is er sprake van ouderverstoting. Robin wil haar moeder niet meer zien. Het verhaal laat je voelen in wat voor spagaat zij zich bevindt. Of de vader dit bewust of onbewust doet blijft in het midden. Ik wil graag geloven dat alle ouders die dit ‘doen’ handelen vanuit de overtuiging dat zij ‘het goede voor het kind’ doen. En dat er iemand is, in hun omgeving – de buurvrouw of onderwijzer, een neef of wie dan ook- die hen ervan bewust maakt dat dit niet goed is. Dat het stopt!

In Nederland zijn er zeker 7.000 kinderen, per jaar, die één van beide ouders niet zien als gevolg van een conflictueuze scheiding (rapport van de Kinderombudsman en wetenschappelijk onderzoek). We kennen de verhalen vooral van vaders. Vaders die door moeders worden weggehouden bij hun kinderen. Dat is in mijn roman heel bijzonder, de moeder is hier de dupe. Slechts 3% van de kinderen woont bij vader na een scheiding. Hoeveel er daarvan geen contact hebben met mama is onbekend. Iris maakt het mee.

Hoe denk je met deze roman te voorkomen dat andere gezinnen dit meemaken?

Wat zou dat mooi zijn zeg. Mijn ultieme wens: dat geen gezin dit ooit nog meemaakt. Dat gescheiden stellen dit lezen en zeggen: ‘Zo ver willen wij het NIET laten komen! Wij gaan het anders doen.’

Ik droom daar van.

Het extreme verhaal van Iris en Robin kan ouders bewust maken van hun eigen handelen. Ook kan het de omgeving – grootouders, buren, leraren – meer zicht geven op welke processen er kunnen spelen. Wie er ook ingrijpt; het kind mag geen trauma overhouden aan de scheiding. En de ouder ook niet.

Wordt het contact tussen moeder en dochter in de roman hersteld?

Ik zou zeggen: lees Ik vind papa veel liever dan jou.

Hoe gaat het nu met je dochter?

Met mijn dochter gaat het goed, dankjewel.

Hoe is de relatie met jouw kinderen op dit moment?

Ik heb een hele mooie relatie met mijn twee prachtige dochters en twee stoere stiefzoons. Ik ben trots op allemaal: studerende, werkende en groeiende jong volwassenen. We praten, lachen, dansen en drinken graag wijn. We verhuizen er hier en daar één en proberen nog wel eens wat ouderlijke raad te geven. We zijn het niet altijd eens en daarin mag ieder gezinslid zichzelf zijn. We gaan elk jaar met elkaar op vakantie. Ze zijn niet alle vier mijn kinderen maar het is wel mijn gezin.

Heb je tips voor mensen die nu verstoten worden?

Richt je op jezelf. Zorg voor jezelf. Zorg voor je lijf, je geest en je hart.

  • Wandel, yoga, boks… doe iets fysieks.
  • Schrijf, schilder, studeer, lees… geef je gedachten gezonde voeding, in plaats van met wrok gevulde ideeën. Je zult jezelf dankbaar zijn, op den duur. Als jij in staat bent om je gedachten te regisseren dan zal je gevoel volgen. En als je gevoel weer dankbaarheid kent, je weer met warmte over de situatie kunt praten en denken, dan gaat ergens een deur open.
  • Dan staat je hart open. Open om je kinderen het goede voorbeeld te geven. Het voorbeeld van de ouder die het leven aankan, die het soms moeilijk heeft en ook weer kan genieten – zelfs zonder contact met het kind.

Gun elkaar het leven, het leven gunt het jou.

Wat ga je doen na de publicatie?

Als de roman is gepubliceerd ga ik lezingen en workshops geven om gescheiden vrouwen, en mannen als ze dat willen, verder te inspireren met handvatten en mogelijkheden om te gaan met hun situatie. Maar daarover misschien later meer.

Verkrijgbaar

Na de boekpresentatie, 21 februari 2019, zal de roman verkrijgbaar zijn bij alle boekhandels en via de online kanalen, zoals Bol.com

WINACTIE

Evelien geeft 2 exemplaren van het boek weg. Laat onder deze blog een reactie achter en leg uit waarom juist jij deze roman graag wil lezen. De winnaars worden op 11 maart bekend gemaakt.

Ik vind papa veel liever dan jou

REACTIES

Isabel Crapels - 21 feb 2019

Ik zou dit boek graag willen lezen, het lijkt me enorm interessant en ik ben op dit moment aan het scheiden dus het is voor mij heel actueel.

Linda - 21 feb 2019

Dit boek zou ik graag willen lezen. Ook ik ben net een maand gescheiden en ik zit nu in een mediation traject voor de ouderschapsplan. Tevens ben ik ook bezig met het schrijven van mijn boek. Mijn levensloop en verhaal. Ik wil hiermee graag het licht laten schijnen op nog een andere situatie waar nog te weinig aandacht en erkenning wordt gegeven door de maatschappij en diverse organisaties. Dat ze overtuigd zijn dat ze handelen in het belang van de kinderen echter het tegenovergestelde bewerkstelligen. Wie weet kan dit boek mijn horizon, perspectief doen verbreden.

Lea - 22 feb 2019

Wauw! Wat fijn een boek dat inspirerend kan werken voor mensen die met elkaar knel zitten. Ik zou als werker met (v) echtscheidende ouders graag dit boek willen lezen en dan aan deze (v) echtscheidende ouders willen aanraden. Fijn dat je hierover geschreven hebt! Dankjewel.

tijgertje - 22 feb 2019

hoe vaak roep ik wel niet ik kan wel een boek over mijn leven schrijven. Heb in dezelfde situatie gezeten gelukkig was mijn kind niet ernstig ziek. Maar wel pas sinds 5 weken weer contact met hem sinds anderhalf jaar. ben nog bezig met mijn scheiding hopelijk komt er snel een eind aan. op alle mogelijke manieren probeer ik met afstand naar de situatie te kijken. dat lukt soms beter dan de andere keer. Maar waar je echt door kapot gaat is een kind die je niet ziet. Ik heb hem altijd laten weten dat hij welkom is dat ik van hem hou. Het is een lange adem en een balans zoeken voor jezelf om jezelf niet kwijt te raken. ik denk dat ik veel aan dit boek zou hebben. als afsluiten van deze vreselijke periode. dan ga ik proberen van mijn tweede helft van mijn leven een feestje te maken en jezelf nooit meer kwijt te raken.

Profielfoto van Femke B.

Femke B. - 24 feb 2019

Ik zou dit boek graag willen lezen en winnen. Zelf loop ik ook met plannen om een boek te schrijven en ik ben benieuwd naar hoe de schrijfster dit boek heeft vorm gegeven. Sowieso ben ik benieuwd naar haar indrukwekkende verhaal.

Ciska - 27 feb 2019

Hoewel ik niet gescheiden ben lijkt het me ontzettend interessant om te lezen. Ik houd van ‘echte’ verhalen over ‘echte’ mensen.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 11 mrt 2019

Beste Lea en Tijgertje, gefeliciteerd, het boek is voor jullie. Stuur ons even een mail met jullie adres, dan volgt het boek per post.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 3 = zevenentwintig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.