Menu

Kyra, kind van gescheiden ouders blogt, All I want for christmas is…

1 reactie
kind van gescheiden ouder s met kerst

All I want for christmas is… gewoon even helemaal niks!

Niet iedereen ervaart de feestdagen als feest. Als kind van gescheiden ouders kan kerst voelen als een record “binnen-twee-dagen-op-zoveel-mogelijk-plekken-tegelijk-zijn”. Jarenlang heb ik geprobeerd dit record te verbreken, maar inmiddels ben ik gestopt met strijden.

Je voelt je verantwoordelijk voor je ouders geluk

Ieder jaar had ik vier families waar ik bij moest zijn. Ik zou het liefst zeggen “waar ik bij wilde zijn”, maar door de race tegen de klok voelde het niet altijd zo. Ook Oud en Nieuw was vroeger echt een dingetje. Dat is immers maar één dag en dan moest je écht een keuze tussen je ouders maken. En daarmee was de andere ouder automatisch alleen. Je voelt je zo verantwoordelijk voor je vaders of moeders geluk en dat ze fijne feestdagen hebben.

En dat wil nog wel eens ten koste gaan van jezelf. De dagen na kerst was ik altijd uitgeput. Tijdens kerst zat ik uren in de auto, de hele dag op en neer naar verschillende families en eenmaal daar, wilde ik de allerbeste versie van mezelf zijn. En wat dacht je van de eerste paar keer kerst met de nieuwe partner(s). Voor veel kinderen is kerst ook weer een besefmomentje van hoe de gezinnen uit elkaar zijn gevallen.

Tot op de dag van vandaag neem ik ieder jaar , al rond oktober, de taak op mij om in alle groepschats te regelen welke familie welke dag kan, zodat ik bij allebei kan zijn.

Ook voordelen aan kerst met gescheiden ouders

Maar laten we even eerlijk zijn, er zitten ook voordelen aan kerst met gescheiden ouders. Ten eerste, je kan het voelen als een druk dat je overal bij moet zijn. Maar je kan het ook zien als “jouw familie ziet jou graag en heeft jou er heel graag bij”.

Ten tweede, twee volledige dagen feest. En niet geheel onbelangrijk: twee dagen cadeaus! En als je een beetje op jezelf let, je minder verantwoordelijk voelt en eerlijk bent over wat je kan en wil, blijft er veel meer ruimte over voor genieten. Dus lieve ouders, gun jouw kind ook een beetje vrijheid, ruimte en rust rondom kerst. Verwacht niet het onmogelijke…

Dit jaar even niet

Zoals ik al zei is het inmiddels gelukkig anders. Dit jaar bijvoorbeeld wil ik vooral gaan genieten en daarom trek ik mijn eigen plan. Nu is die keuze ook wat makkelijker gezien mijn leeftijd. Als jong kind wordt er toch sneller van je verwacht dat je overal gewoon bij bent.

Verder heb ik tegen de helft van de families gezegd, dit jaar gewoon even niet. Ik wil een rustige kerst. En dat is gelukt. Ik heb er zin in! Iedereen alvast een hele fijne kerst en een heel gelukkig nieuw jaar!

De ouders van Kyra (24 jaar) gingen uit elkaar toen zij 11 jaar oud was. Ondanks dat het niet voldeed aan de eisen van een “vechtscheiding”, heeft de scheiding veel impact gehad op haar. Inmiddels kan ze haar ervaringen goed inzetten als buddy bij Villa Pinedo en als ervaringsdeskundige in het Platform Scheiden zonder Schade.

REACTIES

nikkie - 8 jan 2020

Hoi Kyra wat goed dat je je eigen plan getrokken hebt met kerst en je grens hebt aangegeven. Hopelijk helpt jou verhaal inzicht te geven bij ouders hoe kinderen eea na de scheiding beleven. En wat mooi dat je je inzet als buddy bij Vila Pinedo.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ een = 8
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.