Menu

Loslaten kan je leren!

Loslaten kan je leren

De herfst laat zich volop zien. Prachtige kleuren en duizenden bladeren die loslaten en neerdwarrelen. Ik houd heel erg van dit seizoen.

Maar loslaten is niet altijd MIJN sterkste kant

Hoe is dat bij jullie?

Regelmatig hoor ik in scheidingssituaties dat er door familieleden, vrienden, kennissen of door de klant zelf gezegd wordt ‘laat die ander toch los na al die ellende die er is geweest!’ Of ‘vergeet die ander toch, je hebt nu toch een geweldige nieuwe partner!’ Maar gaat dat zo makkelijk?

Je blijft altijd ouder!

Als je besloten hebt om uit elkaar te gaan besluit je om jullie liefdesrelatie los te laten of in ieder geval één van de twee doet dat.

Loslaten kan gepaard met veel weerstand, boosheid, angst en verdriet maar ook opluchting, ruimte,  vrede en kracht, innerlijk kracht.

Om echt  te kunnen loslaten wordt er van je gevraagd dat je je eerst verbindt met al het verlies en de emoties die er zijn. Oftewel bewust wordt en toelaat van wat er is, voelen wat er te voelen valt en daarbij compassie voor jezelf houden. Pas als je dit proces doorleefd hebt en de scheiding aanvaard hebt kun je de liefdesrelatie loslaten en heb je een gezonde basis gecreëerd voor een ouder relatie. En ouder blijf je altijd!

Ja leuk maar hoe dan?

Voorkomen van stress en conflicten. Als scheidingscoach merk ik dat dit proces, deze fase, vaak wordt overgeslagen en er veel aandacht is voor praktische (bv huis), financiële en juridische zaken. En logisch die zijn ook heel belangrijk. Maar merk ook dat er veel  stress en conflicten voorkomen kunnen worden als er gerouwd is en emoties geneutraliseerd zijn.

Het verwerkingsproces van een scheiding noemt men in de psychologie een rouwproces en is qua verwerkingsfasen vergelijkbaar met het rouwproces van een dierbare overledene. Dit is een belangrijk feit om je te realiseren.
Het rouwproces kent een aantal fasen waar de meeste mensen en ook de kinderen korter of langer doorheen gaan en die uitgebreid zijn beschreven door Elisabeth Kübler-Ross.  

5 fasen van het rouwproces

Fase 1 Ontkenning:  

  • Een algemeen afweermechanisme dat we gebruiken omdat de waarheid te heftig is om meteen te aanvaarden.
  • Je kunt niet geloven dat je relatie echt voorbij is.
  • Je kunt niet geloven dat je partner is vreemdgegaan of dat je partner bij je weggaat.
  • Ook voor kinderen is dit vaak de eerste reactie: zij kunnen de enorme waarheid van een scheiding niet geloven.
  • Sommige kinderen vertellen het aan niemand, omdat ze bang zijn dat het anders waarheid wordt.
  • Aan het einde van deze fase komt het besef dat het echt aan het gebeuren is en ga je op zoek naar de feiten, de waarheid en ook de schuldige.

Fase 2 Protest en woede:    

  • Dit is de fase van verzet tegen wat er gaat gebeuren.
  • Niemand kiest voor een verdrietige ervaring (scheiding), dus we protesteren uit alle macht en met alle woede die we ervaren.
  • Huilen, schreeuwen en vloeken zijn uitingen die hier bij horen.
  • Het gevoel moet er op alle mogelijke manieren uit.
  • Omdat we het zo moeilijk vinden om te ervaren gaan we op zoek naar de schuldvraag want we willen iemand de schuld geven: degene die de beslissing neemt om te scheiden of de ander voor wie je ex heeft gekozen, jezelf, je ouders.
  • Je vraagt je ook af waaraan je dit verdiend hebt? Waarom jij? Waarom nu?
  • Dit is een krachtig verdedigingsmechanisme om gefaseerd de waarheid toe te laten. Vooral kinderen kunnen woedend reageren als hun ouders aangeven te gaan scheiden.

Fase 3 Onderhandelen en vechten:           

  • Als je eenmaal doorkrijgt dat de woede en protest niet helpen kun je ervoor kiezen om te onderhandelen of een gevecht te beginnen met als doel het onvermijdelijke uit te stellen.
  • Ook hoor je in deze fase vaak bedreigingen of chantage, allemaal middelen die we gebruiken omdat we het zo moeilijk vinden om de waarheid te aanvaarden.
  • Kinderen gaan opeens heel lief doen of verzorgend in de hoop dat de scheiding dan niet doorgaat.  In deze fase kan een conflict snel escaleren en resulteren in een jarenlange vechtscheiding!

Fase 4 Depressie                             

  • Als er niets meer valt te ontkennen, als de woede wegebt en het onderhandelen niets heeft uitgehaald volgt de overgave aan het onvermijdelijke: we gaan scheiden!
  • In deze fase voel je vooral machteloosheid, een ziek gevoel van binnen, diep verdriet, je hebt geen zin in gezelschap en je trekt je terug. Je hebt geen zin meer in communicatie en soms wil je vluchten in drank, drugs of eten om de pijn niet te voelen.
  • Kinderen kunnen in deze fase zich letterlijk ziek voelen, niet meer naar school willen en geen zin meer hebben om te spelen.

Fase 5 Aanvaarding en een nieuw begin:

  • Na verloop van tijd gaan we het aanvaarden, we leggen ons erbij neer dat het is zoals het is en gaan plannen maken voor een nieuw begin.
  • Dit is de fase die je wilt bereiken om je partnerrelatie echt los te kunnen laten en succesvol te scheiden of gescheiden te zijn.
    Alle emoties zijn verwerkt, begrepen en gezien en nu ben je klaar voor een nieuw begin.

Bron: Succesvol Scheiden Nederland

Als je deze fasen hebt toegelaten doorgemaakt en jullie scheiding kan aanvaarden kun je loslaten, jullie partnerrelatie loslaten. En daarmee rust ervaren en door met je leven en eventueel met je nieuwe partner.

Herken jij dat je dit een hele klus vindt om dit alleen te doen neem dan contact met mij op.  In een oriënterend gesprek kijk ik graag met jou wat je nodig hebt en ik je met mijn coaching  of training in kleine groepjes kan bieden zodat jij kan loslaten en door kan met je leven en samen liefdevol ouder kunt blijven van jullie prachtige kinderen.

Harte groet,

Angèle Babeliowsky| Scheidingscoach| puber- en gezinscoach|

tel: 06-41912628  www.angelebabeliowsky.nl

Lees ook de andere blogs van Angèle.

Nieuw! Naast coaching ook trainingen in kleine groepen & 1 days en ouder-kinddagen

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − 6 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.