Als we het over een scheiding hebben wordt er eigenlijk altijd vlot gekeken naar alle ingrijpende gevolgen voor de levens van beide partners, hun eventuele kinderen en de familie of directe vriendenkring. In vrijwel de meeste gevallen worden deze bestempeld als negatief. 1 van de partners of beide partners is gedwongen het familiehuis te verlaten en moet genoegen nemen met een flatje 3 hoog achter. Of je verliest de helft van je vriendenkring en voelt je alleen na de scheiding. Al je vertrouwde zaken om je heen vallen weg, van de dagelijkse route naar je werk, tot aan de vaste zondagmiddag brunch bij je schoonouders. De kinderen zijn verdrietig en altijd hun favoriete speeltje kwijt omdat het natuurlijk telkens in het andere huis ligt dan waar ze op dat moment slapen. Kortom, kommer en kwel overal.
Inhoud blog
Alleen maar negatief?
Maar is het ook zo dat een scheiding per definitie altijd negatief uitpakt? Zijn er enkel vreselijke verhalen te vinden van mensen die een afschuwelijke tijd tegemoet gaan? Soms kan het zinvol zijn voor de verwerking van een scheiding om ook naar positieve gevolgen te kijken. Een scheiding betekent een actie, een actie wordt bewust gedaan en de bedoeling ervan is dat je er toch uiteindelijk beter van wordt. Stilstaan bij negatieve gevolgen is dan misschien wel algemeen geaccepteerd maar eigenlijk is het heel raar. Het ondernemen van een actie en het uitvoeren van een besluit moet niet alleen maar verdriet met zich meebrengen maar zou ook een verbetering van een situatie moeten opleveren.
Welke positieve gevolgen dan?
Voor mensen overgaan tot een scheiding mag je er van uit gaan dat er aardig wat denkwerk, gepraat en overleg aan vooraf gegaan is. Natuurlijk zijn er ook de stellen waarbij 1 van beide partijen los van de ander besluit het huwelijk niet langer te willen voortzetten maar dat is een geheel andere situatie.
Je doet een scheiding er niet even tussendoor in je lunchpauze. Er wordt veel overwogen en nagedacht. Is de situatie echt zo slecht dat dit middel noodzakelijk is of vinden we het eigenlijk wel acceptabel? Je gaat dingen tegen elkaar wegstrepen en dan blijkt vaak dat een scheiding ook hele mooie dingen kan opleveren.
Geen ruzie meer
Denk bijvoorbeeld eens aan die eeuwige ruzies die een stel kan hebben. Niet alleen enorm vermoeiend voor het echtpaar zelf maar uit onderzoek blijkt dat een steeds terugkerende echtelijke ruzie grote invloed heeft op opgroeiende kinderen en hun kijk op relaties. Zodra deze dagelijkse ruzies stoppen geeft dat rust. Mensen voelen zich minder vermoeid en ze krijgen weer wat energie. De strijd is gestreden, er zijn geen winnaars dus diezelfde ruzie hoeft niet langer gevoerd te worden. Niemand hoeft zich nog langer schrap te zetten voor uiteindelijk onnozele dingen zoals het verdelen van de huishoudelijke taken. Het is simpel, je woont zonder elkaar dus je doet ieder je eigen huishouden, makkelijk toch? Na een ruzie je vrolijke gezicht opzetten naar dat familie uitje dat je niet meer kunt afzeggen hoeft ook niet meer als de ruzie simpelweg niet meer plaatsvindt. De tijd die je daarmee uitspaart als je niet meer urenlang bezig bent met al die frustraties van een terugkerende ruzie die je telkens ziet aankomen!
Vriendenkring
Maar denk ook eens aan de goede kant van verliezen van een vriendenkring. Zeg eens eerlijk, ben je stiekem niet blij dat die huisvriend van je partner, die altijd direct ongevraagd de koelkast indook, gewoon kwijt bent? Die gaat mooi met de ander mee en je bent er van af. Eindelijk in de avond gewoon lekker op jezelf, zonder dat je met een grote zucht de troep van een ander in je huis moet opruimen. Of die vriendinnen die elke zaterdag avond weer zeuren dat je partner nu toch echt mee moet naar de die nieuwe club waarna je uren lang ligt te wachten of ze nuchter of straalbezopen thuiskomt. Mooi, weg met die dames die altijd op je neer keken omdat ze eigenlijk van mening waren dat je toch nooit goed genoeg was voor je partner.
Eigen plek
Je hebt weer een eigen plek waar je geen concessies hoeft te doen aan de smaak van een ander. Wilde jij altijd al een leuke rode bank maar was hij daar absoluut tegen? Gewoon kopen nu! Zij wilde zo nodig dicht bij haar werk wonen maar dat bleek een nogal duur postcode gebied te zijn waardoor jij genoegen moest nemen met een klein appartement. Nu kun je gewoon een paar kilometer verder op gaan wonen waar je weer heerlijk de ruimte hebt met een grote tuin waar je van geniet.
