Menu

Is het egoïstisch om weg te gaan uit je relatie? Of juist moedig?

man loopt deur uit. Weggaan uit je relatie. Weggaan bij je partner

Heb je weleens gevoeld dat je vastzat in een relatie… dat weggaan uit je relatie geen optie was?
Niet omdat je daar gelukkig was,
maar omdat je het gevoel had dat je níét weg kon of mocht gaan?
Alsof jij degene bent die faalt als je de ander verlaat.
Alsof kiezen voor jezelf betekent dat je egoïstisch bent.

Blijven of weggaan uit je relatie?

En dus… blijf je.
Uit schuldgevoel.
Of uit angst.
Of omdat je denkt dat het niet anders kan.

Maar sta eens stil bij deze vragen:

  • Wat zegt deze situatie over jou?
  • Wat zou jij nodig hebben om trouw te blijven aan jezelf?

Schuldgevoel kan je geluk verstoren

In mijn werk als coach én als ervaringsdeskundige hoor ik deze verhalen vaak. Het schuldgevoel dat mensen ervan weerhoudt om keuzes te maken die in hun eigen belang zijn. Het idee dat zelfzorg gelijkstaat aan zelfzucht. Dat je pas een goed mens bent als je jezelf op de laatste plek zet.

Toch is schuldgevoel een van de krachtigste stoorzenders als het gaat om het ervaren van geluk. Het kan je klein houden, je zelfvertrouwen ondermijnen en je laten geloven dat je verantwoordelijk bent voor het welzijn van een ander.

En dan komt die ene, confronterende maar bevrijdende gedachte:

Jij bent niet verantwoordelijk voor iemands geluk als dat ten koste gaat van jezelf.

Moedig

Het weggaan bij je partner waarin je structureel wordt uitgeput, gemanipuleerd of waarin je jezelf niet meer herkent, is geen teken van falen. Het is een daad van moed en zelfrespect.

Verdriet is een normaal en gezond onderdeel van een scheiding of relatiebreuk. Het laat zien dat iets je geraakt heeft, dat het betekenis had. Dat mag er zijn…
Maar schuldgevoel? Dat komt voort uit overtuigingen die vaak al lang geleden zijn aangeleerd. En het is goed om jezelf af te vragen of die overtuigingen jou vandaag de dag nog dienen.

Herken de signalen

  • Je voelt je schuldig als je voor jezelf kiest.
  • Je hebt geleerd om jouw behoeften ondergeschikt te maken aan die van anderen.
  • Je blijft in een relatie omdat je bang bent anderen te kwetsen of teleur te stellen.
  • Je krijgt te maken met manipulatief gedrag zoals: “Zonder jou red ik het niet” of “Je bent egoïstisch als je weggaat” of zelfs nog erger “Ik maak je helemaal kapot als je bij me weggaat.”

Als deze signalen je bekend voorkomen, wees dan mild voor jezelf. Schuldgevoel is menselijk, maar het hoeft geen gids te zijn voor je keuzes. Juist het erkennen ervan is de eerste stap naar verandering.

In de Spiegel-Kompas Methode — die ik in mijn praktijk gebruik — onderzoeken we onder andere deze patronen. Waar ben je jezelf kwijtgeraakt? Welke overtuigingen heb jij meegenomen uit je opvoeding of eerdere relaties? En wat heb je nodig om je eigen richting weer te gaan volgen?

Want trouw blijven aan jezelf vraagt moed. Maar het is ook de weg naar vrijheid, rust en uiteindelijk — liefde. Voor jezelf. En voor een ander, op een manier die wérkt.

Lieve groet, 

José Rijnen, 

PauwR Coaching

Lees hier alle blogs van José

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes + = 15




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.