Menu

kinderalimentatie en de draagkracht van de betaler

10 reacties
kinderalimentatie

De Vraag over kinderalimentatie:

Ik ben al heel lang samen met mijn man, die twee kinderen uit een vorig huwelijk heeft, waar hij onderhoudsplichtig voor  is. Mijn man heeft altijd keurig alimentatie betaalt, echter zijn dochter is nu voltijds bij haar moeder gaan wonen en wij hebben twee kinderen gekregen. Zij wil nu de alimentatie laten herberekenen omdat ze vindt dat ze recht heeft op meer. Ook wil zij dat mijn salaris meegerekend wordt omdat mijn man zijn draagkracht niet toereikend lijkt met 4 kinderen om aan de behoefte van dochter te voldoen. Zoon is meerderjarig en woont niet meer thuis. Wordt mijn salaris nu daadwerkelijk meegenomen?

Het Antwoord

Algemene wetgeving:

Het inkomen van de vrouw die de vraag heeft gesteld is niet van invloed op de draagkracht van de man, maar wel van invloed op zijn aandeel in de zorg van hun gezamenlijke kinderen, en daarmede mogelijk van invloed op de kinderalimentatie.

De draagkrachtruimte

Alle inkomsten minus de hoogste benodigde lasten, welke op basis van  vaste normbedragen worden bepaald.

Daarnaast kunnen partijen overeenkomen om bijvoorbeeld  een bijdrage voor een (studerend) kind van 21 jaar of ouder bij de berekening van de draagkrachtruimte op te nemen.

De draagkracht

De draagkracht van de vader wordt bepaald door 70 % van zijn draagkrachtruimte te nemen, vervolgens worden hier zijn zorgkosten voor alle kinderen op in mindering gebracht.

Het saldo is de maximale draagkracht, welke gelijkelijk onder alle kinderen wordt verdeeld.

Zijn de kosten (aandeel vader) voor één of meer kinderen lager dan de maximale draagkracht dan kan met het overschot de maximale draagkracht voor de andere kinderen worden verhoogd

Voorbeelden aansluitend op de vraag:

Voorbeelden over de mogelijke invloed van het salaris van de echtgenote van de alimentatieplichtige, waarbij we deze echtgenote Eva noemen.

De moeder van dochter die nu voltijds bij haar woont noemen we Marijke.

De zoon die meerderjarig is laten we buiten beschouwing.

Benodigde kinderalimentatie

Bij de berekening van de benodigde kinderalimentatie voor Marijke speelt het inkomen van Eva geen rol.

Stel dat de behoefte berekend wordt op 300 euro per maand.

Vervolgens wordt de draagkrachtruimte van de vader berekend, ook hierbij speelt  het inkomen van Eva nog geen rol.

Voorbeeld I, salaris Eva heeft geen invloed

Stel dat de draagkrachtruimte van de vader uitkomt op 1.500 euro totaal, en indien de vader onderhoudsplichtig is naar drie kinderen, betekent dit 500 euro per kind.

De man kan dan de benodigde 300 euro aan Marijke betalen, het inkomen van Eva is dan niet van belang.

Voorbeeld II, salaris Eva heeft wellicht invloed

Stel dat de draagkrachtruimte van de vader uitkomt op 750 euro totaal, en indien de vader onderhoudsplichtig is naar drie kinderen, betekent dit 250 euro per kind.

Dan zijn er twee mogelijkheden;

Voorbeeld IIA, salaris Eva heeft geen invloed

De man kan de benodigde 300 euro niet aan Marijke betalen, indien het inkomen van Eva zodanig is dat (op basis van een berekening) de man mimimaal 250 euro per kind dient bij te dragen in de kosten van de kinderen met Eva als moeder.

Voorbeeld IIB, salaris Eva heeft wel invloed

De man kan de benodigde 300 euro wel aan Marijke betalen,  indien het inkomen van Eva zodanig is dat (op basis van een berekening) de man per kind minder dan 200 euro behoeft bij te dragen in de kosten van de kinderen met Eva als moeder.

 

 

 

REACTIES

Groningen - 31 jul 2017

Beste, Mijn man en ik gaan uit elkaar. We hebben samen 2 kinderen en hij heeft ook 3 kinderen uit een vorige relatie. In hoeverre en op welke manier moeten we rekening houden met de kinderen uit de 1e relatie bij het bepalen van de kinderalimentatie.?

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 2 aug 2017

De reactie van de Alimentatiespecialist: De kosten van uw kinderen zijn gerelateerd aan het welvaartsniveau tijdens de samenwoning. De niet verzorgende ouder dient aan de verzorgende ouder een bijdrage te betalen in deze kosten van de kinderen. De benodigde bijdrage door de verzorgende ouder wordt berekend door de kosten van de kinderen te verdelen op basis van ieders draagkracht. Echter, de alimentatieplichtige behoeft nooit meer te betalen dan zijn/haar maximale draagkracht toelaat. De totale draagkracht van de vader dient verdeeld te worden over alle kinderen, Hierdoor kan de te betalen kinderalimentatie dus lager uitvallen dan de eerder berekende behoefte, indien de maximale draagkracht voor de betreffende kinderen lager is dan deze behoefte.

