Menu

Is familie helpend tijdens en na je scheiding?

4 reacties
is familie helpend tijdens en na de scheiding

Twee keer in korte tijd werd ik getriggerd door nieuws over of familie en vrienden helpend zijn tijdens en na je scheiding. 

Praktische hulp

In eerste instantie zou ik denken van wel. Daar heb je familie en vrienden toch voor? Om je te helpen en te ondersteunen in mindere tijden. Praktisch zijn ze vaak helpend. Ze zorgen voor tijdelijk onderdak, vragen je te eten, helpen sjouwen bij de verhuizing, passen eens een keer op je kinderen etc. Maar zijn ze sociaal emotioneel ook helpend?

Belgisch onderzoek

Tijdens het vijfde echtscheidingscongres in Arnhem op 23 september 2020 hoorde ik Belgisch onderzoekster Inge Pasteels zeggen: 

Familie speelt een belangrijke rol in het aanwakkeren of onderhouden van conflict tussen ex-partners.

Dat kan ik vanuit mijn praktijk bevestigen. Recent heb ik nog een vrouw als huiswerk meegegeven: je mag niet meer slecht spreken over je ex-man met je moeder. Dat wat je (negatieve) aandacht geeft groeit. Woorden van haar: “m’n moeder kan hem ook niet luchten of zien”. Gesprekken tussen moeder en dochter helpen deze dochter niet om neutraal met haar ex-man te communiceren. Andere klanten bevestigen dat hun sociale netwerk vooral meepraat over “die ex”.

Nederlandse zienswijze

De tweede keer dat ik getriggerd werd  was tijdens een webinar van het platform Scheiden zonder Schade, van André Rouvoet op 5 oktober 2020. Steven Pont (ontwikkelingspsycholoog) noemde daar als één van de ideeën om complexe scheidingen te voorkomen: iemand in het sociale netwerk van de gescheidene benoemen tot “de kritische”, “de spiegel” en de “niet-meeprater”. In de praktijk houdt dit in dat degene die gaat scheiden aan een goede vriend/zus/broer vraagt of die hem/haar bij de les wil houden. Die goede vriend mag niet meehuilen, mag de ouder een spiegel voorhouden als er dingen gebeuren die niet zo fijn zijn voor de kinderen en mag zeggen “is die ex nu echt zo’n klootzak/trut als jij beweert”? Dikke kans dat die goede vriend na verloop van tijd geen goede vriend meer is… 

Waar uit een Belgisch onderzoek blijkt dat familie niet helpend is, verzinnen ze in Nederland juist dat familie/vrienden conflicten zouden kunnen voorkomen tussen ex-partners.

Wat is wijsheid?

Wat wijsheid is weet ik niet.

Wel interessant om na te denken over de volgende 2 vragen:

  1. Zou jij het kunnen/willen? Die vriend zijn die de gescheidene bij de les houdt?
  2. Wie zou jij ervoor vragen? Heb jij iemand die dat goed zou kunnen in je sociale netwerk? En zou je er voor open staan, om steeds een spiegel voor te krijgen?

Zie je niets in dit Nederlandse idee of heb je niemand die geschikt is voor deze taak maar ben je wel bereid om kritisch naar jouw rol in de conflicten tussen jou en je ex-partner te kijken? Bel me dan voor een vrijblijvend gesprek. 

Carolien Roobol

Scheidingscoach bij www.succesvolscheidenrijnmond.nl

06-36054971

Lees ook de andere blogs van Carolien.

REACTIES

Fien - 27 okt 2020

Zie mijn laatste blog van sept hierover: https://nieuwestap.nl/wat-vindt-de-omgeving-van-de-scheiding/

    Carolien Roobol - 28 okt 2020

    Heb je blog gelezen Fien. Goed van je dat je je niet hebt laten meeslepen in de emoties van je ouders. Je hebt het enige goede gedaan. Groet, Carolien

Fien - 27 okt 2020

Zie mijn laatste blog van sept hierover: https://nieuwestap.nl/wat-vindt-de-omgeving-van-de-scheiding/

Josefien ruiter - 28 okt 2020

Het klopt helemaal. Mijn ex is n narcist en heeft de kinderen zover weten te krijgen dat zij mij alle 3 loslieten. Hij heeft n nieuwe relatie en dat gun ik hen. Ik hoop dat Marijke de nieuwe vrouw n goede liefde volle moeder en oma voor hun mag zijn daar bid ik elke dag voor. Ik ga mijn kinderen nooit dwingen tot contact met mij. Het is zwaar, maar ik kan niets anders op dit moment dan accepteren wat is. De huisarts en andere hulpverleners hebben mij wel verteld dat het onmenselijk is wat hij mij allemaal heeft aan gedaan. Het gemis van kinderen en kleinkinderen breekt mijn hart. Élke dag opnieuw moeten leven in eenzaamheid en verdriet is zo zwaar.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf − 4 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.