Kinderen
En de kinderen? Rust in huis. Ja je staat er alleen voor met ze en dat kan best zwaar zijn. Heel veel besluiten in het dagelijkse leven doe je nu alleen en het kunnen sparren of je je opvoedende rol wel goed aanpakt kan dan zwaar zijn. Maar eigenlijk is het ook wel weer prettig omdat lang niet alle stellen het altijd maar automatisch eens zijn met elkaar over de opvoeding. Voor de kinderen zelf is het ook al snel beter. Natuurlijk moeten ze wennen aan de nieuwe situatie maar is het voor hen zelf niet ook veel beter om te zien dat hun ouders weer ontspannen in plaats van dagelijks met op elkaar geklemde kaken in huis rondlopen? Een blije mama en een vrolijke papa is voor kinderen aanzienlijk beter en blij worden ze niet persé van in een beroerd huwelijk blijven zitten. De kinderen krijgen ook weer lucht en ontspanning. Geen geschreeuw meer in huis, geen slaande deuren, maar gewoon een ouder die rustig met ze naar de tv kijkt of een boekje leest.
Probeer het ook eens. Wees eerlijk naar jezelf en probeer een opsomming te maken van alle positieve kanten aan een scheiding. Het werkt echt en precies dat lijstje helpt je door die momenten van verdriet. En als je zelf niet uit je positieve lijstje komt vraag je gewoon hulp aan familie, vrienden of een professional.
Maya Koolmees-Zijp
LC LifeConsultant
Nellie Timmermans - 8 nov 2018
Geen ruzie meer....daar ben ik het niet helemaal mee eens. Vaak wordt er na de scheiding nog méér ruzie gemaakt dan voorheen! Vooral ook omdat men de achterliggende gedachten van elkaar niet kent. En vaak komen de gevolgen van die ruzie NU meer bij de kinderen terecht. Alleen je kunt je wel beter dan voorheen misschien aan de ruzies onttrekken. Natuurlijk zijn er voordelen als je gaat scheiden. En die mag je gerust meewegen, als je de beslissing neemt. De huis-tuin-keuken ruzies, ja die nemen af. Maar de echte grote ruzies niet!
Petra Born - 8 nov 2018
Echtscheiding kwam na hartstilstand en reanimatie. Waarschijnlijk heeft mijn ex Nah.. In ieder geval werd hij agressief door wijziging medicatie. Ik heb aangifte gedaan. Het heeft 3 jaar de tijd nodig om weer normaal met mijn kinderen om te gaan ik heb 6 jaar nodig voor alle administratie. Echtscheiding lost niets op. Ik snap het als mensen toch bij elkaar blijven.. Dan hebben ze deze ellende niet.
Chris - 8 nov 2018
Wat mij erg tegenvalt na een scheiding met schoolgaande kinderen is dat je nauwelijks nog buiten de zomervakantie wat verder op vakantie kunt omdat je gebonden bent aan de schoolvakanties en daarvan nu maar de helft hebt, dat is buiten de zomervakantie te kort om echt even een leuke verre vakantie van minstens 1 week te hebben.
Marise - 8 nov 2018
En als er geen ruzies waren? Je erachter komt je partner je bedroog en diezelfde partner na de ontdekking binnen twee weken besluit te willen scheiden. Als er geen poging wordt gegaan te kijken of er iets te redden valt? En je vervolgens geconfronteerd wordt met het feit je je kinderen ongevraagd minder ziet, hoge kosten voor blijven wonen in de woning, je gezin uit elkaar valt, er verdriet is en je je eenzaam voelt...wat is er dan zo positief dat dat op kan wegen tegen al die negatieve effecten?
Mariska - 8 nov 2018
Niets Marise, Ik kan alleen maar zeggen dat tijd het enige is. Ik wens je heel veel sterkte en weet uit eigen ervaring wat je doormaakt. Lieve groet Mariska
Marise - 9 nov 2018
Mariska, Dank voor je reactie. Ja het is gek dit volgens mij veel voorkomt, maar een soort taboe omheen hangt. Ik hoop jij uiteindelijk je draai een beetje hebt gevonden. Het verlies om het ‘gezinsleven’ zal mi blijven. Sterkte en lieve groet terug!
Janneke - 24 nov 2018
Even een reactie op het bericht van Marise. Mijn man is totaal onverwacht na een jarenlang huwelijk binnen 3 weken het huis uitgegaan. Hij wilde een nieuw leven. Er waren geen ruzies en we hebben 3 prachtige (grote) kinderen. Zij gaan er beter mee om dan ik en kunnen hun vader zien wanneer ze dat willen. Als ze straks het huis uit gaan, blijf ik alleen, terwijl hij zich vermaakt met vriendin nr. 2. Als het huwelijk al niet goed liep, dan kan een scheiding ook een opluchting betekenen, maar dit doet zo'n pijn.