Anouska Hagens - 14 feb 2018

Beste, Als ik wil gaan trouwen met mijn vriend, die alimentatie betaald voor zijn zoon die bij zijn moeder woont, kan zijn ex dan meer alimentatie eisen? Of is mijn salaris niet van invloed?

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 19 feb 2018

Beste Anouska, jouw inkomen is niet van invloed op de draagkracht van je man, maar wel van invloed op zijn aandeel in de zorg, en daarmede mogelijk van invloed op de kinderalimentatie.

Calibrero1 - 3 apr 2019

Beste, Mijn man is in 2012 officieel gescheiden en sinds die tijd hebben zij een co-ouderchap over hun 3 kinderen. Nu zijn we in een situatie gekomen dat het beter is dat de drie kinderen bij hun moeder blijven wonen. Wij zijn getrouwd, de ex voert ook sinds 2012 een duurzaam huishouden met dezelfde persoon. Wordt het inkomen van de partners in deze meegenomen? Zij verdienen beduidend meer met zijn tweeen, wij zitten momenteel helaas vanwege gezondheid en ontslag beiden in de WW.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 4 apr 2019

    Pas als de ex en haar partner getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben aangegaan, wordt de nieuwe partner onderhoudsplichtig naar de kinderen. Maar het feit dat zij samenwonen kan wel effect hebben op de draagkracht van de ex. Dus op basis van de veranderde omstandigheden zou een nieuwe berekening kunnen worden gemaakt.

Calibrero1 - 3 apr 2019

Maakt het uit of de partner getrouwd is of langdurig samenwoont?

Mvr. van Dijk. - 17 sep 2019

ik heb een vraag: ik ben 19 juli jl. getrouwd en toen samen gaan wonen, mijn man heeft uit een vorige relatie 1 zoontje daar betaald hij nu €385 dit is voor het huwelijk vast gelegd door een mediator. Ik heb een weduwe pensioen en 4 minderjarige kinderen. We wonen nu in een huis wat het dubbele is van wat hij aan huur betaald toen de alimentatie vast is gesteld. Tevens moet hij 2 x in de maand 170 km rijden om zijn zoon naar huis te brengen. Is het handig om de alimentatie te laten berekenen zodat deze om laag gaat of gaat het dan juist omhoog?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 17 sep 2019

    Beste mevr. van Dijk, zo te zien is je man stiefvader geworden van jouw kinderen. Hij is hiermee onderhoudsplichtig geworden voor hen. Dit kan gevolgen hebben voor zijn draagkracht. Het is dus zeker de moeite waard om een herberekening te laten maken.

Anoniempje - 25 sep 2019

Hallo, Ik heb een vraagje, mijn vriend en ik wonen al 4 jaar samen. Ik ontvang kinderalimentatie voor 2 kinderen van 16 en 19 jaar. De kinderalimentatie is vastgesteld door de rechter toen wij al samen woonden zonder contract. Door een verhuizing verviel het co- ouderschap. Situatie is als volgt: Voorheen had ik met mijn ex-man co-ouderschap, dit is komen te vervallen toen ik ging samenwonen en de kinderen bij mij en mijn vriend kwamen wonen. Zij gaan gemiddeld 2 weekenden naar hun vader en 50/50 in de vakanties. Toen ik samenwoonde heb ik via een rechter kinderalimentatie af moeten dwingen omdat mijn ex niets meer wilde betalen. Deze kinderalimentatie is dus vastgesteld door de rechter. Salaris van mijn huidige partner is niet meegerekend destijds. Mijn ex man betaald al jaren niet de jaarlijkse indexverhoging van de kinderalimentatie , ook betaald hij niet mee aan de schoolkosten van de kinderen terwijl dit wel in het ouderschapsplan staat. Daarin staat letterlijk “ als de kinderkostenrekening komt te vervallen wordt kinderalimentatie vastgesteld.” En verderop in het ouderschapsplan staat. “ Kosten die buiten de kinderalimentatie vallen zijn oa Schoolkosten van middelbaar en vervolgopleidingen en nog wat meer zaken. Ik heb regelmatig gevraagd aan mijn ex man of hij deze kosten wil mee betalen naast de kinderalimentatie omdat hij dit verplicht is. Hij geeft geen enkel gehoor hieraan. Nu willen mijn vriend en ik of een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap aangaan. 1) Wat zijn de consequenties van samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap ten opzichte van de kinderalimentatie in onze situatie ? 2) Zijn wij verplicht dit te melden aan mijn ex- man dat wij dit van plan zijn? Aangezien mijn ex-man al jaren niet meebetaald aan alle andere kosten die buiten de kinderalimentatie vallen! Mijn vriend betaald indirect daardoor sowieso al mee aan het onderhoudt van mijn kinderen. 3) Wat zijn de consequenties van het niet melden aan mijn ex- man. Doordat mijn ex-man al jaren te weinig betaald, voel ik er weinig voor om dit te melden waardoor hij nog minder gaat betalen als het salaris van mijn vriend meegerekend gaat worden terwijl mijn vriend indirect al jaren meebetaald. 4) Als er een nieuwe alimentatie berekening moet worden aangevraagd, is dit dan de verantwoording van mijn ex-man?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie − 1 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.