In onze gratis vragenrubriek is de volgende vraag gesteld:
De gezamenlijke koopwoning is op mijn naam gezet. De inboedel staat nog in mijn huis. In het convenant is afgesproken dat ik nog een bedrag van hem te goed heb, wat nog steeds niet is betaald en dat de inboedel naar tevredenheid is verdeeld en er hieromtrent verder niks is te vorderen.
In onderling overleg zouden we nog afspraken kunnen maken over de inboedelverdeling.
Omdat hij niet betaalt, wat is afgesproken in het convenant, mag ik hem dan weigeren een deel van de inboedel mee te nemen, totdat hij betaald heeft?
Mag ik hem de toegang tot mijn woning ontzeggen, ook al staan er nog spullen die van hem zijn?
Begrijp me niet verkeerd ik wil het heel graag netjes afhandelen en ik heb ook het liefste dat hij zijn spullen ophaalt, maar ik heb geen zin om juridische kosten te moeten maken om het bedrag te vorderen dat is afgesproken.
Het antwoord van Boeve Familierecht & Mediation
Vordering nakoming
Allereerst geldt dat de afspraken die in het echtscheidingsconvenant zijn gemaakt, gevolgd dienen te worden. Dit betekent dat uw ex-echtgenoot u het bedrag zoals vermeld in het convenant dient te betalen en indien hij dit nalaat, kunt u hiervoor rechtsmaatregelen treffen (juridisch gezien heet dit het vorderen van nakoming).
Welk deel van de inboedel
Ten aanzien van de inboedel heeft u in het convenant allebei verklaard dat deze reeds is verdeeld. Hoe deze verdeling precies dient te geschieden, blijkt (zoals ik het begrijp) niet duidelijk uit het convenant.
Net als bij de betaling het bedrag van uw ex-echtgenoot aan u, geldt ten aanzien van de inboedel eveneens dat als er nog spullen uitgewisseld moeten worden, u hier beiden aan dient mee te werken.
Het is echter lastiger voor uw ex-echtgenoot om hier nakoming van te vorderen, nu het echtscheidingsconvenant niet voorschrijft welke spullen aan wie worden toegedeeld.
Juridisch gezien kan uw ex-echtgenoot van u eisen dat u de spullen afgeeft, maar dan zal hij wel moeten bewijzen waaruit blijkt welk deel van de inboedel aan hem toekomt.
Toegang tot woning
Tot slot kan u uw ex-echtgenoot de toegang tot de woning ontzeggen. Uit uw e-mail maak ik op dat de woning inmiddels is verdeeld, toegedeeld is aan u en de eigendom momenteel ook volledig bij u ligt.
Dit betekent dat u de volledige zeggenschap heeft over wie er al dan niet toegang tot de woning krijgt. Dit kan anders zijn als u onderling afwijkende afspraken over het gebruik van de woning heeft gemaakt. Dit zal dan ook bewezen moeten worden.
Al met al dienen dus de afspraken te worden nagekomen. Hoe concreter en duidelijker de afspraken zijn gemaakt, hoe lastiger het is om hier niet aan mee te werken.
REAGEER OP DEZE BLOG