Menu

Zo kindvriendelijk mogelijk scheiden

kindvriendelijk scheiden

Zo kindvriendelijk mogelijk scheiden

Bij een scheiding waar kinderen bij betrokken zijn, moet je als volwassenen proberen dit in de best mogelijke banen te leiden. Zij hebben immers niet om de scheiding gevraagd, maar zullen er wel door getroffen worden. 

Als ouders ben je verplicht bepaalde afspraken te maken die te maken hebben met de verzorging en opvoeding van de kinderen. Dit leg je vast in het ouderschapsplan. Alleen is dat niet iets dat je ‘even’ doet. Dit is een traject waar je heel goed over na moet denken voor je bepaalde beslissingen (samen) neemt. 

eenzijdige echtscheiding

Samen afspraken maken

Als ouders ben je verplicht verschillende afspraken over de minderjarige kinderen vast te leggen in het ouderschapsplan. Op deze manier kan er nooit discussie ontstaan over de opvoeding en verzorging van de kinderen. Belangrijk bij het maken van de afspraken is dat je samen alle beslissingen neemt en goed overlegt. Met het belangrijkste: het belang van de kinderen voor op stellen. Dit ouderschapsplan is een verplicht onderdeel van het echtscheidingsconvenant dat wordt ingediend met het verzoek tot echtscheiding bij de rechter. Een ouderschapsplan moet je trouwens ook maken als je uit elkaar gaat en je hebt een geregistreerd partnerschap of je woont samen met gezamenlijk gezag.

Onderdelen van een ouderschapsplan

Een ouderschapsplan bestaat uit behoorlijk veel onderdelen. Zo komt er bijvoorbeeld in hoe het ouderlijk gezag is verdeeld, wat de woon- en verblijfplaats is van de kinderen, hoe de kinderen contact onderhouden met jullie als ouders. Een ander belangrijk deel is het financiële gedeelte. Je bent verplicht kinderalimentatie te betalen tot ze 21 jaar oud zijn. Je maakt verder afspraken over kosten als de schoolreisjes, kinderfeestjes en sport, enzovoort. Maar ook over dingen als vakanties, feestdagen, bedtijden en zakgeld. Je kunt er ook in vastleggen hoe jullie bijvoorbeeld om wensen te gaan met het maken van uitzonderingen op de omgangsregeling. Bijvoorbeeld als het niet jouw dag is om de kinderen te hebben op je verjaardag, maken jullie dan een uitzondering? En hoe vier je de verjaardagen van de kinderen zelf? Een ouderschapsplan hoeft overig niet voor altijd zo te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ieder jaar het plan nog eens bekijken en zaken aanpassen als jullie dat allebei nodig vinden.

Samen scheiden met de juiste hulp

Scheiden met (jonge) kinderen maakt een scheiding toch een stuk ingewikkelder dan wanneer je geen kinderen hebt of als je al volwassen zijn. De juiste hulp bij je scheiding is dan wel zo prettig. Bij Judex bieden ze die. Daar hebben ze verschillende scheidingspakketten waar je uit kunt kiezen. Je kiest het pakket met hulp die bij jullie past. Het grote voordeel van deze speciale ‘Scheiden en kinderen’ pakketten is, dat de scheidingsspecialist die als mediator werkt, ook nog eens kindercoach is. Naast praktische tips, ondersteuning op het juridische vlak, controle en begeleiding bij het rechtbanktraject, kan je zoveel ondersteuning krijgen als je nodig hebt voor het gedeelte wat over de kinderen gaat. Deze ondersteuning is ook achteraf mogelijk. 

Verwerking van de scheiding

Een scheiding met jonge kinderen is erg heftig. Als ouders moet je een beetje extra op de kinderen letten en goed kijken hoe ze met de scheiding omgaan en deze verwerken. Je kunt ze daarbij begeleiden en helpen. Het belangrijkste is dat de kinderen weten dat je er altijd voor ze bent en dat ze altijd naar je toe kunnen komen om te praten. Als je denkt dat je kinderen meer hulp nodig hebben bij het verwerken van de scheiding, kan je altijd een mediator/ kindercoach om advies vragen. 

 Wil je meer weten over de speciale pakketten van Judex ‘Scheiden en Kinderen’, neem dan een kijkje op de website. Daar vind je meer informatie en kan je direct contact opnemen. 



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + twee =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.