Menu

Kinderalimentatie wanneer dochter (18) weigert te werken

dochter weigert te werken. Kinderalimentatie. Lui meisje

Dochter weigert te werken

Ik heb een vraag mbt kinderalimentatie .

Mijn dochter is 18 jaar, heb al bijna 7 jaar geen contact met haar.

Nu heb ik vernomen dat ze klaar is met haar opleiding en een maand heeft gewerkt.
Heb haar gemaild en mijn bevindingen doorgegeven en aangegeven dat het redelijk is dat de alimentatie wordt bijgesteld als ze klaar is met haar opleiding. Dan kan ze gaan werken/ bijstandsuitkering aanvragen.

Ze geeft aan niet te willen werken en de gehele dag thuis te  zitten.

Moet ik nog betalen?

Mijn vraag is: ze kiest er bewust voor om niet te gaan werken terwijl ze klaar is met haar studie. Is het doorbetalen van de alimentatie dan nog wel nodig?

Het antwoord

De situatie die je schetst roept vragen op over de alimentatieplicht voor een kind van 18 jaar en ouder. Hier zijn de belangrijkste punten die relevant zijn voor jouw situatie:

1. Alimentatieplicht na 18 jaar

  • Tot 21 jaar blijft er een onderhoudsplicht bestaan, maar deze is bedoeld om bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud en studie.
  • Als je dochter klaar is met haar opleiding en geen verdere studie volgt, kan haar behoefte aan financiële ondersteuning ter discussie komen te staan.

2. Eigen verantwoordelijkheid van je dochter

  • Een kind van 18 jaar of ouder wordt geacht inspanningen te leveren om in zijn of haar eigen levensonderhoud te voorzien. Bijvoorbeeld door te werken of een uitkering aan te vragen als werk niet direct beschikbaar is.
  • Het feit dat ze bewust kiest om niet te werken kan worden aangevoerd als reden om de alimentatie stop te zetten of te verlagen.

3. Wat kun je doen?

  1. Overleg met je dochter – Blijf proberen te overleggen of ze bereid is om werk te zoeken of verdere stappen te nemen om financieel zelfstandig te worden.
  2. Herberekening aanvragen – Als overleg niet werkt, kun je bij de rechtbank een verzoek indienen voor een herziening of stopzetting van de alimentatieplicht.
  3. Bewijs verzamelen – Verzamel bewijs dat je dochter klaar is met haar opleiding, dat ze geen werk zoekt en niet studeert. Dit kan ondersteunend zijn bij je verzoek.

4. Kans op stopzetting of verlaging

De rechter zal bij zo’n verzoek beoordelen:

  • Of jouw dochter nog steeds financieel afhankelijk is.
  • Of ze redelijkerwijs in staat is om in haar eigen levensonderhoud te voorzien.
  • Of er sprake is van een wijziging in omstandigheden die een aanpassing van de alimentatie rechtvaardigt.

Als jouw dochter bewust werk weigert, kan de rechter besluiten dat er geen recht meer is op alimentatie of dat deze moet worden verlaagd.

Conclusie

Je kunt in deze situatie een verzoek indienen voor stopzetting of verlaging van de alimentatie indienen. Dit op basis van haar keuze om niet te werken na afronding van haar opleiding. Het is aan te raden om juridisch advies in te winnen bij een advocaat of mediator. Hij/Zij kan je helpen met het indienen van dit verzoek bij de rechtbank.

Om in te schatten of het inschakelen van een advocaat het geld waard is, kun je contact opnemen met onze juridische medewerkers. Zij zetten samen met jou alle veranderingen op een rijtje en kunnen goed inschatten of het zinvol is om actie te ondernemen of niet. Je kunt ons bereiken op 088-6002803 of laat een bericht achter op ons contactformulier, dan bellen wij je zo snel mogelijk even terug.  

Alimentatiewijzer.nl

Lees ook de andere blogs van Alimentatiewijzer.nl.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − twee =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.