Menu

Is een ouderschapsplan opstellen nou echt zinvol?

ouderschapsplan

Is een ouderschapsplan opstellen nou echt zinvol?

De meeste mensen die gaan scheiden, hebben geen idee waar ze moeten beginnen. Als vanzelf schiet Google dan te hulp. Omdat de kinderen je alles zijn, begin je daar. Je wordt vervolgens overstelpt met websites die jou op het hart drukken toch vooral een ouderschapsplan op te stellen. Dat is immers wettelijk verplicht. Maar heeft het ook echt zin? 

Om kort te gaan: meestal wel

Als je gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt en je gaat scheiden, dan is een ouderschapsplan opstellen verplicht wanneer je minderjarige kinderen hebt. In de meeste gevallen is dat uitermate zinvol. Je spreekt immers af hoe je de zorg voor de kinderen gaat delen. Dat kun je maar beter goed vastleggen. Zo voorkom je gedoe in de toekomst. Hoe dat precies werkt, staat elders uitgebreid beschreven.

Ouderschapsplan maken niet altijd zinvol

Als ondernemer help ik natuurlijk het liefst zoveel mogelijk stellen bij het opstellen van hun ouderschapsplan. Toch zijn er situaties waarin dit eigenlijk weggegooid geld en verspilde moeite is. Hieronder beschrijf ik twee situaties waarin ik je aanraad je er met een jantje-van-leiden vanaf te maken. Ook geef ik aan hoe je dat dan vervolgens kunt doen.

1: geen ruzie en kinderen zijn bijna 18

Is jouw dochter (of zoon) al bijna 18? Dan is ze formeel dus minderjarig en is een ouderschapsplan verplicht. Maar de kans is groot dat zij toch wel haar eigen plan trekt. Ze bepaalt zelf wel wanneer ze bij wie is. Gaan jullie als ouders in alle redelijkheid met elkaar om? Dan ben je het, voor wat de kinderen betreft, waarschijnlijk over alles eens. Inclusief de verdeling van de kinderkosten. Waarom zou je dit dan voor die paar maanden die nog resteren gaan vastleggen in een officieel ouderschapsplan? Allemaal gedoe om niets.

2: wel ruzie en kinderen bijna 18

Deze situatie lijkt sprekend op voorbeeld 1. Maar er is één groot verschil: je aanstaande ex en jij zitten in een vechtscheiding. Vreselijk natuurlijk. Je zult al een hele kluif hebben aan het maken van afspraken over zaken die niets met de kinderen te maken hebben. Een beetje vechtscheiding sleept jaren voort. Om dan ook nog een ouderschapsplan op te stellen, kost veel extra stress, tijd en geld. En dat terwijl ze binnenkort 18 is. Vanaf dat moment is ze volwassen en heb je geen gezamenlijke plichten meer ten opzichte van je dochter, alleen nog als individuele ouder tot je kind. Daarom: maak de dingen niet moeilijker dan ze al zijn en laat het ouderschapsplan lekker zitten.

Maar ouderschapsplan is toch wettelijk verplicht?

Dit is natuurlijk geen pleidooi voor burgerlijke ongehoorzaamheid. Een wettelijke plicht is een wettelijke plicht en daar moet je gewoon aan voldoen. Dat betekent dat je sowieso een ouderschapsplan moet maken – ook wanneer één van beide situaties voor jou geldt. Maar je hebt grote vrijheid in hoeveel werk je ervan maakt. Het zal je daarom niet verbazen dat ik je vooral aanraad er zo min mogelijk werk in te stoppen en de mediator of advocaat er zoveel mogelijk buiten te houden.

Zo maak je je er met jantje-van-leiden af

Als je op goede voet staat met elkaar, is er een heel makkelijke manier om een ouderschapsplan te maken. Je googlet “ouderschapsplan voorbeeld word” en kiest klikt op het zoekresultaat dat er het meest eenvoudig uitziet. Vervolgens neem je niet meer dan 30 minuten om alles in te vullen. Je laat je aanstaande ex er snel doorheen lezen of je niet per ongeluk iets idioots over het hoofd hebt gezien en zet vervolgens allebei je krabbel. Klaar is Kees.

Vechtscheiding? Uitstel is afstel

Zoals gezegd: een beetje vechtscheiding sleept maar voort. Waar je als je op goede voet uit elkaar gaat binnen een maand of twee officieel gescheiden kunt zijn, kan een vechtscheiding jaren kosten. Toch is er dan een heel eenvoudige manier om aan je wettelijke plicht te voldoen: heb het gewoon niet over het ouderschapsplan. Want tegen de tijd dat je gescheiden bent, is ze toch al 18…

Guido Bakker, directeur van gecertificeerdemediators.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 × zeven =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.