Menu

Loslaten tijdens de zomervakantie

loslaten kinderen tijdens vakantie

De vakantieperiode kan voor gescheiden ouders een zeer heftige periode zijn. Over het algemeen is iedereen het er over eens dat kinderen vaak de dupe zijn van een scheiding. Dat klopt, maar laten we het verdriet van de gescheiden ouders zeker niet vergeten…

Allemaal uitdagingen

Tijdens de zomervakantie is het altijd weer een uitdaging om de zes weken vrij goed te verdelen tussen je ex-partner en jezelf. Je kunt je vooraf al behoorlijk druk maken over diverse uiteenlopende zaken. Hoe kun je de overdracht van de kinderen zo rustig mogelijk laten verlopen? Waar gaat je ex-partner heen met de kinderen? Worden de kinderen niet al teveel verwend? Mag je kind tussendoor wel naar de thuisblijf-ouder bellen? Krijg je überhaupt wel het vakantieadres van je ex-partner? En ga zo nog maar even door…. Voordat de vakantie begonnen is, is de kans op een maagzweer al uitermate groot!

Loslaten, een zware dobber

Voor de ouder die thuisblijft, is het vaak enorm spannend om de kinderen enkele weken bij de ex-partner achter te laten. Als kinderen voor een langere tijd weg zijn, ontstaat er voor veel ouders een enorme leegte… Piekeren en zorgen maken over de kinderen, liggen dan al snel op de loer. Zeker wanneer er sprake is geweest van veel verdriet en een moeizame scheiding, is het loslaten van je kind tijdens vakanties echt een zware dobber!

Gevoelens van boosheid en jaloezie

Natuurlijk gun je je kinderen een fijne vakantie, maar je eigen gevoelens van boosheid en jaloezie liggen stiekem toch op de loer. De thuisblijf-ouder kan zich dan af en toe ook flink benadeeld voelen. En dat is heel begrijpelijk! Je kinderen en je ex-partner hebben het gezellig samen, terwijl jij thuis op de bank zit te wachten totdat ze weer thuis zijn. Je wilt graag iedere dag even horen hoe het met ze gaat, maar de vakantiegangers hebben het vaak veel te druk… zodat het beloofde telefoontje totaal vergeten wordt! Tja, dan kan de zomerzon nog zo fijn schijnen, de thuisblijf-ouder ervaart deze weken als ‘ontzettend slecht weer’. Inclusief regen, hagel, donder en bliksem!

Gouden tip

Een gouden tip is dan ook, om tijdens de vakantieperiode (zo goed als mogelijk) toch een beetje begrip voor… en geduld met… je ex-partner te hebben. Vooral als de echtscheiding nog vers is, moet je als eenouder-gezin opnieuw leren om te genieten van de vakantietijd. Het duurt soms gewoon even voordat er een nieuw evenwicht gevonden is. Gun jezelf die tijd!

Vergeet daarom niet, aandacht te besteden aan dat wat er allemal wèl goed gaat. Waar je als ouder (soms met pijn en moeite) ineens toch in staat bent om over je eigen verdriet heen te stappen en het belang van de kinderen voorop kunt zetten.

Het belangrijkste kenmerk van deze ‘ex-gezinnen’ is dat deze ouders hun kinderen de andere ouder gunnen, met alle mooie en minder mooie eigenschappen. En het is inmiddels al ruimschoots bewezen… in dergelijke situaties gedijen de kinder het best!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier + = 12
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.